Elő azzal a haditervvel!

Haditervre van szükség, jelentette ki a miniszterelnök a héten, és ehhez posztolt is egy videót a közösségi oldalán. Abban egyetértek, hogy tervre van szükség, viszont az sem árt, hogyha van egy B-terved. Ha szükség van egy tervre, akkor viszont ez azt is jelenti, hogy eddig nem volt terv. Ez azért egy kétharmados párttól az eddigi roppant pocsék munkának a beismerése.

Valóban, több tervre is szükség van, ugyanis a tudomány (aminek nincs politikai oldala) már bebizonyította, hogy a fertőzés milyen veszélyeket hordoz. Vagy enyhe tünetek, vagy súlyos szövődmények és a legnagyobb baj az, hogy a fertőzés minden további mértéket felülmúl az országban. Nézzük az eddigi terveket:

Iszonyú korrupciót húztak rá a járványra. Azt nem lehet tudni, hogy ki a kedvezményezettje személyesen, de az biztos, hogy sikerült olyan áron lélegeztetőgépeket beszereznünk, amelyért egyetlen ország sem a világon. Természetesen mi vettük az egyik legtöbbet, darabját pedig a legnagyobb egységáron. Csak ízelítőként, Szlovákiánál 45x vettünk többet, miközben népességarányunk csak kétszeres, tehát kábé 27x lőttük túl őket. Árban pedig 75x annyit költöttünk a gépekre, mint ők. Miután józan paraszti ésszel látható, hogy iszonyúan túltolta a kormány a biciklit, ebből le lehet vonni a következtetéseket:

1. Annyira idióta, hogy a legrosszabb üzletet köti meg.

Nos, erre nem igazán érdemes szót fecsérelni, ha tényleg így van, akkor bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a vezetésre.

2. Szándékosan költött ennyit a költségvetésből, és ezzel valakit elég szép versenyelőnyhöz juttatott a piacon.

Ez ugye kvázi egy gazdasági bűncselekmény, olyan állami pénzszórásnak a nyoma, amit nem kell, és nem is lehet megmagyarázni. Arról pedig egy betű sincs, hogy a megvett lélegeztetőgépek legalább jobbak-e, mint az "ajándékba" kapott maszkok, amik nyugat-európai orvosi vélemények szerint használhatatlanok.

A gazdaság romokban hever, több szektor is folyamatosan tiltakozik. Gyakorlatilag a külföldi turizmus idén megszűnt, és a vendéglátóhelyek forgalma drasztikusan visszaesett. A kormány jelenlegi terve szerint Budapesten ezek kompenzálás a főváros feladata, és nem is értik, hogy miért nem különít el rá 100 milliárd forintot. A legnagyobb baj, hogy a kormánypárti politikusok már nem milliókban, hanem milliárdokban gondolkodnak. Csak a 100 milliárd mértékét kellene érzékeltetni, és ezzel a hazai lopás mértékét, hogy minden idők legnagyobb hazai természeti katasztrófájának, a tiszai ciánszennyezésnek a perkövetelése 29 milliárd forint volt.

Ha 29 milliárd forintot szántak akkor az ország második legnagyobb biológiai folyosójának teljes újjáépítésére, akkor most hogy várják el (amúgy ugyanaz a vezetés) egy fővárostól, hogy ennek az állami költségnek a 3,4-szeresét csak úgy kicsengesse saját forrásból? 

A mérhetetlen cinizmus sajnos továbbra is viszi a politikát az eseménybe, teljes mértékben azzal a céllal, hogy csökkentse a döntéshozók felelősségét. Ez amúgy Afrikában szokás, ahol a helyiek napokig-hetekig nem állnak szóba a józan ésszel, mert ők "majdmegoldják", és csak ha nagy a baj, utána fogadnak el segítséget. Most például a hazatérőket kötelező saját költségű tesztre küldik (amivel amúgy törvényt sértenek), a helyi idősotthonban egyáltalán nem tesztelnek. Ha egyszer bejut a vírus valahova, legyen az idősotthon, tantestület, vagy egy egyszerű munkahelyi közösség, akkor lehet látni, hogy a nagy fertőzőképességnek köszönhetően alig lehet elpusztítani. Ennek ékes bizonyítéka, hogy jelentősen megugrott nyáron a lakodalomban való megfertőződöttség, ahol pedig csak egy napig voltak közös helyiségben a fertőzöttel, nem pedig több műszakon keresztül, ahogy a felsorolt helyeken ez előfordulhat.

Tervbe kellene venni a maszkviselés kötelezővé tételét, és ezzel kapcsolatosan oktatást kellene bevezetni.

Igen, tudom, hogy a mai magyar kormánynak az az érdeke, hogy a társadalom buta maradjon, ezért nem igazán szeret ide invesztálni, viszont úgy tűnik, hogy muszáj lesz. Ugyanis az a legnagyobb baj, hogy néhányan piaci rést látnak a koronavírus létezésének és a járványhelyzet súlyosságának a tagadásában, és az erre fogékonyakat (akiknek nincs megfelelő képzettsége) igyekeznek rávenni népszerűséghajhászásból arra, hogy az általuk keltett hamis híreket kövessék, illetve terjesszék. Ezzel gyakorlatilag közveszély-okozást követnek el, hiszen aktív hordozóként és terjesztőként hozzájárulnak a helyzet súlyosságához. Pedig egy gimnáziumi matematikapéldában is benne lehetne, hogy lehet négyzetre emelve növelni a fertőzésszámot mindösszesen két kiindulóval.

A főváros már lépett, a tömegközlekedési eszközökön automatikus a büntetés, és szerencsére ezt a MÁV és a Volánbusz is azonnal bevezette, és gondolkodni kellene, hogy lehetne még jobban kiszélesíteni ezt a kört. Ahogy azon is, hogy lehetne szankcionálni a vírustagadókat. Az orvosi kamarának sem elég, hogy figyelmeztet az általuk okozott veszélyre, tettekre van szükség.

Ha a terv az, hogy megússzuk a második, majd a harmadik hullámot, ameddig lesz vakcina, akkor cselekedni is kell. Mert cselekvés nélkül gyakorlatilag csak sodródunk az árral, a vakszerencsében bízva, ami elég baljóslatú. És ahogy a régi igazság is mondja, a legrosszabb terv is jobb annál, mint hogy nincsen terv.