Ködös egy Göd

Ha szétnézünk kis orszgunkban, többé-kevésbé összetartó és együtt dolgozni tudó ellenzék-kormánypárti viszonyt láthatunk. Lényegtelen, hogy ideológiailag mennyire állnak egymástól távol, céljuk általánosságban az, hogy a település működését ne lehetetlenítse el egyik fél se. Miután országos letámadással a kormánypárt elvette az önkormányzatok nagy részétől a pénzt, így adva van egy fegyver az ellenzékbe szoruló Fideszeseknek, hogy számonkérjék a hirtelen keletkező anyagi hiányt a vezetésen. Bár ez egy elég gonosz húzás a kormánypártiaktól, de legalább a települések működnek.

De nem mindenhol. A legfurcsább eset Gödön alakult ki, és nagyon nagy a csönd körülötte, de ennek mi lehet az oka.

A helyzet dióhéjban, hogy a Momentumos polgármesterrel szemben az ellenzék többi pártja (DK,Jobbik,LMP) szövetségre lépett a Fidesszel (!), a polgármestert pedig felfüggesztették.

Ha érteni akarod, akkor megtörtént az atomkoalíció Gyurcsány Ferenc pártja és Orbán Viktor pártja között, és egy frakcióba kerültek. Teljes a nemzeti együttműködés.

Viszont, lehet élni a gyanúperrel, hogy az ellenzéki pártoknak volt okuk arrra, hogy összefogjanak a kormánypárttal. Erre én két reális okot látok:

- Valami nagy disznóságot kell eltitkolniuk, amiben a polgi nem partner.

- Vagy nagyon hülye a momentumos polgármester.

A gödi balhéról tudni kell, hogy a városlakók a helyi Samsung gyárral kevésbé ápolnak baráti viszonyt. Ez érthető, senki se örülne, hogyha egy nagy gyár mellett kellene élni, úgy hogy a város profilja nem egy gyárváros, és ez a gyár ment oda később mint a lakók. A polgi ebben az ő pártjukat fogja, őket képviseli. Viszont a Samsung Göd bevételének egy jelentős részét adta, tekintve, hogyaz iparűzési adó a városnál landolt. Egészen addig, ameddig a momentumos vezetés fel nem állt, hiszen hirtelen utána megalakult a "Kiemelt Gazdasági Övezet" nevű fogalom, és ebbe belesorolva a gyárat annak adóját el is terelték a várostól. Úgy gondolom, hogy ez csak "merő véletlen" lehet.

Tehát, ott tartunk, hogy a gödi esetről z ellenzéki oldalról nagy csönd van.

Ez egyértelmű, hiszen például egy Dobrev Klárával pózoló DK-nak elég kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy épp a fidesszel bratyiznak, de ez igaz a Jobbik és az LMP tagjaira is. A Momentum se veri nagydobra a dolgot, mert az sülne rájuk, hogy nem lehet velük együtt dolgozni. Ez pedig a Fidesz leváltására készülve elég kellemetlen stigma lenne.

A gödi ügy ott tart, hogy a polgármestert felfüggesztette a képviselőtestület (!), tehát az emberek által választott vezetőt gyakorlatilag nyugdíjba küldték, és most pedig előkerült egy hangfelvétel, amelyen érdekes dolgok hangoznak el. Legalábbis a DK állítása szerint. Ez ugye, elég erős támadás, Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, amikor 2006-ban őt is felvették, és aztán azóta gyakorlatilag látjuk az eredményét, hogy a pocsék kormányzása óta jött egy másik oldali, szintén pocsék.

A fagyi azonban visszanyalt, a Momentumis nyilvánosságra hozta az eredeti felvételt, és hallható, hogy a DK-s verzió bizony vágva van, pont úgy, hogy nagyon kellemetlenül hasson a polgármesterre. Ez viszont azt is jelenti, hogy a DK kitereli a balhét a ketrecből, mivel a Momentum se hagyhatja, hogy a saját tagját alázza nyíltan egy másik ellenzéki párt. 

Ha a polgármester hülye lenne, akkor a párt régen kizárta volna. Azt ugyanis, hogy egy vezetésre képtelen ember háta mögé beálljon a Momentum parlamenti tapasztalat nélkül, az tiszta öngyilkosság lenne.

Úgy gondolom, hogy a meccs kevésbé szól Gödről. Arról szól, hogy a mérések szerint nem Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezetője, a DK nem erősebb a Momentumnál, ezért az érdekeit nehezebben is tudja érvényesíteni. Ráadásul a DK-ban vannak olyan tagok, akik ellen a Momentumosok szintén vizsgálatot indítanának, hiszen V.E. (Viktor előtt) 10ig visszamenve is vannak olyan botrányok, ahol bizony a felelősség el lett tussolva (lásd a 4-es metrót).

A harc a régi és az új politikai elit között zajlik, az 1990-es években születettek és az előző generáció között. Előbbieknek szimpatikusabb a nyugati rendszer, ezért ahhoz hasonló nyíltságot és transzparenciát szeretnének, utóbbiak szerint a fiatalok csak nagy hévvel vannak, de majd lenyugszanak és elkezdenek vezetőként viselkedni. Én viszont drukkolok annak, hogy többé ilyen pocsék vezetőink ne legyenek, mint amilyenek 2000 óta (Gordon kivételével) voltak, ezekkel ugyanis azt sikerült elérni, hogy a román bérek is utolértek minket. Bár idő még, de a generációs párbaj a fiatalok javára fog eldőlni, tekintve, hogy az idősebbek el fognak fogyni, fiatalból pedig lesz utánpótlás. És akkor végre talán, jönni fog egy újabb rendszerváltás.