A nagybudapesti előválasztásról

Jövő évben , valamikor ősz magasságában önkormányzati választások fognak zajlani Magyarországon. Ez lesz a májusi EP - választás utáni első alkalom, ahol az ország belpolitikájában, ezen belül is a települési szinten mondhatnak véleményt a választók mind kormánypárti, mind ellenzéki politikára. Bár a választási hagyomány őszre predesztinálja előre ezt a választást, azért mégis sokat lehetne vele spórolni, ha a kettőt egybe tartanánk. A Választónak pár plusz X, a költségvetésnek pedig megmaradt pluszpénz, amit akár értelmesen is el lehetne költeni! (Hahó, Államfőbácsi! Legyél szíves egy időre kiírni a kettőt, köszi! :) )

Budapesten, az ország központjában ez egy többpólusú, nagy volumenű választásnak ígérkezik, ugyanis nem csak a kerületi, hanem a fővárosi közgyűlés tagjait is megválasztják, és itt alakul ki az a jövőkép, amely a 2020-as évek elejére meghatározza majd a főváros arculatát.

Az egyik oldalon biztos indul a Fidesz. Tarlós István, a "fiatal demokraták" jelöltje jelenleg is főpolgármester, több jó, még több rossz dolgot tudnék írni róla a blogon. Azonban azt elismerem, és az eredmények is azt mutatják, hogy fényévekkel jobb főpolgármester, mint Demszky, és ez annak köszönhető, hogy Tarlós a saját értékrendjének megfelelően száll bele a fővárosi politikába. Elég erős karakter, azonban nagyon benne van a korban (70 éves!), és ő maga is azt nyilatkozta, hogy kérdés, hogy felelősen el lehet-e vállalni egy újabb ciklust. Azóta kiderült, hogy elvállalja.

A másik oldal pedig az ellenzék. Vagy mindenki más, kinek hogy tetszik. A legnagyobb problémája az ellenzéknek, hogy nincs saját arca. Bár a fővárosban az ellenzéki pártok mindig is jobban szerepeltek a kormánypártnál (itt nem lenne kétharmad), de végtelen nagy hibájuk, hogy nincs arcuk, akik hitelesen tudnának megjelenni. 

Merthogy :

- Horváth Csaba, az MSZP jelöltje, az örök vesztes a főpolgármesteri szinten. Ez sok mindent elárul a budapesti mszp hierarchizáltságáról, hogy nem tudtak kitermelni egy olyan, fiatal megbízható arcot, aki sikerrel képviselhetné az ellenzéki programot Budapesten. Még szomorúbb, hogy sem a bp-i MSZP, sem Horváth Csaba (bár ki tudja, hogy épp mi a kettő között a különbség) nem jött rá erre, hogy 8 éve ugyanaz a jelölt, és ugyanúgy vereség az eredmény. Ebből pedig, le kellene vonni a konzekvenciákat.

- Karácsony Gergely, a PM elnöke egy elég intelligens politikus, Zugló polgármestere, a kerületét jól vezeti, népszerű, azonban túlzott idealista. Legnagyobb hibája volt, hogy a süllyedő ellenzéki hajón kapitánnyá nevezte ki magát az országgyűlési választásokon, és csúfosan megbukott, mint miniszterelnök-jelölt. Így a közvéleményben ( Magyarország - Zugló képlettel nézve), nem feltétlenül pozitív az image, ami kialakult róla. Ha ezt bölcsen megérti, hogy egyenlőre neki építkeznie kell országos szintre, és nem a főváros vezetésével bajlódnia, (amire amúgy alkalmas lenne!) akkor könnyebb lenne közös arcot találni az ellenzéknek. Egyenlőre azonban indulni akar.

- A Jobbik. Ugye, a Jobbik az ország második legnépszerűbb pártja, azonban rá nem igaz, hogy a fővárosban is markánsan jelen lenne. A Jobbik ugyanis az eddigi választásokon Budapesten mindig lentebb szerepelt, mint az országos preferenciájuk, úgyhogy talán nem is véletlen, hogy nem neveztek meg eddig budapesti jelöltet.

- A DK pedig egyenlőre az MSZP-vel tart, és közös jelöltet szeretne (Nesze neked, tavaris!), a probléma az, hogy ezt a közöset a DK szerint nekik, az MSZP szerint meg nekik kéne kiállítani, úgyhogy háttérben eddig izmoztak.

Eddig...

Ma ugyanis bejelentették, hogy mind Karácsony Gergely, mind Horváth Csaba elfogadta Puzsér Róbert feltételeit a baloldali előválasztásról, amely eldönti, hogy az ellenzék ki mögé sorakozik fel majd 2019-ben. Ez, ha megvalósul, a magyar demokráciában eddig nem látott üde színfoltot hozhat, és egyben olyan legitimációt adhat a majdani jelöltnek, amilyennel a budapesti ellenzék valószínűleg még sosem rendelkezett.

Miért akar Puzsér Róbert elnök lenni?

Leginkább tőle kellene elképzelni, azonban a "Sétáló Budapest 2019" elnevezésű programja a jelenlegiből kiindulva kb XXII. századi színvonalat adnának Budapestnek. Puzsér ugyanis szakít a régi dogmával, ami szerint a szénalapú társadalom a fejlődés záloga (Helló, Mr Trump!), és a zöldenergia radikális elterjesztéséért kampányol, és úgy gondolja, ahogy a modern nagyvárosok is gondolják (Amszterdam, Párizs), hogy a központi metropoliszokban (és Budapest az, Közép-Európa legnagyobb városa) semmi keresnivalója nincs az autóknak. Mivel nevezett városok olyan országokban találhatóak, amelyek GDP-arányosan bőven lehagyják Budapestet, így nem lehet azt mondani, hogy az egész egy idealista blamázs.

Ki áll be Puzsér mögé?

Az LMP már beleállt. A zöld párt ugyanis helyesen látta az arcnélküliséget, és egy, a városért tenni akaró politikai párt nem hiszem, hogy racionálisan elutasíthatja egy olyan jelölt támogatását, amely szintén a város előrébb viteléért küzd. A párt beleállt, és ezzel lehetővé teszi azt, hogy egy szélesebb körű együttműködést

Miért Puzsér?

Van jobb ötleted? Ismersz olyat, akinek van egy támogatható programja, ami mögé mozgósítani lehet a jövőt szerető, és nem a múltnak élő választókat? Ha igen, szólj, és ide is kiírom a programját! Ameddig azonban nem tudsz ilyet felmutatni, de Puzsér igen, addig nincs hozzá erkölcsi alapom, hogy azt mondjam, hogy nem támogatom, amikor a programja modern és a jövőbe mutató, ráadásul környezetbarát és fenntartható.

Jó lesz-e egy nem politikus egy politikai posztra?

A politikusok nagy része nem politikus. Általában a szakpolitikák közül az erősebb véleménnyel rendelkező és támogatható emberekből lesznek később a politikai funkcionáriusok. Tehát, mivel Puzsér nem politikus, tökéletesen megfelel egy olyan posztra, ahol később politikus válna belőle. Egyedül úgysem fogja megváltani a világot, de meg kell neveznie olyan embereket, akikkel együtt meg tudja valósítani a programját. Hiszek benne, hogy talál is ilyeneket, mert ebben az országban rengeteg jó szakember van.

Mi lesz, ha Tarlós nyer, Puzsér megy a levesbe?

Senki sem mondta, hogy Puzsér nyerni fog. Ő egy olyan alternatíva, amely mögé pártállástól függetlenül be lehet állni. Amúgy is, az ország településeinek nagy részét függetlenek vezetik, ráadásul északi szomszédunknál, Pozsonyban is független a polgármester. Tehát, Puzsér indítása, és esetleges sikere nem lenne precedens nélküli, és esélyt adhat az arctalan ellenzéknek, és azoknak az embereknek, akik úgy gondolják, hogy nem egy 70 éves embernek kell belevezetnie az ország fővárosát a gyorsuló XXI. század harmadik évtizedébe.