Ki? Oktat?(ás)

Az elmúlt időszakban elég gyorsan pörögtek az események. Óriási vita robbant ki azzal kapcsolatban, hogy egy miniszterelnöknek mennyire kell tudnia angolul, közben történt egyeztetés a Diákvárossal kapcsolatosan, plusz Kövér úrnak is gyengül az idegrendszere. De mégis, az egész nem több egy színháznál.

Maradjunk nagyon hivatalosak. Karácsony Gergely állítása szerint nem beszél annyira jól angolul, mint a jelenlegi regnáló miniszterelnök (király, államfő, alkotmányozó egyszemélyben) Orbán Viktor. Ezen gyakorlatilag a teljes állami média pörög, hogy természetesen alkalmatlan, meg miegymás. De mit is jelent Karácsony nyelvtudása a való életben?

Karácsony Gergely a magyar emberek 90%-nál jobban beszél angolul.

Ahhoz, hogy doktori tanulmányokat kezdhessen, rendelkeznie kellett egy olyan nyelvtudással, ami alkalmassá teszi őt arra, hogy a saját tárgyait angolul is képes egyen akadémiai szinten oktatni. Nos, erre az apró részletre senki sem hívta fel a figyelmet, viszont Karácsony Gergely lehet magával szemben kritikus (az is volt), hiszen nem beszél folyékonyan angolul, ami talán elvárt lehet erre a pozícióra. Viszont, egyáltalán nem az. Az viszont tény, hogy évekig tanított a Corvinuson.

Kicsit nézzünk tovább ennél. Ahogy Lánczi András szerint sem Karácsony Gergely hibája az, hogy az angolja "not as well as required for this position". Mégpedig azért nem, mert az egész posztszocialista vidéken nálunk a lehető legpocsékabb a nyelvoktatás. Erre rájön még egy olyan maffiarendszer is, amit nyelvvizsgának hívnak. Ma sajnos, ha állami iskolában kezded meg a tanulmányaidat, akkor nagy valószínűséggel nyolc év alatt sem fogsz eljutni arra a szintre, hogy alapfokon beszélj egy idegen nyelvet. Ez az A2-es nyelvtudás, ha besorolás szerint nézzük. Tisztelet a kivételnek természetesen, de sajnos ma olyan pocsék minőségű nyelvtanárok vannak, akik egész egyszerűen nem tudják átadni a nyelvvel való fontosság súlyát a diákoknak, így azok sem veszik komolyan annak az elsajátítását. Nem tehetnek róla ők sem, őket is így tanították. A magyar ember ezért gyakorlatilag elszigetelt ma Európában, és 120évvel ezelőtt majdnem mindenki beszélt németül, ez mára alig mérhetőre csökkent. A nyelv nem lett bonyolultabb, az oktatói tűntek el. Ma minden szomszédunk beszél egy idegen nyelvet, Szlovákiában a magyar és a cseh, Romániában a francia, Szerbiában-Horvátországban-Szlovéniában egymás nyelvei, Ukrajnában pedig az orosz nyelv ismerete elég elterjedt, míg itthon csak a vidéki nyelvjárásokban vagyunk erősek.

Ennek a változásához gyökeres reform kellene a nyelvoktatásban, amire a jelenlegi kormánynak volt 11 éve, és természetesen az égvilágon semmit sem csináltak, mint ahogy sok más területen sem. Ezzel pedig bűnt követtek el a gyermekeitek és a fiatal generáció ellen.

A mostani Karácsonyozás pedig amellett rettentő kétszínű, hogy hazánk államfője, a fideszes Áder János angoltudása a jelenlegi magyar nyolcadikos gyermekéjét sem éri el. Jelen sorok írója tanúja volt Áder János egyik angol nyelvű kiállítás-megnyitójának külföldön (még EP-képviselő volt a lelkem). A megnyitón a szöveget természetesen felolvasta, de úgy, hogy látszott, hogy az angol könyv messzire elkerülte őt az életben ("Ví tink disz nécsör....")

Emellett természetesen történt aktív egyeztetés is, Palkovics miniszter úr találkozott Karácsonnyal és Baranyi Krisztina polgármester-asszonnyal, hogy tájékoztassa őket a Fudan Egyetemről. Ez elég pofátlan dolog volt azután, hogy törvényerőre emelték a megvalósítását. Úgy vélem, hogy minimális normalitással rendelkező országban ez előbbre kerül (Te is előre tudod, hogyha áramszüneted van például, nem utólag szól a szolgáltató, stb). A beszélgetés végén Palkovics egy nagyon érdekes sajtótájékoztatót tartott, eszerint:

- Eredetileg szó sem volt Diákvárosról, ők egyetemvárost építenek (Ma Baranyi posztolt a megbeszélés előtt egy fotót, amin a projekt neve Diákváros volt)

- Egyet nem értés van közte és Karácsony között, hogy kell-e egyetem oda

- Ő nem tud senkit sem tájékoztatni előre, mert nincs semmi eldöntve, a projekt most lép operatív szakaszba

Ezzel Palkovics úr újra bebizonyította, hogy mind emberileg-, mind szakmailag megbukott. A valóság ugyanis az volt, hogy a Diákvárosban a magyar egyetemistákat érintő kollégiumi válságon enyhítenének, hiszen ma egy kollégiumi ágyra kábé ötszörös a túljelentkezés.Az egyetem, amiről Palkovics beszél, már régen kész van, úgyhívják röviden hogy ELTE, BME, Corvinus, ami a tervezett diákváros helyétől körülbelül 20 percre lenne. Csak hogy értsd, ma egy Corvinusos gólyának 70 percre van szüksége, hogy a kollégiumtól beérjen órára. Ugyan ennyi vissza is.

Az egyet nem értés talán picit közelebb van a valósághoz, hiszen valóban nem kellene oda egy egyetem, ami a tervezett diákszállások 75%-át letarolná. Ez az egyetem mehetne mondjuk ki a XVII. kerület szélére. Elférne ott, van bőven hely. Persze, hogy ne egy helyre épüljön, azt a kormány nem fogadja el.

A harmadik pont meg azért nem igaz, mert 2019-ben már eldöntötte Palkovics, hogy megépül az egyetem, így hát nagy színház, amit bemutat. A projektet lassító Vitézy-Fürjes párostól meg egyszerűen elvették a feladatot, hiszen próbáltak úgy tenni, mintha az egész demokratikus lenne. Pedig nagyon nem az. Ma a magyar kormánypárt egy kommunista egyetemet akar a Duna partra telepíteni. Azért, mert ők is kommunisták. Meg sem fordult a fejükben, hogy a Sorbonne, vagy a Harvard, vagy bármelyik nyugat-európai egyetemet behívják.

Azok után, hogy nyilvánvalóan ártanak az országnak, Jakab Péter napi felszólalásában ismét nekiment az önfényező kormánynak. Szijjártó Péter ugyanis (az, akinek a szülők 120 millát adtak "kölcsön", hogy lakása legyen - hogy miből, nem tudni- ) azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány kezelte legjobban a válságot. Valóban, első helyen zártunk az arányos halálozást tekintve. Világraszóló szégyent produkáltunk, tönkretéve az egészségügyet és a vendéglátó-szektort. Jakab pedig kérdőre vonta ezért.

De Kövérnek nem itt gurult el a gyógyszere, hanem amikor ficsúrnak nevezte a fideszeseket, és rákérdezett a súlyosan alkotmányellenes rabszolgatörvényre. Ez az a törvény, amit az ellenzéki obstrukció ellenében, szabályellenesen fogadtak el. Kövér ekkor ujjal kezdett mutogatni Jakabra,hogy ennek következményei lesznek. Erről az alábbi jut eszembe:

- egy, vidéken ezért kérdés nélkül eltörik az ujjad

- kettő, házelnökként, ujjal mutogatva senkit sem fenyegethetsz, ha épelméjű vagy

- három, házelnökként függetlenként kell ott ülnöd, és nem veheted fel a fideszeseket érintő ficsúrozást

- négy, azok után, hogy csont nélkül megszegted az adott szavazásnál a házszabályt, kicsit erős arra hivatkozva fenyegetőzni.

Az utolsó három pontból látható, hogy Kövér László elvesztette a kapcsolatot a külvilággal, és egyre inkább kezd egy veszélyes emberré válni. Úgy látom, hogy azzal, hogy visszaél a pozíciójából adódó bírságolással, nem csak az adott képviselőt, hanem annak választóját is sújtja. Ez pedig felháborító, vállalhatatlan. 

Viszont, reméljük, hogy már csak 11 hónapig láthatjuk ezt az egész előadást.