Betekintés a sorok mögé

Nagyon érdekes az egész, hogy hogy és miként éli meg az ország a koronavírus-okozta pánikot. Bár az igaz, hogy történtek jó és helyes intézkedések, azt azonban nem lehet nem észrevenni, hogy bizony, egyes esetekben a hazai kezelés nettó eltéréseket mutat a nemzetközi példákkal szemben. Ebben a bejegyzésben szeretnék rámutatni néhány furcsaságra, ami nem tudta elkerülni a figyelmemet:

1. A fertőzöttek száma.

A bejegyzés írásának a pillanatában 85 fertőzött van. Ez egy nem olyan magas szám, tekintve, hogy a környező országokban sokkal súlyosabb a helyzet. Viszont, bennem felmerül a kérdés, hogy nálunk miért ilyen alacsony? Ugye, a vírus ilyen téren teljesen liberális, hiszen nem nézi, hogy ki vagy, mi vagy, szó szerint senkit sem diszkriminál, hanem fertőz. Nálunk viszont a számok alapján úgy tűnik, hogy ezt a tulajdonságát nem igazán tartja be. 

Én magam úgy gondolom, hogy betartja, csak vagy nem ismerjük el hivatalosan, vagy nem vagyunk képesek arra, hogy beteszteljünk eleget.

2. Tesztek száma. 

Ma gyakorlatilag bárhol elérhető egy ilyen teszt, hiszen a magánlaboroktól kezdve az intézményekig mindenhol van rá igény. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy külföldön ez a tesztelési történet sokkalta hatékonyabban működik, ott a gyanút is tesztelik (ergó, ha lázas vagy, tesztelnek), itt pedig ha a feleséged elvitte vele a mentő, akkor először bevágnak karanténba (hátha ne vagy beteg!) aztán csak utána tesztelnek, ha súlyos a dolog, vagy kiderül a párod kezelőorvosánál, hogy téged nem tesztelnek. Ha az iskolatársad viszik el,az se ok hogy azonnal teszteljenek. Ez azért eléggé gáz, maradjunk ennyiben. Hiszen gyakorlatilag egész Európa tesztel mint az ökör, de úgy tűnik, hogy ez nekünk annyira nem fontos.

3. Betegség elterjedése

Ugye, a világon egyedül mi nem hozzuk nyilvánosságra, hogy hol és hány beteg van. Ez azért problémás, mert pl neked is jogod van tudni, hogy Kukutyinba, ahova karanténra költöznél, rajtad kívül még van 40 másik. Plusz, értem hogy ezzel is a pánikot akarják csökkenteni, de bizony azzal, hogy titkolózunk, csak a bizonytalanságot növeljük. Az pedig félelmet kelt, amiből Yoda mester is levezette, hogy dühöt szül, az pedig gyűlöletet. Kell ez nekünk?

4. Online tanulás

Remek ötlet a 21. században bevonni az innovációt, de ez eddig itthon nem volt divatos. Anno az Uber-eseket úgy vágták ki innen, akár macskát szarni, hogy a tolvaj taxisoknak kedvezzenek azzal, hogy az innovációt visszafogják. Itt van most 2 millió diák, akiknek a fejébe kellene töltögetni egy-két anyagot. Bizonyára jól esne nekik, hogyha lenne egy jó háttér. Remek oktatóink vannak, akik az egyéni zsenialitásukkal működtetik ezt. De az állam ehhez semmivel se járul hozzá. Az pedig, hogy a napközis tanároknak, vagy a tesitanároknak milyen a jövőjük ilyen helyzetbe, továbbra is eléggé kérdéses.

5. Kijárási tilalom

Ezt ugye, itthon nem vezettük még be. Pedig indokolt lenne, hiszen az otthon ragadt nyugdíjasok természetesen mind kitódulnak az utcára, főleg, hogy jött hozzá egy kis aranyos napsütés is. Viszont ha őket leveri a vírus, az egy dolog, hogy nem fognak jól kijönni belőle, a másik, hogy olyan durván le fogja terhelni az amúgy se világhírű hazai egészségügyet, hogy komoly veszélyben lesznek a felelősen otthon maradóak, akik később kapják el ezt a fertőzést. Lehet nézni Olaszországot, egy hónap alatt 0-ról hova jutottak el.

Képtalálatok a következőre: covid19

Hazai tájékoztató! Forrás: nnk.gov.hu

Én nem támogatom azt, hogy pánikolni kellene. De fel kell fogni, hogy ez egy matematikai modell alapján terjed, és akármekkora csávó is legyél, te is csak egy változó vagy ebben. Te is elkaphatod, és te is továbbadhatod. És ha olyan kapja el, akkor ott robbanhat a bomba. Erre pedig nem vagyunk felkészülve, úgyhogy ha teheted, akkor ülj le a gép elé, és inkább ezt a bejegyzést oltsd szét, minthogy kibaktass az utcára. Köszi!