Kíváncsifáncsi kabinet

Tele van vele a sajtó, hogy egy izraeli kémszoftverrel gyakorlatilag kormányok végigböngészhették állampolgáraikat. Ez alapvetően is durva dolog, bár az, hogy egy olyan állam, mint Izrael (ami tényleg mindennapos fenyegetettségben kell, hogy létezzen)még reális is, hogy ilyen lépésre kényszerül. A gond ott kezdődik, hogy eladták különböző partnereknek. Az egyik ilyen kíváncsifáncsi jelentkező pedig Orbán Viktor volt.

Gyorsan le kell szögezni, hogy úgy kellett ez a botrány a kormánynak, mint üvegestótnak a hanyattesés. Eddig szépen reklámozhatták mindenhol (hiába nem volt igaz), hogy Magyarország jogállam, itt mindenki biztonságban van, de ezek után az egész imázs dőlt romba.

A Fidesz kormányt annyira zavarba hozta az egész botrány, hogy három napig meg sem tudott szólalni. Noha nem azért, mert ilyen sokáig tartott kifogást keresni, hanem azért, mert egyszerűen félnek. Mégpedig attól, hogy nem tudják, hogy pontosan mi is szivárgott ki az egészből. Így nehéz úgy hazudni tovább, hogy negyed órán belül jöhet az újabb leleplezés és írásos cáfolat.

De miért is baj, hogy ilyet használnak Magyarországon?

Egy, létezik belső elhárítás, amit Alkotmányvédelmi Hivatalnak hívnak. Ők folytatnak le például nemzetbiztonsági átvilágításokat, és az ő feladatuk a hazai polgári elhárítás. Ha ehhez a munkához egy izraeli cég szoftverére van szükség, amire rálát a fejlesztő, az olyan durván aggályos, hogy kimondani sem lehet. Mégpedig az izraeli cég szerint "megvan rá a lehetőségük, hogy ellenőrizzék, hogy egy kormány visszaél-e a programmal". Egyszóval, majd ők felügyelik az elhárításunk munkáját. Szép, igaz?

A másik az, hogy a programot csak kormányok rendelhetik meg. Egy demokráciában a kormány a végrehajtó szerv, ami a parlamentnek tartozik felelősséggel. Tehát, a parlamenti felhatalmazás nélküli több millió dollárt költeni egyetlen szoftverre minimum súrolja a törvényesség határait. Sejtem viszont, hogy a parlament nem adott ehhez felhatalmazást (itt most egy pillanatra vonatkoztassunk el attól, hogy megadhatta volna a kétharmad miatt), ami azt jelenti, hogy a kormány immár a saját törvényeit is bátran és pofátlanul szegheti meg. És szerintük demokrácia van. Aha, meg #ingyensör.

A harmadik, az pedig az, hogy a magyar kormány nem más, mint egyszemélyben Orbán Viktor bábjai, hiszen a kormányfő hatalmától függ az ő pozíciójuk is. Ő pedig egy elég megalomán, nárcisztikus és korrupt ember ahhoz, hogy egy ilyen szoftvert arra használjon, hogy az ellenlábasait figyeltethesse meg, terrorveszélyre való hivatkozásra. Mert bizony nála elég nagy terror lenne, hogyha hirtelen el kellene hagynia a karmelitát. Ez pedig számára veszélyes, így megállítja. A kézivezérelt kormnáynak ugyanis nincsenek olyan létbiztonsági problémák, amikkel izraeli társának meg kell küzdenie (például nem ismer el a fél arab világ, a pakisztáni útlevélben benne van, hogy Izraelben nem érvényes), így nehéz nem arra gondolni, hogy csak arra használja fel ezt a szoftvert, hogy a politikai ellenfeleit lehetetlenítse el.

A kormány reakciójára szerdáig kellett várni:

Népszavazást kezdeményeznek a gyermekeink "védelmében". Ez egy olyan, szánalmas, és előremenekülő mutatvány, ami arra mutat, hogy most már kapkodás van, és teljes kommunikációs vereség, ezzel pedig próbálják újra a saját vitorlájukba tolni a szelet. Csakhogy a kormány kezdeményezésével több baj is van:

- a feltett kérdésekről már született törvény, amit ők hoztak

- a feltett kérdések nem tartalmaznak egyebet, csak kirekesztést

- a feltett kérdések nem a népnek, hanem egy szavazótábornak, egy fasiszta brigádnak szólnak

- a népszavazás nem kötelező érvényű

A kapkodás egyik jele, hogy reggel jelent meg a rendelet, és belementek a népszavazásba, ami borítékolhatóan kudarc és egyben érvénytelen lesz (a ritka rossz szavazó magyar társadalomnak általában a fele jó, ha elmegy szavazni, most ezt plusz 25% bojkottálja is.), ezzel viszont feldobták a magas labdát Karácsony számára, aki gyorsan megnépszavaztat mindent, ami kormánykritikus, így Fudant, diákvárost, autópálya-koncessziót, mindent. Erre eddig nem volt lehetősége, de hogy a kormány hibázott, kapva kapott az alkalmon, hogy ingyenesen kampányolhasson a jelenlegi vezetés ellen.

Úgy látszik, hogy minden hónapra jut valami kínos ügy Fideszék háza tájára. Remélem, áprilisban tényleg mennek, de nem csak el a hatalomból, hanem oda, ahova valóak. A Csillagba.