Pár perc politika, egyszerűen, szubjektíven

2019.jún.18.
Írta: gotenson Szólj hozzá!

Szocializm(E)us, ahogy Péter mondaná

Luxemburgban tartották az épp aktuális gyűlésüket az Európai Unió külügyminiszterei (Külügyi Tanács), ahol minket is képviselt a legharciasabb európai külügyminiszter, Szijjártó "Tigrisjanem" Péter. Ezen az ülésen megosztotta az elméletét az európai külügyminiszter-társaival, akik ezek után teljes joggal hihetik, hogy a kishazánk felelős politikusa megbolondult.

Szíjjártó Péter szerint:

- Az EU nem versenyképes

- A világban zajló változások átrendezték a politikai viszonyokat

- Brüsszel meg akarja mondani, hogy ki mit tegyen

- A nemzeteknek elegük van a kioktatásból

- Olyan adójavaslatokat akarnak bevezetni, amelyek a szocializmust idézik

- A szabadkereskedelmet kellene erőltetni.

- A migrációt pedig nem menedzselni, hanem megállítani kell.

Bár számunkra nem annyira furcsa ez az egész, egy sokat látott politikus azért meg tud döbbenni ezeken a szavakon.Nem csak azért, mert politikailag teljesen EU-ellenes és bomlasztó álláspontot képvisel, hanem azért is, mert szakmailag ezek nem igazak. Nézzük őket, egyenként!

- Az EU nem versenyképes: Az Európai Unió gazdasága a legnagyobb ezen a planétán. Azt nem merem ijelenteni, hogy az egész univerzumban, de a bolygón biztos. Innentől kezdve, a világ legnagyobb gazdaságára azt mondani, hogy nem versenyképes, az nem csak populizmus, hanem arcátlan hazugság is. Ha az EU nem lenne versenyképes, akkor nem jutna neki a támogatásokra, amiket mi becsülettel hívunk lefelé.

- A világban zajló változások átalakították a politikai viszonyokat: Ezt sem igazán tapasztaltam. Bár tény és való, hogy most elég sok közösségnek megvan a maga nyűgje ( USA-nak és Kínának maga az amerikai elnök, briteknek a brexit, Putyinnak az olcsó gáz) de alapvetően nehéz kijelenteni, hogy a viszonyok gyökeresen megváltoztak volna. Az tuti, hogy mi eddig se számítottunk nagy játékosnak a világ színpadán, és ezek után se lettünk nagyobbak.

- Brüsszel meg akarja mondani, ki mit tegyen: Ez se igaz. Brüsszelben a tagállamok politikusai vannak, és ott közös, konszenzusos döntések születnek. Ugyanúgy tudok érvelni: Ha Brüsszel döntene, akkor itthon nem lenne korrupció, hiszen bevasalná az egészet a kormányon. Az, hogy egyenlőre nem teheti, ez inkább szerencséje a kormányunknak, mint hátránya. Amit Brüsszelben megszavaznak, azt a szabályok miatt közösen fogadják el. Mi rendszeresen vétózgatunk, hogy romboljuk az EU-t, kérdés hogy ezt meddig tűrik szó nélkül.

- A nemzeteknek elegük van a kioktatásból: Téved, csak a korrupt és tolvaj kormányoknak van elege abból, hogy rájuk szólnak hogy ne lopj. Kétlem, hogy az osztrákok, vagy a spanyolok, esetleg a dánok ki lennének azon akadva, hogy elvileg, mint közösség kellene képviselni az EU-s álláspontot, például Izrael esetében, vagy az ENSZ-ben. Mi ugyanis rendszeresen kicseszünk a saját magunkkal és a barátainkkal az ész nélküli vétózással. Úgyhogy, éppen fordítva van a dolog, az EU-nak sokkal jobban elege lehet belőlünk, mint nekünk belőlük.

- Olyan adójavaslatokat akarnak bevezetni, amik a szocializmust idézik.: Tényleg? Hogy szeretnének egy kis adó-összehangolást? Mi is szeretnénk magasabb fizetéseket ( a kormány nem, mert szerintük akkor nem lennénk versenyképesek), így ők is kérhetnének cserébe valamit. Például, hogy ne legyünk sunyi adóparadicsom, és hogy próbáljunk a közösséggel együtt fejlődni, és együtt dolgozni a pénzünkkel. AZ EU-s pénz ugyanis nem az országé, hanem a népé. Én is beülhetnék Mészáros yachtjába, hogy főnök, a pénzt rá az ország kapta! 

- Erőltetni kellene a szabadkereskedelmet: Szijjártó Péter biztos hogy tudja, hogy az EU 4 legfőbb értéke közül az egyik a szabadkereskedelem. Az EU-n belül totális szabadkereskedelem van. Ha ezek után akarja erőltetni, akkor lelke rajta, minden esetre miért ne legyenek piacvédő rendelkezések? Elárulom, az USA is alkalmaz ilyeneket (bár manapság néha túlzásba viszi), szóval nem ördögtől való az, ha nem kötögetünk mindenkivel ész nélkül megállapodásokat. Az ilyen nyilatkozatok viszont nem keltik jó hírünket, az biztos.

-Menedzselni nem, hanem megállítani kell a migrációt: Menjetek ki katonaruhában, és álljatok a határon, és próbáljátok azokat megállítani, akik már egyszer az EU-területére lépett! Mi lenne inkább, ha azon dolgoznátok, hogy ne kelljen senkinek se elhagynia az otthonát, és ezzel elkerülhető lenne a tömeges bevándorlás? Ez lenne ugyanis a menedzselés, amit az EU szeretne. Mi nem szeretjük, mert akkor baj lenne, nem lenne több menekült, és az amúgy is hazugságokra épülő kormánypropaganda az utolsó hírértékét is elvesztené. 

 

Úgyhogy, így állunk, a külügyminiszter és a főnöke nettón nézi hülyének az országot, és úgy tűnik, hogy ez a tünet külföldre is átszivárgott. Állítólag az EU szeretné a minősített többséget bevezetni néhány szavazásnál, a demokráciára hivatkozva. Egyet lehet tippelni, melyik ország ellenzi ezt foggal-körömmel?

Kedves rokkant-, és nyugdíjas választópolgár, tudod hova mész nyaralni?

Most, hogy a nagy mozgósítást igénylő választások lementek, az önkormányzati pedig még messze van, így itt az ideje, hogy a feketeleves-kategóriába tartozó döntések is megszülessenek, és ezek el is kezdődtek. 

A 2020-as költségvetési tervben olvasható egy nagyon érdekes bejegyzés, miszerint a kormány a gyermekek számára biztosítja a mindennapi étkezés és az esetleges üdültetési lehetőséget. Ezért akár még meg is lehetne tapsolni a kedves költségvetési szerkesztőket, azonban, hogyha az előzményeket is latba vetjük, akkor világosan kirajzolódik, hogy a magát nemzetinek tartó kormány egyik legaljasabb húzására készül.

Eredetileg ugyanis, köztük az idei költségvetésben az olvasható, hogy a szociálisan rászorulóknak, és a gyermekeknek biztosítja ezt a lehetőséget. Tehát, magyarul, a kormány kivágná a szociálisan rászorulókat a kedvezményezettek köréből. 

Csak hogy tisztán lássunk: A szociálisan rászorulók közé tartoznak a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, valamint a gyermeküket egyedül nevelők is, de a fogyatékosok és az azokat nevelők is ide sorolandók. Tehát, magyarul ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok heló, fogyatékosok heló, gyerekek szülei heló, ez nektek mától nem jár.

Noha a családok évét valóban magunk mögött hagytuk, tehát akár ideje is lenne egy kis család-ellenességnek, de azért az, hogy az ország nagy részérére kiterjedő szociális rászorultság-alapon egy kedvezményt egy tollvonással megvonjanak, az azért még kicsit erős.

A kormány hozzáállása a fogyatékkal élőkhöz eddig sem volt barátságos. Több olyan lépés is felsorolható, amely úgy lett megalkotva, hogy az esetleges visszaéléseket kiszűrjék, de mögöttes tartalom egyértelműen a fogyatékos emberek rendszeres megalázása.

Többek között az alábbiak:

 • A leszázalékolás után kötelezően meg kell jelenni felülvizsgálaton. Ez alapvetően még érthető is, de az orvosnak nincs joga eldönteni, hogy a betegség állapota végleges, vagy elérhető javulás. Egy agyvérzéses, vagy egy amputált végtaggal élő betegnél ugye nem várható az, hogy újra kinő a kéz-láb, tehát a válaszhoz nincs szükség orvosi szakértelemhez, mégis erre a procedúrára kényszerítik őket időről-időre. Ez egy oldalról roppantul megterhelő, másik oldalról körülbelül ugyanennyire megalázó is, egy fogyatékos ember ugyanis a legritkább esetben magától fogyatékos, tehát az, hogy hetente bizonygassa az állapotát, az egyszerűen prigantiság a kormány részéről. 

 • A lehető legnagyobb gonoszság volt a velük szemben való fellépés az ingyenes utazás megszüntetésére. Bár csak 10%-os összeget kell fizetniük, azonban egy kacifántos mozdulattal sikerült a busz- és vonatközlekedést megterhelni egy pótdíjjal, amelyre természetesen nem érvényes a 90%-os kedvezmény, így előfordulhat, hogy Nyíregyháza melletti kis faluban élő nyugdíjasnak, vagy egy 65 év felettinek nem lett olcsóbb a budapesti útja, mint amennyibe a kedvezmény előtt került volna. A pótdíj (vagy divatosan és hivatalosan: kiegészítő díj) összege fix, és természetesen nem áll fönn mindenhol, hiszen például Győr és Budapest között ilyen díjat nem kell fizetni. Az pedig, hogy mi a különbség egy nyíregyházi és egy győri nyugdíjas között, azt mindenki magának válaszolja meg. Azt, hogy elvileg ez biztosítja az "emelt szintű szolgáltatást", az pedig nettó hazugság, hiszen ha nincs hely a buszon, akkor a KRESZ-miatt nem szállhatnak fel többen, vécé pedig amúgy sincs rajta, vonaton pedig nem biztosít semmit sem pluszba. Tehát, a kiegészítő díj nem más, mint egy sunyi áremelés, amely természetesen arányosabban a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek fáj legjobban,


A kormány alapvetően nem is tud mit kezdeni a fogyatékosság problémájával. Tudjuk, hogy a beteg szerettüket otthon ápolók jelenleg megalázó éhbért kapnak, akik pedig rengeteg pénzt spórolnak az amúgy sem acélos magyar egészségügynek, hiszen ezek az emberek kórházban is lehetnének, akkor pedig ellátásukról az államnak kellene gondoskodnia.
A szociális munkások évek óta verik a vészharangot, hogy az ágazat fizetésének megbecsülése megalázása a tanári fizetésekkel vannak egy szinten, az idős-ápolásra alkalmas helyek száma kevés, a nyugdíjasok száma pedig a korfának megfelelően még pár évtizeden át növekedni fog. Lehet viccelődni a számokkal, csak fölösleges, hiszen emberi sorsok múlnak rajta.

A kormány a fogyatékosok visszaintegrálását például semmivel sem segíti. Az, hogy a cégeknek fizetniük kell hozzájárulást, ha nem alkalmaznak elegendő számú megváltozott munkaképességűt, az nem visszatartó erejű, sőt, sok cég inkább befizeti, hiszen üzletpolitikai szempontból egy fogyatékkal élő alkalmazása mindig veszélyes, és a fix összeg befizetésével a munkáltatók mentesülnek ez alól a kockázat alól. A másik, hogy kötelezni kellene a munkáltatókat a végzettségnek megfelelő bér fizetésre , hiszen egy vak ember például lehet remek ügyvéd, de mégsem fogja azt a bért megkapni, amire őt a képességei predesztrinálják, mert a fogyatékosság miatt biztos, hogy anyagi téren negatív diszkriminációval fog szembesülni. Ezek az emberek, hiába szerezték meg a legmagasabb szintű iskolai végzettségeket, folyamatosan anyagi gondokkal fognak szembesülni, hiszen az őket megillető rokkantsági díj még az inflációval sem nő megfelelő mértékben.

A nyugdíjasokat pedig, szó szerint megvették egy tízezressel ősszel, aztán majd rá 6 hónapra, amikor erre már senki se emlékszik, akkor vonják meg tőlük a nyaralási lehetőséget. Egy magyar nyugdíjas azonban egy élet munkájával járult hozzá ahhoz, hogy az ország ma ott tartson, ahol tart, és a hatalom pedig a saját eszközeivel igyekszik "meghálálni" nekik ezt a munkát. Az a baj, hogy egy rendes, normális nyugdíjpolitika helyett a kiszámíthatatlanság mezején tartva őket, a folyamatos politikai harcban lehet velük visszaélni, ráadásul úgy, hogy a legkiszolgáltatottabb részükre, az anyagi helyzetükre hatnak. Ez megint nem több, mint nettó ganéság, de ott fönt a narancssárga csapatnak köztudottan olyan a bőrük, mint a névadó gyümölcsüknek. 

Az a legnagyobb gond, hogy akik ma aktív korúak, azok minden másodpercben közelednek a nyugdíjas kor felé, ráadásul a fogyatékosság veszélye mindenkinél fennáll, és ilyen körülmények között kell számítani az állam segítségére. Vagyis, ahogy látjuk, csak kellene, mert az államnak teher ez a fajta segítség.

Budapest, te csodás!

Hirtelen kiderült, hogy az EP választáson nagyot nyert pártok is szeretnének megjelenni a főpolgármester-választáson. Bár kerületenként még nem borult a papírforma, de azt már tudhatjuk, hogy a felszínen megjelentek az új jelöltek, és egy kicsit átalakult a paletta.

Ahogy régebben írtam, legelőször ugye Puzsér Róbert jelentkezett be, mint független jelölt, aki arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy támogassák azt a programot, amit függetlenül alkotott, és pozitív kicsengése van mind Budapest, mind az ország számára. Puzsér mögé felsorakozott az LMP és a Jobbik, e két párt azonban csalódást keltően szerepelt az EP-választáson. Az LMP közben nehezen viselte a Puzsér-féle kritikát (ami megint csak azt igazolja, hogy független jelölt, ugye) és úgy döntött, hogy megszünteti az együttműködés. Puzsér konkrét személyi felelőst is megnevezett, kérdés, hogy igaza van-e? A Jobbikkal szépen váltak el, a kétpárti megállapodás egypártira való csökkenésével a két fél arcvesztéssel tudott hátrálni. 

Puzsér Sétáló Budapestje él, és olyan változásokat indított el, ami miatt már most megérte az indulása, a magyar demokrácia is profitált belőle: 

 • Létrehozta az előválasztást. Ilyen eddig nem volt. az előválasztáson győztes ugyanis jelentősebb legitimácóval rendelkezik a győzelme által

 • a zöld programok bevezetésére minden oldal reagált:
 1.       A kormányoldal zöld stratégiát fogadott el. ez azért így 8 év után maguktól biztos nem jutott volna eszébe. Kis lépés, de Puzsér-hatás látszódik belőle.
 2.      Karácsony Gergely zöld jelöltnek nevezi magát. Aki a vörösök, a szocialisták támogatásával indul. Vagy színvakság, vagy tudatos rámozdulás a Puzsér által megszólítottakra.
 3.      A Momentum jelöltje szerint Puzsér programjának nagy része vállalható, tehát egyetértenek vele.

 

Lehet, hogy Robi nem lesz ott a szavazólapon, de az egészet amit csinált, azt már innen is megérte. Szerintem minden budapesti, pártállástól függetlenül hálás lehet neki.

 

Na, de nézzük a többieket:

Karácsony Gergely, a szocialista jelölt (nem fogom írni, hogy PM-jelölt, mert a PM mérhetetlen) eddig több okból is bizonyította, hogy teljesen alkalmatlan jelölt. Emberileg teljesen jó lenne neki, szakmailag is, de olyan amatőr és durva hibákat követ el, ami a jelenlegi politikai állapotok mellett elfogadhatatlan. Személye többször súlyosan kompromittálódott:

 • Megszavazta a zuglói parkolást, amiről pontosan tudta, hogy csalás lesz. Ezzel a kerület óriási pénzeket veszít.

 • Nem tudja elérni az alku felbontását, a helyi szocik is ellene szavaznak. Ha ellene szavaznak, azonnal ki kéne lépni onnan. Karácsony Gergely erre képtelen, és emiatt morálisan már megbukott.

 • Karácsony szintén a voksát adta a budapesti patkánymutyira. Állítása szerint a legolcsóbb közbeszerzésre voksolt. Ha ez igaz és nem vette figyelembe a Bábolna eredményeit, akkor azért, ha pedig tudatosan, akkor pedig azért alkalmatlan a főváros vezetésére.

Ezt az ellenzéki oldalon is egyre többen látják, hiszen a legkönnyebb lenne beállni mögé, azonban a többiek mégse teszik ezt. Se a DK, se a Momentum nem áll be mögé, saját jelöltet indítanak az előválasztáson. Ahol, jó taktikai érzékkel számolva meg is fogják verni a zuglói polgármestert.

A momentumos Kerpel-Fronius Gábor az első váratlan induló, de a váratlanság csak a személyét illeti, pártját nem. A Momentum korábban se állt be Puzsér mögé, és várható volt, hogy az EP-választáson elért eredményt megpróbálják meglovagolni, és emiatt indítani fognak önálló jelöltet. Az úriember az üzleti szférából érkezik, de a fiatalok támogatásával, és kérdés, hogy milyen programmal és milyen emberekkel fogja magát körülvenni. A pártját ismerve, az egyik legprofibb lesz, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást. Ő volt a harmadik olyan jelölt, aki vállalta az előválasztás második fordulóján való részvételt, ami szintén a demokráciába vetett hitét sugallja.

A DK pedig, nagy taktikai húzást bevállalva kiszállt a második fordulóban Karácsony mögül, és Kálmán Olgát, az ATV híres ex-izzasztóját dobta be a köztudatba, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a rendszerellenes megnyilvánulásaival sokkalta könnyebb lesz azonosulni. Azonban, van egy olyan apró hiba, amivel a DK valószínűleg számolt, de mégis a lehető legjobban el akarja azt hallgatni. Ez a probléma a matematika. 

Kálmán Olga egy okos, művelt, a politikában pedig rettentően járatos nő. Az ő személye garancia a profizmusra, a televíziós pályafutása során rengeteg emberrel és szavazóval került kapcsolatba, ezért az ismertsége megkérdőjelezhetetlen. Bár magát független jelöltként határozza meg, akit a DK csak támogat, de elismeri, hogy Dobrev Klára kérésére vállalta a megmérettetést. Ez ugye kicsit paradoxon, de lendüljünk túl rajta. 

Budapesten kb van 800.000 választópolgár. Ennek a fele nem szavazott, tehát - 400k, a maradék 400nak meg a fele fideszes. Tehát, újabb -200k. Marad 200ezer, akiktől szavazatra számíthat, de ugye az összeset biztos nem kapja meg. Kálmán Olga személye pedig ma vállalhatatlan egy jobboldali szavazó számára. A DK-t ez persze nem érdekli, de Olga jelölésével nagy esélyt ad a Fidesznek a hatalomba való maradására, noha Olga biztos, hogy győzni szeretne, hiszen pártállásáról sosem volt senkinek se kétsége, sőt, még a jobboldalon is kivívott egyfajta tiszteletet. A jelölése szerintem nem több, mint egy politikai reklám a DK-nak, hiszen a szavazói a legidősebbek az országban, és ők nézték Olga műsorát a legtöbben. Ezzel pedig a DK megint cserbenhagyta a fiatalokat, a középosztályt és a jobboldali szavazókat. Ha Kálmán Olga megnyeri az előválasztást, és ő kerül a kihívó székébe, akkor a parázs viták mellett (szakmailag nincs Tarlós alatt) sajnos az várható, hogy el fogja veszteni a választást. Ez pedig a momentumos jelöltről ennyire tisztán nem mondható el. 

Így áll most a paletta, tényleg kérdés, hogy ki fogja nyerni az előválasztást. A másik, sokkal fajsúlyosabb kérdés, hogy borítja-e valaki az ellenzéki megállapodást, és a nyertes vajon minden párt támogatását élvezni fogja-e? Én ez utóbbira nem vennék mérget, de ez egy másik bejegyzés története :)

 

(update: A bejegyzés megjelenése után kb 10 perccel Karácsony Gergely sajtótájékoztatójában első helyen nevezte a zöld témát mint tárgyalandót)

Ász egy ötlet az ÁSZ-vezértől

Domokos László, az Állami Számvevőszék papíron független elnöke egy igen érdekes interjút adott a Világgazdaságban. Amikor a tartalma igazán átjött, akkor nem is igazán fogtam fel először, hogy mit is szeretne a kedves úriember. 

Nos, az interjú legsúlyosabb része a következő volt:

"nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem közvetlenül a dolgozónak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak"

 

Tehát, ha jól lehet érteni, akkor a főnök csak úgy ne emelgesse a fizetésedet, mert ki tudja mire költöd, inkább utalja el az állambácsinak, aki majd erre mint valami kis tartalékodra fog vigyázni. Eddig sem volt kérdés, hogy ma a felső részen lévők lopnak. Ráadásul elég pofátlanul. De az állambácsi egyik szervének a Bossa éppen kitalálta, hogy mi lenne, ha az (éppen) emelkedő fizud egy részét majd ők faszán elkezelgetik, mert náluk sokkal jobb helyen van.

MIVAN?!

A fizetések nagy része elmegy megélhetésre, erről már írtam itt, van ahol ez a teljes bevétel 70%-a is lehet. Egy rohadt bérlakásprogram nincs, nagyjából napról napra azért melózol, hogy tudj hol aludni meg enni valamit. A családok több mint ötven százaléka nem tud elmenni nyaralni, mert rohadtul nincs miből. Olyan 27%-os ÁFÁT, meg 16%-os SZJA-t fizetsz öcsém a boltba, hogy a német sápad helyetted bele. Aztán ezek után ha nőne a fizetésed (és itt szarnak az inflációra, mert unortodoxia van), akkor te csak spórolgassál szépen az állammal. Amikor legutoljára ilyet csináltál, tudod mi lett belőle?

Segítek: Lenyúlták a nyugdíjad!

Úgy einstandolták az életed munkájával összekuporgatott pénzed, hogy egy ilyenért a Pásztor fiúk még évszázadokig álldogálnának a füvészkerti tóban. Ezek után, ha a gazdaság kicsit megpörög, és az EU-s pénzek csökkenni fognak, akkor is kell a bevétel a tolvajkasszába, és erre remek forrás lenne a növekvő béred növési hányada. Lehet, hogy az emberek nagy része nem tud a pénzzel bánni. Ez egy, a kormány hibája, aki baszik a pénzügyi ismereteket kötelező tárggyá tenni (ha az lenne, nem tudták volna ellopni a léd, mert észreveszed hogy mire készülnek, és nem X-elsz rájuk), kettő, rohadtul semmi köze ahhoz, hogy mire baszod el azt, amiért megdolgoztál. Ha te erkölcstan-tanárként a kurvákra szórod a léd, egészségedre, megdolgoztál érte, azt csinálsz vele amit akarsz, de álljon már meg a halottasmenet, hogy ezt is eldöntsék odafennt helyetted. Ez ugyanis nem kétharmad kérdése, hanem egyszerűen nettó pofátlanság. 

Tudjuk, hogy a kormánynak nincs bőr a képén. A demokrácia álarcát tettetve tárgyalgatott az MTA-val, amit majd kedden be fog darálni, emiatt például egy kutató komoly pénzzel lelépett a no-go zónás svédekhez, annyira parának tartja az itthoni helyzetet. Írt erről egy patent levelet, angolul tudók előnybe. Ez is a svéd egyetem honlapján van fenn, mert itthon nincs szabad sajtó, ahol megjelenhetne. Nincs fenntartható egészségügyünk, pedig az orvosi kamara már rég jelezte, hogy baj van. Az oktatásban az iparkamara elnöke szerint a diplomások sokan vannak. Csóri dél-koreaiak, akik ezt máshogy gondolják és ott a diploma a favorit, a saját katonáikat küldték ide menteni a menthetőt. Mi hova tudnánk ilyen esetbe embert küldeni? Megmondom: Az M1-be sorosozni. Gratulálok.

Ameddig ilyen birka nép vagyunk, hogy mindezt hagyjuk, és a sok "fiatal demokrata" bűnözéséhez asszisztálunk, addig mindezt rohadtul meg is fogjuk érdemelni. '90 óta elszabotáljuk a rendszerváltást, egy ügynökakta se nyilvános, de azt mindenki tudja, hogy Ahmed H be akart törni hozzánk. Fasza.  Ha leváltják őket valaha, és nem kerülnek börtönbe, akkor addig nem is lesz igazi rendszerváltás, és beleragadunk a múlt rendszer bűzlő mocskába

Indikátorok, avagy honnan tudhatjuk, hogy baj van

Bár szép lassan lecsengett az EP-választási mizéria, és minden visszatért a régi kerékvágásba, a sors tett arról, hogy újra és újra rádöbbenjünk arra, hogy kishazánkban a dolgok még mindig nem mennek úgy, ahogy kellene. Vagyis de, papíron igen, de egyre több jel mutat arra, hogy a szabályok csak úgy patópál-féleképpen vannak összecsapva, és ez bizony idővel vissza fog köszönni.

1. A Magyar Orvosi Kamara szerint tarthatatlan az egészségügy helyzete. Az a szerencse, hogy olyan párt, hogy MOK nincsen, ezért nem lehet összekeverni a nyilatkozatot, és nem lehet rájuk vágni a Sorosbérenc stigmát se. Az az orvosi kamara, ahol a legjobb magyar orvosok vannak, és  tökéletesen rálát az egészségügyre (jobban, mint a miniszter, aki papírokat lát, és nem élő képet), és ha azt mondja hogy baj van, akkor baj van. Kérdés, hogy lehet ezt a tízparancsolat-kásler éra alatt eladni. Egy magára valamit is adó ország a saját kamarájának végre hihetne, és lehet, hogy a ráköltött 5% körüli GDP-arányt fel kéne tornázni mondjuk 10%-ra, és akkor talán el lehetne mondani, hogy nem Közel-Ázsiában, hanem mégis csak Európában gyógyulunk. Miközben ez az összeg természetesen messze elmarad az uniós átlagtól, addig előfordul, hogy van, akit egyszerűen nem támogatnak a gyógyulásba, és van egy csomó gyógyszer, amit nem ad alapból mindenkinek az állam (ugye, HPV-oltás...). Ezek olyan dolgok, aminek nem ma, nem holnap, hanem évek múlva lesz eredménye. A világon a legtöbben Magyarországon halnak meg arányaiban a rák miatt az OECD adatai szerint. Valamit nagyon szarul csinálunk, veri a harangot az orvosi kamara, a kormányinfón meg elhangzik, hogy majd nagyot nyernek az önkormányzatin Budapesten, de erről egy szó sincs.... beszarás. 

A múltkor lehetett olvasni újra szegény csávóról, aki alatt kettétört a vidámparki cucc, hogy éppen kilakoltatás fenyegeti őket, mert az édesanyja meló helyett 0-24-be ápolja. Kiakasztó, hogy egy szabálytalanság miatt ide jutó családnak nem segítenek, mert ugye, napról napra tovább lehet tolni a problémákat....

2. Handó Tünde, az OBH elnökhelyettese törvényt módosíttatna azért, hogy ne lehessen őt perelni. A magyar bírói társadalom eléggé megosztott a kérdésben, hogy egyáltalán jogosan van-e ott, ahol van. Ugye, pedig nekik kéne a legjobban ismerni a jogot, és beletörik a bicskájuk. Természetesen ne lennénk itthon, hogyha az ügynek nem lenne politikai vonatkozása, még ha csak annyi is, hogy a kedves hölgy Szájer József felesége, aki mondjuk 10 éve Brüsszelben van, de na, mégis csak kellemetlen lenne, ha a kedves nej buktázna egy nagyot. Ami mindenesetre a színfalakon túl mutat, hogy van egy ilyen gond, az elég para, hogy egy ország a saját bírói rendszerét se tudja normálisan megalkotni, és fenntartani. Az meg még nagyobb, hogy a tetején csücsülő ürge még nagyobb hatalmat, és számonkérhetetlenséget akar. Azt mondjuk megértem, hogy irigylésre méltó Domokos elvtárs pozíciója, csak éppen kevésbé demokratikus.  Az új, közigazgatási bíróságokat éppen visszavonták, de ez inkább tudható az előző cikkben említettek miatti helyezkedésnek, mint tényleges visszavonulásnak.

3. Elég szomorú eset történt, bár már mindenki tudja, hogy elsüllyedt a hajó a Dunán, és sokan meghaltak. Az, hogy a mentés alig halad, az kevésbé emberi hiba, a Duna vízállása 2x nagyobb, mint kéne. Ami viszont furcsa, az a reagálás rá:

- A főpolgármester szerint lehet, hogy nem kéne ennyi  luxushajónak horgonyozni a Dunán, mert elég sűrű a víz, ráadásul a nagy dögökkel veszélyes a manőverezés. Ez eddig miért nem jutott eszébe?

Talán keveset sétálgatott Budapesten, hogy csak most csapott bele a megvilágosodás? Szerencsétlen hajó pont a megvilágosodás előtt egy nappal süllyedt el....

- Hirtelen felülvizsgálnak minden BKV hajót, hogy megfelel-e a szabálynak. Eddig voltak kivételezések?

Ha minden évben van felülvizsgálat, akkor miért éppen most kell megismételni? Januárban más eredmények jöttek ki, mint most?

- A hajósok szerint érlelődött régen a tragédia. Kérdem én, miért nem tettek ellene? Hogy lehet érvényben olyan szabályozás, ami magában hordozhatja egy baleset esélyét? Hol vannak azoknak az embereknek a felmondási papírjai, akiknek jogkörük volt arra, hogy ezt a szabályrendszert kidolgozzák?

Csóri koreaiak, náluk a legutóbbi hajókatasztrófába a kormány bukott bele. Nem is igazán érthetik, hogy itthon ez miért nem így történik. Az elnökük persze nyomás alatt tart minket, hiszen náluk ez elég éles politikai problémát jelent,  és pedig úgy, hogy ott van nekik a kimdzsongun is.

Úgy tűnik, itthon azért, hogy normálisan menjenek a dolgok, ahhoz tragédiának kell történnie. Addig, ameddig nincs semmi baj, addig a kutyát nem érdekli, hogy biztonságban van-e az országban, lényeg, hogy valahogy menjenek a dolgok, aztán lesz valami. Azok, akik ez ellen tehetnének, 9 éve vannak hatalmon, és még az ország fele is elhiszi nekik azt, amit kérdeznek. Én azt kérdezném, hogy 9 év miért nem elég arra, hogy egy normális országot összerakjunk, kéremszépen?!

Kicsit az új EP-ről, azaz hogy játszanak a nagyok

Ugye, hétvégén lezajlott az EP-választás, amiről ugye beszámoltam, hogy is nézett ki a szavazóhelyiség másik oldaláról. Miután az egész EU-ban lement a választás, elméletileg tudható, hogy milyen összetételű lesz az új EP, és kik azok, akik jóval nagyobb szóval juthatnak be a pozíciókra, és természetesen az is látható, hogy nekünk milyen kilátásaink vannak..

 • A legtöbb voksot az EPP tagpártjai szerezték, amely egy részt győzelem, viszont mindenképpen rá fognak szorulni a többi párt támogatására, és a többiekhez képest való előnyüket is bebukták. Ez azt jelenti, hogy a többi pártcsalád jóval többet tudja csuklóztatni az EPP-t, és ezt szemrebbenés nélkül meg is fogják tenni. Összesen 39 széket buktak, ami 3x nagyobb szám, mint ahány képviselőt a Fidesz delegál kintre.
 • Nagyot nyertek a Liberális Demoraták (ALDE), akik viszont 37 hellyel vannak bentebb, mint az előző ciklusban. Ez leginkább Macronnak köszönhető, aki a francia liberálisokat berepítette a parlamentbe, rögtön a legerősebb szereplővé vált a történetben. Az ALDE a mérleg nyelvévé vált az EU-s döntéseket illetően. 

 • Az EPP-hez hasonlóan az S&D se dicsekedhet az eredményével. Bár hasonló arányban vesztett képviselői helyeket, mint az EPP, de ezt nem győztes pozícióból tette, tehát annyira nem fájdalmas számukra, így is a második legerősebb formációnak számítanak.

 • Salvini és Le Pen koalíciója is befutott, noha utóbbi nagyot nyert, EP szinten mégis egy elszigetelt kis folt maradtak. Valószínűleg teljesen ki fognak rekedni a partra, miután a többi államban elmaradt az áttörés, ezért a képviselőik száma nem nőtt nagyra.

 • A többiek pedig szimbolikus győzelmekkel és veszteségekkel zárták a választást, de náluk sem lesz nagy  a változás, viszont szalonképes partnerei lehetnek a nagyoknak, amire viszont Le Penék nem lesznek alkalmasak.

És most jövünk mi: 

13 fideszes mandátum van, 4 dk-s, 2 momentum mellé fért be egy MSZP és egy Jobbikos mandátum. Nos, ez egyértelmű Fidesz fölény, de mit jelent az országnak, ki hova fog beülni? 

Miután ezeket még nem hozták nyilvánosságra, ezért megy a helyezkedés mindenhol, de néhány dolog azért kezd körvonalazódni: 

 • A Fidesz jelenleg a Néppárt felfüggesztett tagja.

  Ami nagy baj a számukra, hogy bár ők valóban nagyot nyertek, meg Le Pen is, és Salvini is, de kettejükkel nem fogja megváltani a világot, ezért taktikailag hasznosabb lenne, ha bennmaradnának a Néppártban. A probléma, hogy a Néppárt számára ez a tagság nagyon terhes, hiszen Macron pártjából már elhangzott a kijelentés, hogy az EPP és az ALDE közötti együttműködés egyik feltétele a Fidesz kizárása. És miután az EPP nagyon érdekelt a csúcsjelölti rendszer megtartásában (ugye, mint legerősebb párt, ezért ide ők delegálnak), viszont az ALDE számára ez nem létkérdés, ezért előre látható, hogy a kizárás a legvalószínűbb opció.

  Királycsinálóként pedig olyan helyzet elé állíthatják a Néppártot, amely számára nem marad más választás, mint kizárni a fideszeseket a frakcióból. Ami, ha megtörténik, akkor azt jelenti, hogy 13 magyar képviselő zuhan ki az európai döntések közvetlen alakításából. Tehát, valójában a Fidesz teljes megsemmisülése várható külpolitikai téren, ha ez bekövetkezik, mert onnantól semmilyen beleszólása nem marad, hanem kizuhan Le Penék szintjére, ami, valljuk be, sokkal szarabb mint legutóbb volt. 

 • Az MSZP az S&D tagja, de para, hogy a mandátumuk száma 1 lett, és azért meg megindult a pártharc, hiszen Újhelyi mellett Tibibá' (Szanyi) is szívesen maradna Brüszelben. Az országnak előbbi jobb lenne, hiszen munkássága és arca sokkal ismertebb, hiszen aktív odakinn, de ez akkor értékelődne fel, hogyha tényleg #expelfidesz lenne, hiszen egyedüli képviselő maradhatna a második legerősebb frakcióban. 

 • A Momentum az ALDE tagja, már Verhofstadt is komolyan kampányolt mellettük, ide is utazott miattuk, és twitteren is tolta a párt szekerét. Bár ez itthon nem látszott, de ez azt jelenti, hogy a Momentum egy meghatározó tagja lehet a pártcsaládnak, és az ALDE helyzete miatt a pozíciójuk is remek. 

 • A DK-elnök, Gyurcsány Ferenc is ide szeretne beülni, de ez még egy nagy kérdés, hiszen most az S&D-ben vannak a tagjaik, úgyhogy ez még taktikai blöff is lehetne. Az biztos, hogy az ALDE-nak nincs szüksége rájuk, ők hazai szinten egyértelműen a Momentumot favorizálják. Kérdés, hogy hova tudnak a DK-sok helyezkedni, rájuk még nem írnék előre semmit. 

 • A Jobbik eddig független volt, ráadásul vállalhatatlan tagokkal, ideértve a KGBélát, meg a Morvait. Szerencsére előbbit inkább a börtön fenyegeti, utóbbi meg végre az ország nagy örömére nyugdíjba vonult, ezért bárhova is tudnak helyezkedni, akkor az a pártnak nagy győzelem lenne. Itthon egy kicsit most megroggyantak, kérdés, hogy mit találnak ki az önkormányzatiig. 

Tehát, ha minden úgy alakul, ahogy kinéz, akkor Magyarország nagy vesztese lesz a mostani EP választásnak. El fogunk veszíteni 13 tűzközelben lévő képviselőnket, helyette 13 partszélre sodródott. Nyertünk kettőt biztosan, akik párttól függően, de talán pozícióhoz juthatnak, valamint kérdés, hogy a szocialista pártcsaládban végülis egy, vagy öt képviselőnk lesz. Ha egy, akkor az is kérdés, hogy ki lesz az, és az is, hogy mi lesz a másik néggyel.

Nos, hogy néz ez ki, mit gondoltok? 

Az idei Ep-választásról, testközelből

A cikk írásának pillanataiban születik meg a hivatalos eredmény a mai EP választáson, ahol is majd, kiderül, hogy pontosan milyen arányokkal küldjük be az EP-be a képviselőinket. Azt már tudjuk, hogy Európán belül nagyot nyert a baloldal, és hogy körülbelül 50 képviselői különbség lesz az EPP és az S&D között. Ez természetesen a legfontosabb, hiszen függetlenül a hazai eredményektől, itt egész Európa választ, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen összetételű lesz az Európai Parlament. 

De nézzük meg egy kicsit a hazai szférát, mert ugye, ez mindenkit jobban érdekel, és talán közelebbről is érint (jobban nem biztos). Miután én, mint cikkíró nem régen fejeztem be a választáson való megfigyelést, így első kézből tudok beszámolni egy csomó tapasztalatról, ami kintről nem biztos, hogy látszik. Lássuk:

1. A Fidesz nyert, országosan kb 50% körül lesz. Ahol én voltam,ott nem érte el ezt az arányt, de szintén toronymagasan nyerte, egyáltalán nem látszódott, hogy bárki is fel tudná veni vele a versenyt. A miértről kicsit később.

2. Nagyot nyert a DK. Valószínűleg a második legerősebb képviseletet küldi ki az EP-be, ami egyfelől nem rossz,másfelől viszont tragédia. Egy biztos, hogyha van nyertese ennek a választásnak, akkor a Fidesz után a DK volt az. Azt nem tudom, hogy mindez a teljes népességben történt változás miatt, vagy esetleg a jó mozgósításnak köszönhető, de valószínűleg második helyen zár majd a hivatalos végeredményben. Tragédiának viszont tragédia, hogy a két legerősebb magyar arány az EP-ben az Orbán-Gyurcsány tandem lesz.

3. Szintén nyert a Momentum, nagyot durrantott, a semmiből verte meg az összes DK-n kívüli ellenzéki pártot, messze a legfiatalabb szavazóbázissal. Ha így folytatja, a Momentum lehet az az erő, amely komoly alternatívát jelent a jövőben. Hiányolok a párttól néhány elég fontos dolgot (zöld témák, nemzeti témák),amelyekben kicsit tökösebbnek kellene lennie, de az biztosan látszik, hogy az EU profil 30 alatt nagyon menő. Külföldön állítólag tarolt a párt.

4. Szégyen és gyalázat az LMP teljes szereplése. Bár vállalható politikusaik vannak, például Demeter Márta, vagy Ungár Péter, a láthatatlan elnökkel működő, belső ellenzék által széttépett párt nem tudta megemészteni Széll Bernadett és Hadházy Ákos támogatását. Totális kapituláció, ilyen vereségből az MDF se állt fel. Nagy kár, hogy a zöld erőt Magyarországon így gázolták el, szerintem ebben Sallai Róbert Benedek személyes felelőssége vitathatatlan. Ha nem lép fel a saját pártja ellen, és nem nyírja azt ki, bármi lehetett volna, programjuk nem volt rosszabb, mint a Momentumé. Nagy kár, hogy a párt nem vetette ki magából azonnal és véglegesen a balhé után. Az LMP teljes elnöksége lemondott a szereplés láttán. 

5. Az MSZP szörnyű előjelet kapott az önkormányzati választások előtt. Nem elég, hogy a DK agyonverte, ráadásul kiderült, hogy a párt országos mozgósítása is csak árnyéka régi önmagának. Leginkább a Fidesz szatelitpártja legyen, de egyéni támogatottsága nem elég egy választás megnyerésére. Világossá vált, hogy Budapestet egy MSZP által jelölt polgármester nem tudja megnyerni. Ebből következik, hogy Karácsony Gergely pártjának jelöltje, Jávor Benedek az MSZP listán indulva szinte tuti, hogy nem jut be az EP-be. Tehát, az MSZP-PM együttműködés nem eredményes. Ha pedig ez után nem történik valami nagyon gyors és radikális dolog, mint az LMP-nél, akkor könnyen lehet, hogy a szocialistáknak egy újabb Tarlós érát lehet Budapesten köszönni. 

6. A Jobbik felszalámizása is megtette a hatását. Bár a Mi hazánk nevű fantazmagóriát természetesen tönkreverte, de mégis nagyon látszik az a pár százalékos visszaesés, ami 10 % körére vágta vissza a pártot. Bár innen még lehet építkezni, de nagyon nehéz úgy a jobboldalon pozicionálni, hogy egyik oldalról a Fidesz, a másik oldalról meg a Mi hazánk  (Fidesz 2.0) szaggat. Kérdés, hogy a Jobbik karizmatikus politikusai (leginkább Jakab Péter), mit tudnak felmutatni az országgyűlési választáson. Egy biztos, most azt, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, azt nem lehet kijelenteni. 

7. Az MKKP szavazataránya az általam is látogatott körzetben közel azonos szinten volt az LMP támogatásával. Ami amúgy tök jó lenne, ha télleg lenne értelme rájuk szavazni. Viszont, valószínűleg a legátláthatóbb magyarországi párt, kár, hogy ilyenkor nagyon fájnak azok a szavazatok, amik rájuk mentek (pl az LMP-vel bejutottak volna!)

Szóval, a nagy választási csalásos hiedelmekkel ellentétben, nem voltak olyan esetek, amelyeknél biztosan ki lehetett jelenteni, hogy csalás történt. Olyanok voltak, ahol nagyon durva agitáció történt a szavazás előtt, például a bentlakásos idősotthonok, ahol előre tudták a benn fekvők, hogy kikre "kell" szavazni. Ezt ugye, kivédeni nem lehet, saját akarattal kért mozgóurnát, csak a kérdés, hogy erre ki és miért kérte. Noha a helyzet jogilag támadhatatlan (hiszen, mivel cselekvőképes, szavazhat), de morálisan duplán ciki, ráadásul aki egy ilyet tesz egy időssel, annak törjön le a karja. 

A mozgóurnás csalások sem voltak divatosak, hiszen a pártdelegáltak közül a legélesebb ellentétek mentek ki az ilyen helyzetek kezelésére (pl Mi hazánk - DK - Fidesz), tehát ott a legkisebb simlisségre is lehetett ugrani. Az agitáció, mivel nem volt kampánycsend, folyamatos volt, engem 2x hívtak, hogy menjek szavazni, és mind bal, mind jobboldalról betalált a telefon. Úgy gondolom, hogy az országos médiafölény totálisan kedvezett a fidesznek, aki a legjobb eredményeket valószínűleg a legszegényebb területeken éri majd el, a többi helyen azért jócskán visszafogottabb eredményeket érnek majd el. Az egyértelmű, hogy a legprofibban szervezett csapat volt az övék, akik akár tisztán, akár szürkén, de tökéletesen manipulálták és mozgósítottak mindenkit, akit csak tudtak, ezzel duzzasztották az amúgy előzetesen elég alacsonyra várt részvétet ( a cseheknél csak 25% ment el, nálunk majdnem 50% lesz ugyanez) és növelték jelentősre a kormánypárt előnyét. Egy biztos, hogy a Momentum, dacára a sajtóból való kimaradásának, a fiataloknál brutálisan beletaposott, egyáltalán nem biztos, hogy rosszabbul mozgósít, mint a Fidesz. Ha így folytatja, akkor az ellenzék megkerülhetetlen szereplőjévé fog válni.

Másik oldalról az MSZP szinte becsukhatja az  ajtót, se önállóan, se csapatban nem képes maga mögött támogatói réteget építeni. A szavazói az 50+-os korosztály, ami 10 év múlva 60+ lesz, tehát úgy tűnik, hogy a lassú haláltánc már zajlik, kérdés, hogy mikor üt majd be a legnagyobbat. 

Még a munkáspárt is kapott pár szavazatot, de az igazából szóra se érdemes. Kérdés, hogy tudtak 20ezer szavazatot gyűjteni, hogy egyáltalán elindulhassanak a választásokon. De ezt valószínűleg a kutya se fogja forszírozni. 

Alapvetően a választás demokratikus volt, viszont az eredmény megfelel az utcán található plakátok arányainak, és megállapítható, hogy ezek a plakátok nem voltak egyenes arányban kinn, valakinek lejtett a pálya.

Kicsit a Strache-sztoriról

Tele van a média éppen a szomszédos országban lévő politikai botránnyal, ami torpedóként csapódott bele az amúgy sem a stabilitás mintaképét mutató osztrák kormányba. A hajó süllyed, szeptemberre pedig már választások lesznek. Az FPÖ vezetője ugyanis gyakorlatilag leadta a rendelését az állítólagos orosz befektetőnek, hogy mit szeretne elérni, és hogy cserébe mit tud adni. Az, hogy ennyire hogy lehetett amatőr a csóka, vagy kinek állt érdekébe a bezúzása ilyen módon, az is egy jó kérdés. Azonban, van valami, ami még ennél is érdekesebb:

Strache gyakorlatilag megrendelte azt, ami itthon, Magyarországon zajlik. Mindezt tette olyan természetességgel, mintha tudta volna, hogy a módszert itthon gyakorlatilag tökélyre fejlesztették, és cserébe olyan biztosítékokat tett, amellyel véglegesen elásta magát minden osztrák előtt.

De honnan tudhatta ennyire precízen, hogy mi zajlott le itthon? És honnan tudhatta, hogy a recept orosz? 

Valószínűleg a nyugati titkosszolgálatok azért nem estek teljesen a fejükre, pontosan tudják, hogy milyen módon nyomulnak az oroszok, kik az embereik, és hogyan lehet manipulálni az eszközökkel a választásokat. Egyértelműen tudják, és láthatják, hogy a magyar fél viselkedése a közös európai külpolitika terén minden, csak nem együttműködő, ide értve az Izraelt érintő lépéseket, valamint a kínai, orosz, illetve távol-keleti zsebdiktatúrákat érintő lépéseket. Egyértelmű, hogy a "magyar kérdést" EU szinten kell kezelni, hiszen jelenleg a kelethez való közeledés magával hordozza a nyugattól való távolodás veszélyét. Ez pedig, semmiképpen sem jó hír az országnak.

Strache elég jól informált lehetett, hiszen megadta a megfelelő embert is, aki le tud zongorázni egy sajtó-einstandot. Véletlenül azt a Pecinát, aki Magyarországon hazavágta a népszabadságot, majd amit kellett, átjátszott a Viktor körének. Valószínűleg korábbi orosz kapcsolatai közvetve már tájékoztatták, hogy Pecina a megfelelő stróman ennek a munkának az elvégzésére. 

A másik, hogy Strache pont egy olyan módszert ajánlott ellentételezésnek, amely itthon is olajozottan működik. A választások után ugyanis olyan cégek alakultak meg, amelyek hirtelen minden közbeszerzést letaroltak az elméletileg egyenlő piacon. Strache javaslata szerint állami túlárazott közbeszerzéseket lehetne adni az oroszoknak az anyagi támogatásért cserébe. Itthon meg Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett zsenialitás létezik, aminek amúgy semmi nyoma sincs 2010 előttről. Egyértelmű, hogy ami itthon működik, az államilag támogatott lopás receptjét próbálta Strache importálni. Ami a saját szemszögéből, nettó hazaárulás. Itthon is ez zajlik, de ezt majd az új rendszerváltás utáni igazságszolgáltatás feladata lesz kideríteni. 

A harmadik, hogy Strache elég szenvtelenül kéri OV médiabirodalmát. Valószínűleg pontosan tudja, hogy ez egyedül nem elérhető, ehhez bizony tőkeerős külföldi partner kell. Egyszer volt itthon egy Simicska nevű ürge, aki elég nagy hatalommal bírt a Fidesz-éra alatt, aztán csak egyszer kegyvesztett lett. Akkor azt nyilatkozta, hogy a "megveszi nekem a Roszatom" mondat a Viktor szájából volt a szakítószó. Ha tényleg elhangzott, akkor az egyértelmű jel arra, hogy ezt a módszert nem csak Strache, hanem bizony a Viktor is tökéletesen ismeri. Bár Simicska és a túlárazott közbeszerzései eltűntek -minő véletlen - ,de a régi módszerrel Garancsi, Nyerges és a haverok kapnak rendesen az EU-s pénzből.

Miután egyértelművé vált, hogy Strache inkább a saját érdekeit nézi, Kurz gondolkodás nélkül kivágta a kormányból. Ez itthon annyiban igaz, hogy a vezetés tényleg először a saját érdekét nézi (az országé nem számít), csak innen senki se tudja kivágni őket. Csak mi, legközelebb ősszel, amikor egyszerűen el kell küldeni őket a francba.

Egy pár szót az ún. liberális maffiáról

Ugye, mint minden héten, a miniszterelnök úr egy remek interjút ad a Kossuth Rádiónak, ahol fényezve tájékoztatja híveit (értsd, a 60+-os korosztály azon tagjait, aki csak Kossuthot hallgat), hogy minő remek dolgokat vitt véghez a múlt héten. Nos, sok mindenről volt szó, köztük az amerikai elnökkel való eszmecseréről, valamint elmondta, hogy milyen remek dolog ilyen jóba lenni mindenkivel, és megalkotott egy új ellenséget: a liberális maffiát. Félek, hogy ezt még párszor fogjuk hallani néhány szennylapon keresztül. 

De nézzük:

OV eladta, hogy mekkora forma volt az amerikai elnökkel való vizit, és hogy ő (mármint Trump) milyen sokat tud hazánk erőfeszítéseiről. Nos, ez maximum annyiban igaz, hogy egy ilyen találkozó totál színház. Mert mi történik? Bemegy a vezető, elmondja a saját gondolatait a másiknak, aztán pedig szignálják a szerződéseket, amiket hónapokon keresztül hegesztettek  a különböző titkárságok. Ehhez nekik az aláíráson kívül semmi közük nincsen. Ahogy Trump max annyit tud Viktorrol (de ezt biztos), hogy ő támogatta először, valamint azt hogy nagy bajkeverő, mert támadja a média. Aztán kb ennyi. A tanácsadói elmondhatták neki, hogy épp fasírtba van a németekkel, akik meg ugye autókat adnak el az USA-nak, de venni meg nem vesznek onnan, szóval ha velük rosszba van, akkor télleg ikrek. Ja, télleg. Az US-HU meeting eredményei kicsit hosszabb távúak, leginkább igyekezzük ellensúlyozni az ukrajnai történetet, valahol NATO téren, meg talán gázt vennénk tőlük, ha küldenének, mégpedig v4 szinten. Ez lehetett az oka, hogy minden V4 miniszterelnökkel meetingel mostanában Trump, szóval semmi extra nincs benne.

A másik pedig, megszületett az ellenség, a liberális maffia kifejezés. Orbán Viktor ugyanis az interjúban - ahol amúgy minden kérdés előre le van egyeztetve, tehát tiszta Panyomkin-interjú az egész - elmondta, hogy őt leginkább azok a liberálisok támadják, akik elemzőket, újságírókat és publicistákat fizetnek, hogy fake-newst gyártsanak róla. Nos, ez több sebből vérzik, hiszen a fake news gyártása Európában épp a viktori (victory - haha) műhelyben a legsikeresebb. Hiszen, az államilag kreált sajtóorgánum már akkora, hogy a nemzetközi legnagyobb hirdetők se fogadnak el pénzt tőlük ( azért szar dolog, ha lopott pénzzel fizetnek neked, és ezzel azért a civilizált nyugaton se viccelnek), valamint nem is hajlandó a nevét adni ahhoz a brutális mennyiségű kamuhoz, ami elhagyja őket, így hirdetést se enged nekik elhelyezni.

Ez természetesen, ahogy ők mondják, mindjárt súlyos támadás a szólásszabadság ellen, abba bele se gondolnak, hogy mint egy cég, nyugodtan eldönthetik, hogy kik hirdethetnek rajtuk keresztül. Valahogy úgy csinálják, mint a fidesz az EU-s pénzekkel, majd ők eldöntik, kik használhatják fel. A saját módszerük itthon oké, de ha valaki rajtuk használja, akkor az persze demokráciaellenes. De ez már így megy fideszéknél. 

A másik, hogy mégis kit nevez liberális maffiának? Elképzelek mindenfajta háttérben mozgó alakot, akiknek van egy közös tulajdonsága. Ez, megdöbbentő módon, így igaz. Bár a liberális maffia név elég durva rá. Ezt a csoportot ugyanis úgy hívják, hogy:

TÁRSADALOM


Nos, igen, egy aktív társadalom ugyanis figyel arra, hogy ne basszon ki vele senki felülről, és szeretik, hogyha a tények valóságon alapulnak, és enne érdekében néha szükséges tényfeltáró dolgokat végezni. Ez itthonra hatványozottan igaz, hiszen egy gázszerelő is képes arra, hogy a világ 3ezer leggazdagabb embere közé kerüljön olyan gyorsan, ami egy kisebb afrikai állam gazdagodási sebességével egyenértékű. Ez a piacgazdaságban alapvetően lehetetlen, így jogos, hogy a háttérben levő mutyikat fel kéne tárni. Ezek a feltárások pedig, mivel profi szakembert igényelnek, pénzbe kerülnek. És igen, megdöbbentő, de egy XXI. századi társadalom kitermeli ennek az összegét. Ez évek óta így van, főleg nyugaton, és mivel az ottani egy főre jutó GDP magasabb, mint itthon, ezért lehet, hogy tudnak valamit. 

Ami pedig közben történt, az az, hogy a Fidesz egyes számú párttagkönyvének tulajdonosa szerint nemcsak a klímaváltozásért való aggódás agymosás, hanem egy normális meleg tudja hol a helye, nem pattog, ül és viselkedik. Amúgy, ebbe a mondatba tökéletesen benne van, hogy tud a fidesz hatalmon maradni. Megadja, kit kell gyűlölni. Legyen migráns, Soros, vagy olyan honfitárs, aki meleg. Ahhoz pedig, hogy ki kihez vonzódik, ahhoz senkinek semmi köze, ahogy ezt már egyszer leírtam, még Louis de Fat-nek se. Ez az ember pedig, úgy, hogy főállásban uszít, nettó 2,5 milkát tesz zsebre havonta (gondoltam, szólok, hátha nem keresel egy évben ennyit), miközben magasból szarik arra, hogy embereket tesznek az utcára, ugyanis ma el se ment arra az ülésre, amit amúgy ő maga hívott össze. 

Ennyit róluk, ezekre kell gondolni, amikor az X-et tesszük.

Kis magyar valóság

Ez a hét is elég sűrű volt olyan, rendkívüli események tekintetében, amelyek felvetik a felelősség kérdését egyes intézmények, illetve szolgáltatások működését tekintve, valamint egyes személyek hozzáállását a mai világhoz. Úgy gondolom, hogy így a 2019-es esztendőt írogatva igazán kiléphetnénk végre a XX. századból (bár némely tekintetben a XIX-ből),és el kellene kezdeni megalkotni a XXI. századi fejlődésünk alapjait. Sajnos, úgy tűnik, hogy ez országosan sem lesz egyenlőre etalon, már ami a környezetvédelmet tekinti, de emellett történt pár olyan esemény is, ami lokális szinten is rámutat, hogy menthetetlenül rajtunk ragadt a szocializmusból ismert balfaszkodás:

- Nem működött a sürgősségi betegfogadás Budapesten. Vagyis ha éppen kitörted a bokádat a városban, akkor a mentő nem igazán tudott hova vinni, mert se a Honvéd, se a Merényi, se a Szent János nem volt fogadóképes állapotban. Az a para, hogy kétmillió főre számolva egy intézmény azért elég vérszegény, és hogy emiatt nem repült egy felelős se, az duplán felháborító. Lehet, hogy arra várnak, hogy esetleg valami súlyos dolog történjen, de addig meg PatóPál-féle hozzáállással lehet azt nézni, hogy minden egyes nappal tovább működik a rendszer a vártnál. Megint lehetne üzenni a pozícióban lévő politikusainknak egy király kis plakáton:

HAHÓ! El kéne kezdeni megjavítani azt, ami szarul működik! Köszi! - a választópolgár

- Ha már egészségügy, akkor az is kiderült, hogy az egyetlen fogadóképes kórház meg totál illegálisan működik. Annyira nem képesek tisztelni az ott dolgozók munkáját, hogy egy rohadt sugárvédő ólomköpenyt se képesek hibátlanul tartani. Ez amúgy ad egy szép leírást az egészről, hogy már a sugárvédő cuccból is ki van spórolva az anyag, mert egyszerűen magasból leszarják odafönn, hogy mivel is gyógyítanak. Valóban,a  miniszter úr a gyakran emlegetett tízparancsolatából bizonyosan rengetegen meggyógyulnak, (amúgy is, mit keres az egyház az államban?!), de az nagyon kellemetlen lesz, ha valaki emiatt megy majd perre az állammal, hogy ráment az egészsége a gyökérkedésre. A Péterffy orvosai, miután tesztelgették az eszközöket, megnézték a papírokat is, és kiderült, hogy két éve lejárt az érvényes Sugárvédelmi Szabályzat, anélkül pedig a működési engedélyt se lehetne kiadni. Tehát, ha összefoglaljuk, a hétvégén volt 3 kórház, amelyik bemondta az unalmast, és maradt egy negyedik, ami az engedélyhez szükséges feltételek hiányával működött!!! Halljátok, ilyen országban élünk? Meddig tűritek? 

Az orvosok természetesen az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak, de azért ez mégis elég durva, hogy ezt a szervet is be kell vonni az egészségügy helyrepofozásába. Csodálkoztok, hogy nem maradnak itt az orvosok? A pénzük is a béka segge alatt van, ráadásul a körülményeik is. Én speciel nem csodálkozok azon, ha valaki úgy gondolja, hogy nyugatra megy a nagyobb fizetés, plusz a teljes biztonsági körülmények miatt.

- Harmadjára pedig, a nemzet Lászlója, (Kövér) lakossági szeánszot tartott, ahol szerinte az agymosásnak köszönhető, hogy valaki aggódik a környezetért, mert amúgy bevándorlás, terrorizmus, brüsszel és persze Soros. Én értem, hogy Lászlónk már nem tervez 50-60 évet eltölteni ezen a világon ( a világnak ez azért kevésbé megterhelő), de ameddig még jelen van, és ha már úgy adta az ég, hogy döntési pozícióban van jelen, addig legyen már kedves, és ne csesszen ki azokkal, akik még az unokáiban petesejtként leledzenek, hanem tehetne értük valamit, hogy mondjuk visszafogjuk a globális felmelegedést, esetleg erdőket telepíthetnénk. De igazán tehetne mondjuk a vízszennyezés visszaszorításáért, a régi gyárak földjeinek cseréjéért, meg úgy egyéb, a környezet számára történő intézkedés bevezetéséért. Aztán, utána lehet politizálni, de egy normális országban ha valaki pozícióban hülye, azért vállalnia kellene a felelősséget.

 

Mindig arról lehet olvasni, egészen 1990 óta, hogy majd utolérjük Ausztriát, meg így-úgy nő az életszínvonal. Aha... Ausztria köszöni szépen, ésszel használja fel a lóvéját, míg mi ezeket stadionokba és oligarchákba öntözzük, addig a lakás árak Budapesten az első negyedévben drágultak egy 20%-ot (nőtt a fizetésed ennyivel január óta?), valamint a mindennapi élet is egyre nehezebb, és egyre szivatósabb. 


Tudom, tudom, könnyű dumálni, de ezek után senki se lepődjön azon meg, hogy külföldön egyszer csak majd több magyar születik, mint itthon.