Lombikban van a fejü(n)k

Néha ellehet kapni megválasztottaktól olyan nyilatkozatot,hogy gyakorlatilag vissza kell olvasnod,hogy komolyan jl értetted-e az egészet. És valóban, miután rájössz arra, hogy továbbra is jól tudsz olvasni és a felfogásoddal sincsen semmi baj. Szó szerint: Itt kell élned, hogy el tudd hinni!

Létezik ma Magyarországon egy olyan szűk kisebbség, akik még véletlenül sem akarnak a technológia és a tudomány régóta bizonyított kettősében hinni. Ezek azok, akik szerint gyakorlatilag isteni beavatkozás az, hogyha szívroham után újra tudnak valakit újra tudnak éleszteni.

Nos, Veres András, a győri püspök pontosan egy ilyen ember. Szűklátókörű, és fogalma sincs arról, hogy min megy keresztül egy gyermektelen magyar család, akik mindenképpen gyereket szeretnének, de ez nem sikerül nekik.

Az úriember a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újraválasztott elnöke. Ennek az apropóján hosszabb interjút adott a kormánypárti Magyar Hírlapnak, ahol sok súlyos dolgokat lehet olvasni, feltéve, hogy ezt kellő forráskritikával tesszük.

Rámutat ugyanis arra, hogy a negyed évszázaddal ezelőtt kiadott körlevél sajnos nem érte el a célját, mert a világ más célt képviselt, és mi magyarok se voltunk egy "kicsit keresztényebbek".

Szerinte az eddig templomba járok közül 10%-ot elvesztettek. Ez azért furcsa, mert egy ilyen rövid idő alatt nagyon nehéz egy ilyen kijelentést tenni. Ebből gyakorlatilag az tűnik ki, hogy a püspök úr nem érzi a kereszténységet olyan fontosnak, ami megmarad az emberekkel a legnagyobb bajban is, vagy csak álszentnek tartja az embereket, hogy egy kis nehézség után is képesek elhagyni akár a hitüket is. Egyik sem egy szép hozzáállás. Szerinte a járvány miatt egymástól kell távolságot tartani, nem Istentől, és a templomok amúgy is elég nagyok, úgyhogy nem lehet gond. Az, hogy zárt terület, az egyáltalán nem gond.

Nos, érdekes volt a hozzáállása a közösségi médiához. Egyrészt, közölte, hogy tisztában van azzal, hogy a mai magyar fiatalság egyrészt itt kommunikál (így van), és ez tanulható, sőt, tanítható is. Azonban amikor az online kereszténységről esik szó, akkor láthatóan előjön a negatív hozzáállás. Hiszen elismeri, hogy volt bővülés, azonban szerinte ez ilyen "háttértevékenység" volt, és senki se vette komolyan, főztek, mostak mellette. Megbocsáthatatlan bűn, ugye?

Óvatosan előjött Hodász András, ugye, aki népszerű Facebook "Papifrankó" vezetője volt, és a fiatalok nyelvén kommunikált. Ez természetesen a vallás elleni beszéd volt, és ezt nyáron "megtárgyalták" korábban. Ennek az a következménye, amiről ő nem beszélt, hogy Hodászt arra kényszerítették augusztusban, hogy fejezze be az addigi cselekedeteit. 

Természetesen tanítják a közösségi kommunikációt, egy olyan pap, aki "az egyházmegyei Kommunikációs Bizottság vezetője, aki Rómában tanulta, és azóta gyakorolja is a lelkipásztorkodásnak ezen területét." Egy pillanatig félre lehet érteni az interjút (én biztos vagyok benne, hogy ez is volt a cél), és arra lehet következtetni, hogy egy Rómában tanult közösségi kommunikációs sémáról lenne sz, de aztán újra elolvasva kiderül, hogy ezt egy mezei pap tanítja, aki valaha tanult Rómában. Na bumm, orbitális siker, kommunikációt tanít egy nem-kommunikációt végzett ember. Sajnos, ez ma az egyház vezetése :(

Szerinte a Győrben levelezőn teológiát hallgatók száma "egész magas", de hát ha belegondolunk, hogy összegnek egymilliárd forint is "egész magas", úgyhogy simán lehet, hogy hárman tanulnak összesen teológiát Győrben. Ha tényleg szép szám lenne, akkor az értékét sem titkolnák el, hisz csak az nem titkolózik, akinek nincs rejtegetnivalója.

Veres püspök szerint elég nagy baj, hogy vannak akik elhagyják az egyházat, és szektákhoz mennek (lásd, nem római katolikusok, hanem reformátusok, babtisták, és sorolhatod tovább), hiszen az egyház olyan sokszínű (tényleg?! ezt megbeszélhetné egy ortodox pátriárkával...) hogy mindenki találna benne helyet. Persze, innentől kezdve ha nem vagy római katolikus, akkor az a te hibád.

Ugyan olyan szenvtelenül szól azokról, akik szerint az állam és egyház szétválasztása elég nagy gond, a koronavírus csak extrém kihívás mellette.

És ez után jönnek a még súlyosabb állítások:

Az orvostanhallgatókat ne kötelezzék abortuszra: 

Akkor végezzen ilyen hozzáállás után abortuszt a jövőben a suszter két cipő között. Borzasztó, hogy még mindig ez a szemlélet uralkodik a egyházban, és ilyen embereket vezető pozícióba engedik. Az orvos dolga az, hogy tanuljon, és az abortusz pedig egy egészségügyi beavatkozás. Semmi köze nincs a hithez, ez egy nő döntése, és nincs ok mérlegelni. Az egyház megérthetné, hogy a modernitás elvei minden körülmény között előrébb való, mint valakinek a hite.

A másik, hogy be kellene fejezni a lombikprogramot, mert annak vannak keresztényi alternatívái. 

Tényleg? Nos, a lombikprogram az utolsó esély annak, aki természetes módon nem tud teherbe esni, mert ennek van valami akadálya.  Ennek nagyon komoly orvosi vizsgálatai vannak, és nem úgy van az, hogy csak úgy beséltálok a kórházba, hogy te, itt van két sejt, kutyuld már össze, mert nincs időnk beküldeni a kölköt. Azt hiszem, hogy ilyen nyilatkozatokkal csak azt éri el egy katolikus vezető, hogy soha az életben nem teszi be egy vezetett szertartásra, főleg egy-két sikertelen lombik után.

Ma minden idők egyik legnagyszerűbb pápája van hatalmon. Az a baj, hogy a többi sajnos nem csak a feladatához nem nőtt fel, hanem ahhoz az évszázadhoz sem (21. század), ahol éppen élünk. Én a magam részéről teljes mértékben drukkolok a katolikus egyháznak, hogy ébredjen fel, mert a végén csak arra fognak feleszmélni, hogy ők is a történelem részévé váltak.