Lakástakarékról és az előremutatásról...

Ugye, ma Bánki Erik kormánypárti képviselő remek ötlete után viharos sebességgel takaritották el a lakástakarék-támogatást a parlamentben. Itt el is olvashatod, mit pötyögött össze, tegnap előtt, és már meg is tárgyalták bizottsági és parlamenti szinten is.

 

Miről szólt a támogatás? 

Ha eddig egy huszast bedobtál a lakástakarékba tiz éven keresztül (12x10x20.000), akkor a saját beledobott pénzed után lett 2.400.000 forintod. (plusz a kamat, de azt mindenki más mértékbe adja) Ehhez az állambácsi, mert jófej és értékeli az erőfeszitéseid, hozzádobott évi 72.000 forintot, ami ugye tiz év alattminimum 720.000 forintot tett ki (ha kevesebbet fizettél bele, arányosan kevesebbet kaptál, amivel számolok, az a max elérhető támogatás). Tehát, 2.400.000 + 720.000 az összesen 3.120.000 forintra jött ki. +kamat! Ma egy lakáshitelhez legalább 20% önerő kell, alap lakás az agglóba 15 milliótól indul, tehát ha ügyesen gyűjtögettél, akkor felvehettél egy patent lakáshitelt tiz év után, és lehetett egyszer egy saját lakásod. Jól hangzik? Na mától ilyened NEM LESZ.

Tegnap ugyanis egy narancspalánta úgy gondolta, hogy megszünteti a rendszert, mert nem működik előremutatóan. Ebben, bizonyos szempontból igaza van.

Valóban nem előremutató az, hogy egy lakásalapra tiz évet kelljen várni, addig pedig csak spórolgatsz, fizeted a rohadt albérletet, rosszabb esetben egy részeges lakótárssal együtt.Ugye természetesen igyekszel megfelelni a társadalmi elvárásoknak, jó lenne együtt élni valakivel, meg gyerekek, dehát ez a rohadt mókuskerék, ugye...

Télleg nem valami előremutató a dolog. A problematic az, hogy ennél sajnos NEM NAGYON VAN JOBB ALTERNATIVA, csak ezt valaki nem közölte a kormánypárti politikussal. Bár az igaz, hogy neki valóban nem sok a 720ezer, hiszen közpénzből ha kell, akkor a parlament a valagát is kinyalja.A többi meg, ugye, általában onnan le van szarva.  

Ez van, rájuk szavaztunk. 

Mit tudunk csinálni? 

Még azelőtt, hogy a "legfőbb méltóság" (lásd, akit  pártból ide jelöltek -- NEM TUD ANGOLUL! --) aláirná ezt a remekbe szabott irományt, el kell húzni a legközelebbi lakástakarékkal foglalkozó intézetbe (nem reklámozok senkit, google a barátod), és gyorsan kötni egyet, akár a gyerek nevére is. Lényegtelen, kösd meg, aztán nagyot nem bukhatsz rajta, de igyekezni kell, mert

  • egy, sokan lesznek, mert kötni szeretnének.
  • kettő, kifutsz az időből, mert ha ha aláirják, akkortól kezdve vége.

Miért csinálták?

Mert támogatni kell. Azért. Nincs racionális indoklása, hacsak nem valami olyan zavar a költségvetésbe (értsd, amit elloptak, vagy el fognak lopni), ami miatt hosszú távon nem fenntartható ez a fajta konstrukció. Valószinűleg, túl sok volt a kedvező lehetőség a lakásvásárlásra (ugye, lehetsz csókos, akarom mondani CSOK-os, és NOK-os okos is), ezért gyorsan le kell szedni egy pluszlehetőséget, nehogy már jól érezze magát a nép. Ha ugyanis annyira fájt volna eddig ez a konstrukció, akkor a NER-számitás szerint eltelt idő óta bőven lett volna alkalom kinyirni, általában a "problémás dolgok" nem húzták ilyen sokáig (lásd szabadsajtó). A fundamentások ugye kb mehetnek a levesbe, az IFL szerint 12 ezer ember megélhetésével játszanak. Ehhez csak bravó, innen is küldök két puszit a képviselő úr buksijára.

Úgyhogy, ez van, ha érint, akkor menj és köss egyet, ha már van, akkor igyál egy kupicát, hogy hálistennek, hogy van, ha pedig tudod hogy érinthet valakit, akkor zavard el hogy kössön gyorsan. 

És, legközelebb tessék okosabban ikszelni.