Fekete-Győr esete a választással

Fekete-Győr András egy elég érdekes interjút adott a minap, amiből az elhangzottakon kívül több dolgot is meg lehetett állapítani. Ezek ugyanis eddig nem nagyon hangoztak el sehol, viszont újabb lehetőségként lehet mérni a Momentum pozícionálását.

Nem fogom az egész interjút kivesézni, mert alapvetően vissza lehet hallgatni, és minimális felfogási készséggel is meg lehet érteni, amit Fekete-Győr mond. Ezek egy részével pedig nem csak az ellenzéki politikusoknak kellene egyetérteni, hanem magának a kormánypártnak is megfontolandó lehet az, hogy nyilvánosan kiálljon a megvalósulásáért.

Ez pedig nem más, mint az elítélt politikusok száműzése a listáról.

Igaz, hogy Fekete-Győr annyit mondott, hogy csak a pártoknak kellene a listára olyat személyeket felrakni, akik nem lettek sose elítélve, de szerintem ennél bővel tovább lehet menni. Mégpedig akár odáig is, hogy egy párt vállalja, hogy nem is támogat olyan jelöltet, aki valaha elítélt a bíróság. Teljesen mindegy ugyanis, hogy valaki lopott, sikkasztott, csalt, az az én szememben ugyan olyan bűnöző. Tehát semmi keresnivalója nincs a parlamentben, főleg úgy nem, hogy beválasztották egy párt támogatásának köszönhetően. Ez nem akadályozza meg abban ugyanis, hogy függetlenként még tagja lehessen az országgyűlésnek azzal, hogy megnyeri egyéniben a körzetét. 

Sőt, kicsit tovább is megyek. Ha valaki vállalja, hogy pártszínekben kerül az Országgyűlésbe, az ne alkalmazhasson olyan szakértőt, akinek van ilyen "múltja". Valahogy el kellene kezdeni a közélet megtisztítását, de ehhez szükséges az, hogy egy tiszta generáció emelkedhessen fel. Ha pedig valakit elítélnek, azt ne csak jogilag lehessen eltiltani a közügyek gyakorlásától, hanem ugyan úgy morálisan is. Ehhez viszont szükséges az, hogy a jelölő pártok vállalják, hogy csak olyat jelölnek listán, aki ezeket betartja, másképp repül a frakcióból. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert akkor a kilépőn egy kormányzási cikluson keresztül ráragad a "bűnöző" vagy a "lepaktáltam egy bűnözővel" címke. Ez érvényes a Fekete-Győr által megemlített Tóth Csabára, de ugyan úgy érvényes Czeglédyre is.

Arról ugye ne is beszéljek, hogy ezt simán ki lehetne dobni az önkormányzati választásra is, megakadályozva ezzel azt, hogy az egyik-másik rendszer kegyeltjei jól működő kifizetőhelyekhez jussanak az önkormányzatokban. Úgy gondolom, hogy egy ilyen nyilatkozat egyben emeli a legitimitását egy formációnak, másrészt pedig kötelezi is magát arra, hogy érdeke legyen ennek a helyzetnek a fenntartása. 

Fekete-Győr András. Fotó: Fülep Dániel Mátyás, 24.hu

A másik érdekes dolog pedig a Momentum pozícionálása a választók felé, illetve a rendelkezésre álló politikai viszonyok között. Elég gyorsan elhangzott, hogy a Momentum az "egyik legerősebb" ellenzéki párt, és ennek köszönhetően képes garanciákat kivívni, valamint elutasította azt a felvetést, miszerint a DK lenne a legerősebb ellenzéki párt. Ezzel úgy vélem, az egész ellenzéki térfélnek üzent, hogy az eddigi leosztott lapoknak vége, és most nyílt kártyákkal fognak újratárgyalni dolgokat. Érezhető volt, hogy rendkívül tartózkodott a biztos kijelentésektől, hiszen még Donáth Annával is példálózott mint számba jöhető jelöltről, ami elég nonszensznek hangzik, mivel Anna remek munkát végez Brüsszelben. Ugyanúgy megemlítette, hogy azon kormánytisztviselők, akik a jelenlegi kormánynak az emberei, és kevésbé a szakmaiságuknak köszönhetik a pozíciójukat, azoknak is távozniuk kell egy kormányváltás esetén. 

Én számomra érdekes, hogy Fekete-Győr elsőként nyilatkozott a bűnözőktől való távolságtartástól, mert mindig igaz, hogy ellenzékből nagyon könnyű beszélni, de remélem közben, hogy ezeket tettek is követik. A következő nagy kérdés pedig, hogy ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt, amire úgy gondolom, hogy nagy kapufa lenne, hogyha vezető pártpolitikussal próbálkoznának, bár az előválasztás sok mindenre lehetőséget ad. Kíváncsi vagyok, hogy taktikázik ezeken a tárgyalásokon a Momentum, de erre hamarosan úgy is választ fogunk kapni.