Kormánypárti balesetek Európában, mint a Néppárt és a 7§

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi politikai téren nem minden alakul úgy  a hazai kormánypárt szeretné. Ehhez persze szükséges volt egy kicsi kockáztatásra is tőlük, ami nem jött be. 

Ugyanis, január elsejétől az EU soros (kisbetűvel) elnöki tisztségét Horvátország tölti be, ahol volt egy államfő-választás. A horvát választópolgárok megbuktatták az amúgy jobboldali államfőt, az ország első női elnökét, Kolinda Grabar-Kitarovićot, és helyette a baloldal jelöltjét, Zoran Milanovićot választották meg. Ugyan, maga Milanović a horvátországi magyarságnak nem biztos, hogy a legjobb eredmény (és ez is baj!), viszont egyértelmű, hogy a magyar kormány sokkal nagyobbat bukott vele.

Az EU belső politikáját alakító, úgynevezett Tanácsban ugyanis az országok állam és kormányfői vehetnek részt, és ugye, és eddig a horvátok egyhangúan konzervatívok voltak, most már ez sem lesz így. És ez fontos érvágás a kormánypártnak, akinek látványosan fogynak a szövetségesei.

Ezen nem segít Hidvéghi Balázs sem, aki a hazai hazugságkommunikáció fő arcaként most megpróbálja ugyanezt eladni európai szinten. Nos, ma volt egy szavazás,a  hetes cikkelyről, amely arról szólt, hogy folytatódjon-e a Fidesz elszámoltatása. Hidvéghi remekül előadta, hogy kemény és konstruktív viták zajlottak az Európai Néppárton belül, és a francia-német-olasz tagok egyértelműen kiálltak a magyar álláspont szerint. Nos, mint a számok mutatják, Hidvéghi kolléga vagy nem tud angolul, vagy nem volt ott az ülésen, vagy hazudott, ahogy itthon is szerette ezt a műfajt. Inkább az utóbbira tippelek.

A jogállamiság helyzete romlott Lengyelországban és Magyarországon. Az Európai Parlament sajtóközleménye január 16.án, a szavazás után. Fotó: europarl.europa.eu

A szavazás, amin Hidvéghi szerint enyhe többség várható a Fidesz vezette kormány elleni szavazásnál, az természetesen óriási többség lett, igazán kormánypárti hangsúlyban, kétharmados vereséget szenvedett  kormánypárt. Ez azt jelenti, hogy a Hidvéghi szerint hazánk mellett kiálló képviselők valójában nem léteznek, különben nem lett volna ilyen végeredmény. Még szoknia kell Balázsunknak, hogy a matematika kemény dolog, és az unortodoxia csak itthon működik, demokráciákban nem nagyon.

A megszavazott javaslat egyik módosító indítványa szerint az EU-s támogatások kifizetését jogállamisági keretekhez kellene kötni. Ez ugye, nagyon zavarja a hazai kormánypártot, pedig igazából nem kellene. Ugyanis, a saját állításaik szerint hazánkban jogállam van. Amennyiben ez tényleg így lenne, akkor nem lenne okuk arra, hogy ne támogassák ezt az előterjesztést. Ennek ellenére foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy ez véletlenül se legyen bevezetve. Nehéz dolgok ezek.

A másik dolog, amiben a kormánypárt szövetségeseket veszít, az maga a Néppárt. Valószínűleg egyre több képviselőnek van elege abból a támadássorozatból, amit a hazai kormánypárti politikusoktól kapnak. Legutoljára Novák Katalin, az előretolt "díszhölgy" közölte, hogy nem kérünk a Néppárt kioktató stílusából. Tehát, nem kérünk abból, amit amúgy mi is mondunk, hiszen a Néppárt tagjai vagyunk. Ez elég furcsa skizofrén mondat, ráadásul sokan nem bocsájtják meg a Fidesznek, hogy a saját pártcsaládjának csúcsjelöltjét megpuccsolta a nemzetközi színtéren. Bár tudjuk, hogy "A Fidesz dönt a sorsáról", de ezek után bizonyosra vehető, hogy elválik a Néppárt és a Fidesz útja. Irány lehet a PiS-vezette ECR frakciója, amitől csak azért nincs jobbra frakció, mert nincs fasiszta frakció az EP-ben. Remek kilátások.

Úgy vélem, hogy az "öregedő" Viktort túl sok baleset éri, és a régi, csalhatatlan érzékei cserben hagyják.

Őt kritizálták már a belső emberek, mint Lázár, Stumpf és Navracsics, és most hozzá jött Matolcsy is, amikoris kijelentette, hogy a kormány lakáspolitikája katasztrofális. Ebben egyet tudok érteni vele. Ráadásul most jönnek a választókerületi lefejezések, a büntetések azért, mert elvesztettek kulcspozíciókat az önkormányzati választásokon. Közben Mengyi börtönbe vonult, és Simonka is bíróság elé állt, ahol bár ő tagad, de rajta kívül már a legtöbben elismerték bűnösségüket.

Kérdés, hogy van-e a Fideszben olyan réteg, akit elő lehet rántani a második vonalból, és vállalhatóan felépíteni ezek helyére. Ez még a jövő zenéje