A fakenewsról, egy élő példával.

Ugye az elmúlt időszakban rettentően elszaporodtak az újságcikkek az elmúlt napok politikai eseményeiről. A tüntetések ugyanis országossá váltak, minden megyeszékhelyen voltak kormányellenes megmozdulások. Ugye, a nagy oldalak meccsein láthatjuk / láthattuk, hogy csapódik ez le :

Az index, a mérce, a 444, az átlátszó, a 24.hu és a többi híroldal beszámoló mellett élőben is bejelentkezett a tüntetésekről, sőt, a nagy részüket élőben végig lehetett követni. Ez visszanézhető, és az átlagos internetező is el tudja dönteni, hogy amit lát, az mennyire felel meg neki. (Erőszakosak, vandálok vagy békések és összetartók voltak-e).

A kormányzati oldalak pedig elkenték azzal, hogy a bukott ellenzék, meg ugye Soros serege vonult Budapesten, ami a kommentek szerint a '19-es román megszállást idézte, és természetesen a külföldi reakció hergeli a tömeget a sikeres Magyarország ellen. A köztévét meg megostromolták, de a törvény őrei megóvták azt. (Aki tényleg így gondolja, annak javaslom a Tanú című film megtekintését /Bacsó Péter/, majd a párhuzamba állítását napjainkkal. Aki olvasni szeret, annak Orwelltől az 1984-et javaslom hasonló célokra).

Tehát, ez így ment a nagypolitikában, érvek ide, érvek oda. 

Ami viszont kevesekhez jutott el, az a vidéki városok tüntetései és azok tájékoztatása. Végignéztem pár megyei jogú város tüntetését, és azoknak a kommunikációját, hogy gyakorlati példával tudjam szemléltetni, hogyan is működik ma Magyarországon az álhír-gyártás, vagy a hírhamisítás.

Választásom némi kutakodás / hála a netnek :) /  a hevesi megyeszékhelyre esett, mivel a meghirdetett tüntetés időben egy héttel a pesti maintstream kezdetére volt meghirdetve, tehát volt idő átnézni a helyi sajtópiacot, hogy ki mit ír a tüntetésről, hogy zajlik, valamint ígértek / és kaptunk is, bár néhol elég gyatra minőségű/ élő közvetítést. Emellett, utána kellett olvasnom a helyi sajtónak is, hogy ki merre játszik, és mennyire objektív. Ez nem volt egyszerű, hiszen korábban nem mozogtam ismerősen arrafelé, ezért minden szembeötlő médiával meg kellett ismerkednem. A projekt így zajlott:

1. A megyei napilapot ejtettem. A Heol a MediaWorks tagja, ott ugyanazt fogják lehozni, mint Fejérben, tehát fölösleges volt külön szemléznem. Tudjuk, hogy gyakran ugyanaz a címlap, tehát objektívnek nem lehet nevezni.

2. Két markáns  oldalt találtam, ami jelen van a médiában. Ezek az egriugyek.hu, a másik az egerhirek.hu .
Az előbbit tulajdonviszonyai Ungár Péterhez kötik, és láthatóak rajta LMP-s vonások, azonban egész tárgyilagosan, és nagyrészt politikamentesen számolnak be a város híreiről. Viszont előfordult, hogy elég komolynak tűnő EU-csalásokat és korrupciós ügyeket lepleztek le, amiért akár várható az OLAF kérdezősködése is.

Az egerhirek.hu pedig a címlapján egy szolid egri újságnak tűnik, azonban ha rákattintunk a politika aloldalra, akkor gyorsan észrevesszük, hogy ez a helyi Fidesz-sajtó, ahol folyamatosak a Jobbik és az LMP lejáratásával kapcsolatos cikkek, és persze a helyi Fideszesek hazaárulózása. 

3. Miután nagyjából belőttem a sajtós erőviszonyokat, utána vártam, hogy elkezdődjön a tüntetés, és tudjam elemezi az élőket, és a Facebook-megosztásokat.

Az Egri ügyek elég részletes beszámolóval mutatta be a tüntetést, élő videó mellett szöveges tudósítással is jelentkeztek.

link: https://bit.ly/2BzRwse

Sajnos, nem látható az oldalukon, hogy hányan olvasták a cikküket, az azonban látható, hogy a FB ajánlom gombon az összefoglalón 4ezer fölötti az ajánlom kattintás, tehát feltételezhető, hogy sokkal nagyobb olvasottságot produkált ennél.

Összefoglaló link: https://bit.ly/2T9MDNx

Az Eger Hírek a Fb-oldalon számolt a be a tüntetésről, ide teszek két linket:

https://www.facebook.com/Egerhirek/posts/2215119552061582

ezt pedig egy cikk követte másnap: 

https://bit.ly/2Skd7Mk

A cikken a Fb kedvelések száma 329, a beágyazott videón pedig egy eléggé beállított jelenetet lehet látni, ahol egy maszkos fiatal felmegy a lépcsőn, szépen pózolva a kamerának, majd egyszer csak megszakad a felvétel. Több, apró kis részletet vágtak ki, kifejezetten azzal a céllal, hogy manipulálják az olvasót. A fb-fotók tanulsága szerint kifejezetten manipulatív képaláírással is provokálni, és indulatokat szítani akartak az olvasói körében (a rabságot jelképező láncokat fegyverként állították be) - ez volt az erős, nem a Bangóné -.

A Fb like-gomb tanulsága szerint, mivel a számoknak nincsen politikai nézetük, épp ezért nem is hazudnak, az álhírgyártóknak csúfos vereséget kellett szenvedniük olvasottság terén.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenhol így van, tehát nagyon fontos továbbra is, hogy körültekintően olvassunk, és ne üljünk fel az első hírnek, amit az orrunk elé lök a net.

Mi a tanulság?

A fake-news gyártók valószínűleg a helyi sajtókban is külön embereket foglalkoztatnak azzal, hogy befeketítsenek, és lejárassanak egy eseményt. Ha valamit, akkor ezt egy tényleg nevezhetjük kultúrharcnak, de olyan mértékben, miszerint a valóság áll szemben a fikcióval, vagy egy alternatív valósággal. Állíthatom, hogy nem Eger a világ közepe, / bocsi egriek :) / de ha egy kisebb vidéki közösségben is ilyen mértékű a manipuláció, akkor az országos szinten sokkal nagyobb frontvonal van. Bár az egri helyzetet nem lehet megfeleltetni a másik 18 megyeszékhellyel, azonban az biztosan igaz, hogy ez a helyzet nem egyedi. A kultúrharcnak a lényege talán már az is, hogy megmaradhat-e a bizalom a másikkal szemben, vagy tényleg olyan mély árkokat ásunk, amelyeknek a betemetésére rámegy a XXI. századunk.

Mit tehetek?

Nem olvasol  álhírekből élő médiát. Ha nem tudod eldönteni, akkor egyszerűen ne olvass pártsajtót, olvass külföldi oldalakat, és rólunk szóló cikkeket. Mi tízmilliónyian vagyunk, a világ 6,5 milliárdnyian, tehát van elég vélemény külföldön is, azzal is jól lehet lakni. Alapvetően a legtisztább tanács, hogy el ne higgy semmit, és mindenhez viszonyulj kritikusan.

Van-e az én városomban/településemen ilyen médiaharc?

Biztos, hogy volt. Az, hogy ez eldőlt-e már, vagy javában zajlik, azt valószínűleg érzékeled. A kisebb településekre valószínűleg a kormánypárti újságok jutnak el, feltételezve, hogy úton-útfélen az állami hirdetésekkel kitömött Lokállal találkozhatsz, bármelyik településre is visz az utad. Az, hogy van-e a tieddel ellentétes véleményű médiaszolgáltató, azt Fb-n tudod ellenőrizni. Javaslom, ha többet is találsz, mindegyikbe olvass bele, hogy pontosabb képet kaphass arról, hogy melyik portál mit akar neked mondani.