Megszorítások

Tudjuk, hogy a koronavírus nagyon régen látott helyzet elé állította a világot, és így kis hazánkat is. Minden szektort megvisel a jelenlegi helyzet, ez alól pedig nincsen kivétel.

A vírusveszély gyakorlatilag odavágott a hazai gazdaságnak. Már március elején lehetett látni, hogy ebből bizony bajos lesz kimászni, de ekkoriban még gyakoriak voltak a pozitív hangok. Olyannyira, hogy az első igazán nagy megszorítások a városokat érték. Pontosabban az ellenzéki vezetésű városokat, hiszen őket próbálták leginkább ellehetetleníteni azzal, hogy be kellett fizetniük a költségvetésbe a helyben szedett adók nagy részét. Bár az állam vállalta, hogy a kötelező részt majd ellátja, azonban ez döcögősen haladt (talán nem is véletlenül), aztán lehetett hallani, hogy bizony az állam elhanyagolta a kötelező helyeken a tesztelést. 

Majd gyakorlatilag a járvány terjedésével először leállt a vendéglátószektor, majd szép lassan a gyárak is bejelentették, hogy kénytelenek szüneteltetni a gyártást, hol megrendelésbeli-, hol pedig egészségügyi problémák miatt. Az utóbbit látványosan megsegítette a kormány, és hajlandó volt a munkások bérköltségének egy részét állni. Ez nagyon szép és jó dolog, azonban az európai járványkezelésben az volt az átlagos, hogy a bérek 100%-os részét állták, ezzel szemben szerinted ez előfordult itthon? Nem nehéz kitalálni...

A vendéglátósok gyakorlatilag megsemmisültek, embertelen mennyiségű vendéglátóhelyiség és az abból élő (jórészt a szürke zónában alkalmazott) munkavállaló ment csődbe, és tűnt el egyik napról a másikra a mindennapi betevőjük. Persze, erre mindjárt nem jött olyan gyorsan az állami segítség, a minimális támogatás, amit beígértek, az is jóval 90 nap után érkezett csak be a bajba jutottak számlájára, úgyhogy nem igazán törődtek azzal, hogy miből tudnak addig is enni. 

Az egyetlen "segítség" az volt, hogy felfüggesztették  a fennálló hitelek törlesztését, azzal a keveset emlegetett kikötéssel, hogy a felfüggesztés nem terjed ki a kamatokra, tehát a fennálló tőketartozás után továbbra is kell fizetni a kamatokat. Ez azt jelenti, hogy bizony, egy-egy nagyobb fennálló tartozással több tíz-, esetleg százezres költségeket varrtak hosszú távon a hitelesek nyakába. Persze, erről hallgat a sikerpropaganda.

Ahogy erről is:

Ahogy látható, a gazdasági visszaesés Orbán Viktor remek gazdaságélénkítő csomagja után is nagyobb volt, mint amilyet Gyurcsány Ferencnek sikerült összehoznia.

Ugye, azt a visszaesést, amivel gyakorlatilag 2016-ig, és  néha a mai napig felemleget a Fidesz. De, ezt nekik varázslatosan sikerült alámúlniuk, kérdés, hogy most mit fogunk olvasni? Remek olvasmány lehet, de az sincs kizárva, hogy a KSH-t hirtelen megszállta a 90 éves Soros György, és azért jött ki ez az adat.

Ahogy megtudtuk azt is, hogy kevesebb Adria, több Balaton, (hisz azt már úgyis nagyrészt ellopták), és hogy mindenki nagyon szigorúan tartja ezt a kérést. Kivétel persze itt is van, aki nem örült annak, hogy lebukott, íme:

Fotó: atlatszo.hu

Bizony, Petike, a világválogatott harcos vagy beszerezte a Harry Potterben lévő időnyerőt (hogy egyszerre lehessen két helyen), vagy csak egyszerűen hazudik mint a vízfolyás, amikor azt írja, hogy ő bizony dolgozik.

De ő úgy dolgozik, hogy közben egy magyar oligarcha barníttatja a kedves hátsóját. Úgy, hogy ezt persze jogilag el se fogadhatná. Úgyhogy Petikéről nyilvánvalóan kiderült, hogy nem csak egy pitiáner hazudozó, hanem egy korrupt mocsok is. (Apropó, tudtad, hogy tele van a külügyminiszteri irodája focikupákkal? Nagyon fontos lehet a munkája során...) Mert az ország egyik oligarchájával együtt nyaralni, és átbeszélni, hogy is kellene alakulnia mind a kettőjük számára a gazdasági helyzetnek, az tökéletesen lefedi a korrupció fogalmát. Mert a nyilvánosan elérhető adatok szerint Petike nem tudja ezt az utat kifizetni (bár a házát se tudta, ez is igaz), úgyhogy ne is gondold,hogy ez az ő zsebére ment. Elfogadni pedig nem fogadhatta volna el ajándékként az utat, ugyanis ezt törvény tiltja neki. De ez nem fontos, mert ő fideszes, és lehet tudni, hogy a narancsmaffia tagjai hazánkban a "még egyenlőbbek" státuszába tartoznak.