A lázáras dohányzásról

Mai info, hogy Lázár János azt fogja javasolni a miniszterelnöknek (tehát a kormánynak), hogy 2020 után születettek ne juthassanak legális forrásból dohánytermékhez. Alapból a kiindulási ötletnek, és az azt megvalósító javaslatnak számos bökkenője van, noha az alapgondolat talán egy megfontolást simán megérne.

Tehát:

A sztori, hogy Lázár János, aki most éppen dohányzásellenes biztos, azt fogja javasolni, hogy 2020 után a cigi menjen ki a divatból boltból.

Nos, nem fog. Sajnos, ez egy piac, amit bár a kormány sokszor szeret csorbítgatni, de attól amire lesz igény, annak mindig lesz piaca. Így lesz ez a cigarettával, egy darabja már az emberek életének a része, tehát nem fog eltűnni. 

Gondok az ötlettel:

  • Mekkora kitolás ez a 2020-as korosztállyal? A 2019 -es nyugodtan költheti a mekiben keresett zsebpénzét cigire, még a 2020-as nem? Ez azért elég nagy diszkrimináció, ha valakitől el akarjuk venni a cigit, akkor vonjuk be mindenkitől, de ne csak egy bizonyos korosztályt részesítsünk ebbe a jutalomban, hogy nem dohányozhat.
  • A magyar költségvetés: Ugye, ez a költségvetésnek nagyon fájna. Ma Magyarország egy bagós nemzet (ha tetszik, ha nem), a lakosság fele dohányzik, amivel az EU-ban a negyedik helyen vagyunk. A magyar dohányzási helyzet az úgy néz ki, hogy 15 év fölött mindenki évente elszív úgy 2060 szál cigarettát. Azért ha belegondolsz, ez brutál sok. Maga a cigaretta ára nem lehet több 500 forintnál, a többi rajta különböző adók. Ma a legolcsóbb cigaretta 1050 körül van (nem dohányzom, nem tudom, mea culpa), ennek az árnak a nagy része az államot gazdagítja.
  • Emellett ráadásul felvirágozna a fekete dohánykereskedelem. Szerencsére a világ átélt már egy jól dokumentált betiltást, ami ehhez a rendelkezéshez hasonló, az pedig az amerikai szesztilalom volt. Ugye, Al Capone és a többiek neve ismerős, ők nem abból szedték magukat, hogy füvet nyírtak szabadidejükben. A feketepiacnak kiszolgáltatni a dohányszektort egy elég nagy öngól lenne, amit az állam sem hiszem, hogy megengedne magának.

Azonban!

Amellett sem lehet elmenni, hogy az államnak milyen költségekbe kerül a dohányosok egészségügyi ellátása. Jelen pillanatban az adón kívül semmi mást nem fizet be egy dohányos azért, hogy az ő plusz egészségügyi problémáit kezeljék, amelyeket a dohányzás okoz (itt nem akarok belemenni abba, hogy miért felelős, vannak erre megfelelő orvosi szaklapok és tudományos munkák, hogy miket idézhet elő). Tehát annak, hogy a dohányosoktól egy egészségügybe befektető valami "plusz" díjat bevezetni, az nem biztos hogy az ördögtől való gondolat lenne. Ugye nagyon nehéz ezt megcsinálni úgy, hogy ne legyen diszkriminatív, de egy autós kgfb-hez hasonló rendszert el tudnék képzelni, valahogy úgy, hogy az állam még jobban rálátna a dohánykereskedelem mértékére. (csak kártyára vehesd, limittel, vagy hasonló...

Egy átfogó, szigorú szabályozással ugyanis biztos, hogy kontroll alatt lehetne tartani a dohányforgalmat, hiszen aki akar, úgyis rá fog gyújtani, viszont így megmarad a lehetőség arra, hogy a költségvetés se veszítsen el egy  fontos bevételi forrását.

Ez persze mind csak elképzelés, mert az is lehet, hogy Lázár javaslatát egyszerűen lesöpri a kormány a javaslatok asztaláról.