Fantom busz, valós bevétel

Az elmúlt egy hónapban derült ki, hogy a BKK automaták baltaarccal levonnak 900 forintot az óvatlan járókelőtől, aki jegyet vesz a reptéri buszra. Miután a turisták igen szívesen kihasználták ezt a helyzetet, akaratlanul is elő kellett fordulnia, hogy néhányan nem tudatosítják, hogy a COVID ezt a járatot is parkolópályára tette.

Erre a Közlekedő Tömeg hívta fel a figyelmet, aki utána közérdekű adatigénylésbe is kezdett, hogy mennyi az annyi, ami így becsurgott a BKK-hoz. Mint kiderült, 14 millió forinttal lett gazdagabb, ami azért "nem jó, de nem is tragikus", hogy a klasszikust idézzem a számukra. Ezzel a 14 millió forinttal egy a baj. Ezt megtévesztéssel szerezték, mégpedig a vásárló megtévesztésével.

Ugye teljesen logikus, hogy jogilag arra biztos hogy nincs lehetőség, hogy én beszedjek pénzt egy szolgáltatásért, amit utána nem fogok teljesíteni. Így valahol nagyon kilóg a lóláb, ezért elég magasra szaladtak a szálak a történetben. Tény és való, hogy kishazánkban számtalan ember lop ennél azért többet is, viszont azért közszolgáltatásokat ellátó cégekre nem igazán volt jellemző.

Ez volt az, amit megemlített Vitézy, és ebből indult ki a cicaharc.

Röviden: Az automaták attól hogy leállították a járatot, adtak ki jegyet. Draskovics Tibor, a BKK "defacto" vezetője azt kommunikálta, hogy a BKK-nak nincs jogosultsága ahhoz, hogy az automatákban leállítson valamit, ez 1,4 millió forintjába került, hogy a T-Systems, az automata kezelője kivegye a gombokat, és majd ugyan ennyiért teszik vissza. Itt azért zárójelbe megkérdezném, hogy ugyan mi a franc kerül abba 1,4 millió forintba, hogy egy rendszeren belül egy gombot inaktívvá tegyünk? Ez programnyelven se bonyolult dolog, egyszerűen az active szócska helyére inactive kell, hogy kerüljön, és attól a reptéri busz, mint funkció ismert lesz az automata számára, csak nem fogja azt megjeleníteni. Ez körülbelül 4 kattintás, ráadásul, ha online távvezérlésen vannak az automaták, akkor körülbelül 3,5 perc munka. Ha nem, akkor valamivel bonyolultabb, hiszen az összes ilyen automatához ki  kell küldeni a szerelőt, hogy manuálisan írja felül. De nagyon kétlem, hogy ez így lenne, különben nem tudnának felülről hozzányúlni az automatákhoz. Szóval, itt is van egy nagy adag disznóság.

Vitézy posztjában rámutatott arra, hogy a szerződésnek bizony van olyan pontja, amely ezt a változtatást lehetővé teszi. Ingyen.

Bár Draskovics Tibor valóban kioktató módon reagált Vitézy írására, miszerint 2019 fenruárjában volt egy szerződésmódosítás, ami miatt fizetniük kellett, ez sem bizonyult igaznak. Vitézy ugyanis mutatott egy 2019 decemberi szerződésmódosítást, plusz rámutatott a februáriba is, hogy bizony, Draskovics úr vezetésével lényegében lenyúlták az emberek pénzét.

És innentől jön a magánvéleményem: Draskovics Tibornak rohamtempóban kell távoznia a közéletből!

 Alapvetően egy rettentő unszimpatikus figura volt, még abból az időkből, amikor "teljesen nyilvánvaló volt, hogy amit mondunk, az nem igaz", ő több miniszteri poszton is szolgált. Akkora polihisztor volt, hogy volt igazságügyi, és pénzügyminiszter. Ő volt a Gyurcsány-korszak Matolcsy Györgye, akin csak ámultunk, hogy ez a faszi komolyan létezik, mert ha nem lenne, akkor ki kellene találni. Óriási felelőssége van abban, hogy a Fidesz 2/3-os többséget szerzett, és ezek után nagyon bíztam benne, hogy soha többé nem fog felbukkanni a közéletben. Ennek ellenére, a DK bepakoltatta a jó kis káderjét a BKK élére, ahol szemmel láthatóan fogalma sincsen arról, amit csinál (hiszen, ha tudná, akkor a nyilvános adatokból informálódó Vitézy se eszi meg reggelire), és ezzel újra csak azt bizonyítja, hogy a 2010 előtti háttéremberek borzasztó rombolásra képesek az emberek bizalmában. Szerencsétlen Karácsony most aztán nézhet, hogy a politikai szövetség a DK-val eljutott oda, hogy  Draskovics ilyen helyekre kerüljön be, és ahelyett, hogy egy rohadt elnézést kérek elhagyta volna a száját, szánalmas magyarázkodásba kezd, amit egy interneten szocializálódott fiatal, jelen esetben Vitézy (aki anno megalapította a BKK-t, aminek most az igazgatósági tanácsának elnöke a Draskovics) darabokra szedi az átlátható tényekkel. Minél hamarabb el kell távolítani onnan, és egyszerűen vissza kell fizetni a jegyek árát. Az, hogy eljótékonykodjuk, az még nem jelent semmit. Erkölcsileg oké, de attól függetlenül ez még mindig büntetőjogi kategória, hiszen az okozott kár megtérítése ezzel továbbra se történt meg.

A káros politika képviselői nem csak a kormánypárti oldalon vannak jelen. Draskovics Tibor politikailag megsemmisült a Gyurcsány-kormány idején, most meg újra itt kísért a 2010 előtti korszak szelleme. Le kell zárni végre a múltat, és ki kell söpörni azokat a közéletből, akik abból élnek, hogy lopnak, csalnak és hazudnak. Ez a feladat azonban az állampolgárokra, és az általuk választott felelős vezetőkre vár.