Henri-Bernard Lévy esete a közép-európai politikai vektorral, Viktorral.

Henri-Bernard Lévy, francia filozófus anno interjút adott az indexnek, amelyre válaszul Orbán Viktor elhívta beszélgetni. Nos, bár sok mindennel nem értek egyet amit a magyar miniszterelnök mond, de ez egy elég bátor gondolat volt, és mivel nem szokott részt venni olyan vitákon, ahol 90-esnél nagyobb IQ-val rendelkező ember az ellenfél, ezért kíváncsian vártam, hogy mi fog kisülni a beszélgetésből. 

Lévy állítása szerint pár órát töltött a miniszterelnök társaságában. Ezalatt a miniszterelnök neki felvázolt pár dolgot, amelyből szemlézem a fontosabbakat:

- Lévy szerint Orbán Viktor, a kilencvenes évekbeli, akit ismert, halott. Kicsit szofisztikálva, egyfajta magyar Anakin Skywalkerként átállt a sötét oldalra, megalapította a Birodalmat, és egyfajta új társadalmat épít fel. Ez utóbbi, viszont, nagyon sötét jövőképpel fenyeget. 

- Lévy szerint Viktor hisz az illiberális demokráciában. Úgy gondolja, hogy a demokráciának nem feltétele az emberi jogok tisztelete. Viszont, teszem én hozzá, hogy ha nem tiszteli, akkor kinek a feladata ezt megvédeni? Ebből le lehet vonni azt a következtetést, hogy Orbán Viktor államának nem része a jogok tiszteletben tartása. Ezt némely szituációból látjuk is, lásd a felcsúti TAO-pénz. De, hogy nyíltan kimondja egy filozófusnak, ez új, és egyben félelmetes.

- Lévy megemlíti, hogy Viktor nagy országnak tartja Oroszországot, és Magyarországot kicsinek mellette, ezért szükséges, hogy meglegyen a jószomszédi viszony. Ezt továbbfonva, azt látjuk, hogy inkább lefekszik Putyinnak, minthogy kiálljon az érdekeinkért. Fel kell hívni a miniszterelnök figyelmét, hogy hazánk az EU tagja. Az EU minden téren képes arra, hogy megvédje az országot, és mint a NATO tagja, nem fenyegeti reális veszély katonai téren. Az, hogy Viktor félelmet lát, az azt jelenti, hogy sem a NATO-t, sem az EU-t nem tartja képesnek arra, hogy olyan biztonsági alternatívát jelentsen, amely szemben állhat ezzel a fenyegetéssel. Ebből következik az is, hogy Orbán Viktor nem megreformálni akarja az EU-t, hanem megsemmisíteni azt, és egy új alapokra helyezni az együttműködést, mint azt a StarWars-ba /ha már ilyen jól lehet vele jellemezni.../ Palpatine tette.

Személyesen úgy gondolom, hogy a miniszterelnöknek ez az elgondolkodása bizonyos szempontból korlátolt. Ez az, ami miatt veszélyes, amit eddig létrehozott, és ugyanez az oka, ami miatt el fog bukni a műve. Ugyanis olyan volumenű változásokat tervez, amelyre emberfeletti munkával ( és igen, ezért rengeteget dolgozott!) felkészített egy 10milliós országot, és ezt exportálni akarja, mint egyfajta know-how-t az egész EU-ra. Azonban, nem érzi azt az arányosságbeli különbséget, amely a 10 milliós magyar és az 500 milliós EU-s társadalom között van. Egyszerűen nem sikerülhet az elképzelése, mert nem lehet egy ennyire sokszínű és változatos társadalmat egy pórázra kötni, és egy szóra vezényelni. 

Ha megnézzük, Közép Európában sem áll jól a viktori politika (különben victory-politikának írnám):

- Szlovákiában Čaputová győzelmével a társadalom jelezte, hogy a fiatal, nyílt Európa-pártiság jelenleg sokkal fontosabb, mint a nemzeti, populista, agresszív belpolitika. Fico teljes bukása idő kérdése, ő pedig még Viktornál is régebbi motoros, de úgy tűnik, végre lejárt az ideje.

- Ausztria sem váltotta be a reményeket, Kurz kancellár ugyanis a büszke belpolitikát büszke európai politikává változtatta. Bár nem feltétlenül a legjobb módszerekkel dolgozik, az világos, hogy Kurz érdeke az EU megerősítése. 

- Romániában a PSD kormány hetente inog, és úgy tűnik, hogy ők lesznek a következők, akiket kivágnak az aktuális pártcsaládjukból. Még túltesznek rajtunk is, már amit a korrupciót és a lopást tekintjük. Ilyen partnerre még Viktornak sincs szüksége.

- Szerbiában a viktori-modellt másoló Vucic ellen hónapok óta 100ezrek tüntetnek. Mivel Vucic nem reagál, mert nincs jó válasza a tüntetőknek, ezért nem lehet hosszú távú fennmaradásával számolni. Bár számára a vég még nincs olyan közel, mint Ficónak, de mégsem jelent stabilitást.

- Lengyelországban pedig a külpolitikai védőháló is veszélybe került, mert Kaczinskiék ugyanis már népszerűségi hátrányban vannak, és az EU választáson elszenvedett vereség belpolitikailag is bajba sodorhatja őket.

Tehát, bár veszélyes terveket szövöget a magyar miniszterelnök, valószínűleg az EP választások vereséggel érnek fel a számára, és szövetségesei nem lesznek elég erősek ahhoz, hogy keresztülvigyék az EU-n az akaratukat. Ez pedig, hosszútávon mindenképpen a felmorzsolódásukhoz fog vezetni. A populizmus, amit képviselnek, ugyanis nem más, mint egy "nyakkendős fasizmus", minden szépet és jót elmondanak, megoldanak minden problémát, aztán pedig hoznák a fejünkre azt a káoszt, amit még ők is csak szeretnének uralni. Aki nem akar ilyen rendszerben élni, annak pedig el kell mennie, és szavazni kell a választásokon. És nem rájuk. Bárkire, de ne rájuk.