Vakcinakupec

Az április hónap valóban bolondos volt. Az évszázad eddigi leghidegebb áprilisa hagyott el minket, és szerintem nagyon kevesen sajnáljuk. Ezzel ellentétben viszont a hónap végén hirtelen szabad lett  vásár, és lehetett vakcinát választani. Érdekes események alakultak ki.

Hazánkban az elmúlt időszakban erős lobbierő alakult ki a keletről származó vakcinák irányába. Elsődlegesen le kell szögezni, hogy minden vakcina sokkal jobb annál, minthogy meghaljon a lélegeztetőgépen. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vakcinával milyen jogosítvány jár. AZ EP ugyanis hallgatólagosan megszavazta és továbbküldte azt a javaslatot, miszerint az EU-n belüli utazáshoz olyan vakcina szükséges, amit az  Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott. A bökkenő az, hogy ebbe a körbe jelenleg nem tartozik bele se az orosz, se a kínai vakcina.

A miértje sokkal jobb kérdés. Mert hiszen legyártották, és használják ráadásul nem csak egy országban, hanem szerte a világban őket. A gond nem is feltétlenül a hatásossággal van. A nemzetközi helyzet ugyanis nem kedvez a viktori politikának.

A vakcinaoltottság Európa újraindításának alapfeltétele. Pontosan tudja ezt Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország, Portugália és Ciprus is, hiszen ezeknek az országoknak a bevételük egész jelentékeny részét képezi a turizmus, ami ma oltottsági igazolványok nélkül elképzelhetetlen.

Az EU egységesen lép fel ezügyben, ennek egyik eleme a vakcinaigazolvány tartalmi elemeinek a kialakítása. Ez pedig, úgy hangzik, miszerint az igazolványnak tartalmaznia kell az oltás időpontját és az oltóanyag típusát is.

Ebből kiindulva, a magyar vakcinaigazolvány jelenleg egy jégkaparó, a kínai (és még az orosz is, bár ott nyárra várnak változást) jogilag nem más mint desztillált víz.

Bár Viktor ígérte, hogy bilaterális területen majd megoldja, hogy elfogadják az igazolványokat, erre azért EU-n belül kevés esély van. Egy, hogy a nyugaton lévő bizalmatlanság miatt nem fogják megkockáztatni az esetleges vegyülést, másrészt az egységes EU-s fellépést egy tagállam se akarja gyengíteni, pláne nem Kína, vagy Oroszország felé, akik geopolitikai fegyverként használják a vakcináikat. Mint utólag kiderült, Szlovákia által vásárolt orosz vakcinákban nem az van, amit a szaklapok közöltek, és amikor reklamáció jött, akkor az oroszok mindet visszakérték "felülvizsgálatra". Régi emlék a Szovjetunióról, ismerős lehet.

Természetesen, illuzíóink ne legyenek róla, ezekről Viktor pontosan tudott. Tudta, hogy ezek lesznek a feltételek, de valaki ismét óriásit kellett, hogy nyerjen a plasztikkártyákon és a kínai vakcinákon. Aztán ha ez ügyben vereséget fog szenvedni Brüsszelben (mert azt fog, ez egyértelmű), akkor újra lehet majd a propagandában szidni egy kicsit az EU-t.

A Fudan mellett egyértelmű, hogy a szuverenitás kiárusítása folyik, és úgy kereskedik a kormányfő a vakcinákkal, úgy árulja saját érdekei mentén a hazát, mint egy falusi kofa a piacon a portékáját.

Borzasztóan kíváncsi vagyok arra, hogy mikor jön be majd az a pillanat a kampányba, hogy biztosítani fogják az újraoltatást azoknak, akik keletit választottak. Mert sajnos, ilyen helyzetbe kényszerítette őket az ország felelős miniszterelnöke.

Aki a hónap utolsó napján sikeresen össze is hozott magának egy gyors budapesti előválasztást. Ugyanis szép nagy sorokat varázsolt, ugyan nem az urnák, hanem az oltónpontok elé.  kérdés a következő volt: 

- Jó-e a népnek Viktor és az összeharácsolt vakcinája, ami, ahogy írtam, az EU-s jog szerint épp desztillált víz.

- Vagy inkább a Karikó féle, világszinten elismert és legjobbnak tartott Pfizert szeretné a nép.

Hát, ha ezt az eredményt hisszük, akkor elég erősen 10% alatt maradt a Főnök úr, és választottja. A nép ugyanis, és szerencsére még mindig, nyugati orientáltságú, és nem igazán kér a keleti ideológiákból, jöjjön az egyetem, vagy vakcina képében. Bár utóbbi egészségileg mindenképpen hátrányos lehet, elvileg megkérdőjelezhetetlen a döntés.