Demeter-ügyről

A napokban kapott újabb lendületet a Demeter Márta ügyében indított kormányzati rágalomhadjárat, némi, hogy is fogalmazzak diplomatikusan, külső segítséget kapva. Az ügy ismert: Demeter rákérdezett, hogy miért hozta haza a Magyar Honvédség repülője a miniszterelnök lányát Ciprusról, amire az jött válaszként, hogy nem őt, hanem egy azonos nevű tiszt leányát hozták haza, de ez minősített információ, ezért perrel fenyegették Demetert.

Nézzük egy kicsit bentebbről a dolgot: 

- senki se tudja megmondani, hogy valóban ki utazott azon a gépen, a gép utasain kívül

- Cipruson valóban ott van UNFICYP, annak valóban vannak magyar tagjai. Azonban, hogy ki van kinn, az nem nyilvános információ. Ennyi erővel előfordulhat, hogy az említett katona nem is létezik, csak feltöltötték az adatait.

- Ugyanennyi erővel lehet egy lánya, akit ugyanígy hívnak, ahogy a miniszterelnök lányát, és éppen pont kint tartózkodhatott Cipruson

Azonban, nagyon fontos hozzátenni, hogy ma egy olyan országban élünk, ahol a miniszterelnök a sajátjaként használja az államaparátus eszközeit, ilyen eszközök például a honvédségi repülőgépek, amelyeket Kormánygép cimke alatt szokott repkedésre használni. Ma az országnak papíron ugyanis, nincsen kormánygépe.

A Polt Péter-féle Főügyészségnek azonban példás módon rászállt Demeterre, noha amúgy a szavukon kívül semmi bizonyíték nincs arra, hogy a képviselőnő bakot lőtt. Az a Polt Péter, akinek a vezetése alatt egy EU-s ügyben sem találtak semmi bizonyítékot Európa egyik legkorruptabb országában, abban az országban egy képviselőt a mentelmi jogának a megvonásával fenyegetnek. A cáfoló nyilatkozatokat olyan médiumok hozták le, amelyek a kormány előretolt, állami pénzekkel kitömött szócsövei, és ráadásul a modern magyar sajtótörténelem legtöbb sajtópereit elvesztő médiumok. Innentől kezdve, viszont, a kormánynak ez a cáfolata meglehetősen hiteltelenre sikerült. 

Ezen tények ismeretében kell azt is nézni, hogy bizony, a miniszterelnök gyermekei közül volt már, aki szintén kalandba keveredett, és szintén zavaros az ügye: Orbán Gáspár hazaútja Ugandából. Noha a cáfolat itt is megérkezett, és valamivel erősebben is, attól az nem tisztázódott, hogy milyen úton jutott haza a fiatal egy ilyen távoli, és Ciprusnál jóval veszélyesebb környezetből. Ami pedig újabb kérdést felvet, hogy kerülhet Ciprus legveszélyesebb területére egy két éves gyermek, amennyiben a kormány cáfolata helyes és tényszerű? A Zöld Vonal-ként ismert területre csak ENSZ-csapatok léphetnek be, ha ők nem lennének, valószínűleg polgárháború lenne  a török és görög fél között, az ellentétek annyira nagyok a két érintett fél között. Elvileg a szabályok engedélyezik az érintettek rokonságának, hogy látogatást tegyenek a kinn szolgálónál, de azért mégse biztos, hogy ezt egy békefenntartói zónában fogják erőltetni, nemde?

Sokkalta szomorúbb, hogy a bakot lőtt képviselőnőt egy kérdésből olyan eljárás elé citálják, amelynek laza 3 év börtön lehet a vége, miközben egy Farkas Flórián nevű képviselő, miután lenyúlt pár milliárdot a haverjaival, pont 50 méterre ül tőle, csak őt védi a csordaszellem és sosem fog  börtönbe kerülni (pontosabban a rendszerváltásig biztos nem). Nos, az ilyen ismeretek birtokában szomorú és elég groteszk az egész eljárás. A célja az lehet, hogy tudják az ellenzéki képviselők, hogy a miniszterelnök családja tabu, aki ahhoz hozzányúl, az nagy bajba kerül.

Egy hasonló jelenet ismert lehet mindenki előtt, ezt angolul meg is találtam: 

 

De hasonló lehet szegény Kovács Béla esete, akinek a jelenléte nagyon zavarta az akkori legerősebb pártot, és kénytelenek voltak baráti segítséget kérni. Nos, akkor szerencsétlen ember "tanulmányútra került a Szovjetunióba", és az esemény napja a kommunizmus áldozatainak emléknapjává változott.  Bár most nincsenek megszállók, de csordaszellem sincs, csak a nevetséges és groteszk vád, így ezek szemszögéből kíváncsian várom hogy mire jutnak a hatóságok ezzel az üggyel.