Pár perc politika, egyszerűen, szubjektíven

2019.okt.15.
Írta: gotenson 1 komment

Önkormányzati választások, mit is jelentenek az eredmények?

Így egy nappal, hogy nagyjából letisztult az országban, hogyan is folytatódik az élet, vessünk rá egy kis pillantást. A képlet nagyon bonyolult lett, egyik oldal se nevezheti magát győztesnek, azonban, ha azt kell nézni, hogy ki veszített nagyobbat, akkor egyértelműen a kormánypártok. Kicsit később reflektálok arra is, hogy miért. A megyei közgyűlésben óriási a kormánypárt dominencia, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a települési szinten mi a helyzet ott pedig már egyáltalán nem evidens ennyire a helyzet. Olyannyira nem, hogy most mind a két oldalnak azon kell gondolkodnia, hogy mi lehet a helyes taktika az elkövetkezendő évekre, hiszen ez az eredmény mind a két oldalnak kiváló alap lehet a jövőre.

Amikor még egy volt a zászló és a tábor (Fotó: PS, ATV)

1. Fidesz

Én úgy gondolom, hogy a NER maga mint fogalom nagy csapást szenvedett. Eddig ugyan a Nemzeti Együttműködés rendszerének alapja volt a szubszidiaritás, tehát a lehető legalacsonyabb szintről való építkezés, a lánc általában úgy nézett ki, hogy először a település volt fideszes, aztán a közgyűlés és utána a kormány. Ez a hármas volt a működés elve, noha egyértelmű volt, hogy a település nem feltétlenül lett kedvezményezett a fideszes polgármesternek köszönhetően, inkább a fölső szintről néztek le könnyebben a fideszes vezetésű településekre. Nos, ez most bizonyosan félbeszakadt, hiszen a 23 megyei jogú városból (19 megyeszékhely plusz 4 nagyobb város) 10 immáron nem a fidesz kezében van. Ha ezt leszámoljuk, akkor az ország jelentős része, (ha tippelni kéne, akkor kb 40-45 százaléka) népességarányosan elveszett a kormánypártok számára. Ez baj, hiszen a hatalom a vidéki szavazóbázison alapul, és így nem tehetik meg azt, hogy nem fejlesztik az ellenzéki vezetésű településeket. Látható, hogy a nagyobb városok, mint Szeged, eddig is nagyon jól elvolt a fideszes vezetés nélkül, és ezek után sem kért belőle. 

Elesett Budapest is, ami némileg meglepő, némileg várható volt. Meglepő talán azért, mert Karácsony Gergely eddig minden egyes választását elvesztette, amelynek nagy volt a tétje, de most sikeresen nyert az ellen a Tarlós ellen, aki sokkal többet tett le az asztalra az elődjénél, Demszkynél. A kormánypártok magyarázata szerint a külföldiek miatt nyert Karácsony, de ez valószínűleg propaganda. Ha elhiszik, akkor nagyon nagy bajban lesznek. 

Elesett Miskolc, elesett Eger, elesett Tatabánya, Salgótarján, és lehetne sorolni. Ezek mind mind olyan városok, amelyek környékén a lakosságszám magasabb, ezért helyben központinak mondható súllyal rendelkeznek, és emiatt nehezen megkerülhetőek. Kérdés, hogy a helyben nagy verést kapott fideszesek (lásd Eger) mit fognak kapni a pártközpontból?

Miért szavazott el a nép a Fidesztől? 

Valószínűleg azért, mert olyan mértékké vált a lopás, hogy már település-szinten is kezdett zavaróvá válni. Erre a Borkai videó egy tökéletes válasz volt, hiszen egyszerre legitimálta az ellenzék szlogenjeit, és egyszerre dezintegrálta a fideszes szavazókat. A bizonytalanok tehát lecsaptak, és nem voltak elragadtatva a kormánypárt teljesítményétől.

Hogyan tovább, Fidesz? 

Ugye, az biztos, hogy a vereségért mindig van felelős, ezt ott is le fogják vonni, és valószínűleg látványos csillaghullások lesznek. Kérdés, hogy a helyi politikában milyen változás lesz, hiszen az nyilvánvaló, hogy a migránsos bullshitre a műveltebb rétegek nem vevők, és hogyha ez kiterjed a vidékre, akkor bizony, ott nagy baj lesz.

2. Ellenzék.

Bár az ellenzéki pártok sikeresen integrálták magukat egy választási szövetségbe, ami valóban nagy csapást jelentett a centrális erőtérnek, miután nem szereztek többséget, ezért nem nevezhetjük a szereplésüket győzelemnek, csak előrelépésnek. Bizonyos, hogy az ellenzéket ellentétes ideológiájú pártok alkotják, és ezek egyik közös pontja, hogy a NER nem valódi demokrácia, és hogy ezt le kell bontani, addig pedig félre teszik az egymással szembeni ellenségeskedést. Most, hogy az ország elég komoly része úgy gondolja, hogy tényleg nem élünk rendes demokráciában, ez egy veszélyes elegyet képezhet 2022-re. Az is biztos, hogy a szétesett ellenzék nem képes legyőzni a Fideszt, tehát a koordináció kétlem, hogy meg fog szűnni. Azonban bár olvastam, hogy innentől klasszikus kétpártrendszer lesz itthon, én ebben sem hiszek. Sokkal inkább tartom ezt egy rendszerváltás előtti jelnek, ahol van egy állampárt (itt a Fidesz) és egy mozaikos ellenzék, a jövőről szóló lapokat pedig le fogják osztani. 

Egyértelmű, hogy a politizálás következő terepe a vidéki politika lesz. Ezt a Momentum már látja és alkalmazza is egy ideje, hogy kijár a falvakra, az ellenzék legfontosabb dolga, hogy a maradék kistelepülésen is megvesse a lábát. Amennyiben ez sikerül, akkor a kormánypártnak nem csak az 50%-a, hanem a teljes parlamenti legitimitása is veszélybe kerül. Az pedig, hogy az ellenzék simán eltörölné a mentelmi jogot, az pedig számos fideszes politikus elszámoltatását teszi lehetővé a jövőt nézve, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy melyik oldal hogy politizál most. Mindenesetre az ellenzék legfontosabb feladata a kistelepülésekre is kivinni a politikát. Az összefogást összehozták, most már csak az elismertséget kell megszerezniük. És úgy tűnik, hogy erre lehetőség is nyílt

Egy biztos, hogy a Fidesz vesztett most a települések nagy részében, ez pedig az igényt jelzi a változásra. Azt pedig, hogy Kövér László vagy Orbán Viktor meg tud-e így 50 fölött változni, az merőben kétséges, ezért nem jósolható meg, hogy mi lesz a jövőben. Biztos azonban, hogy ameddig a Fidesz kampányát a Bede Zsolt-féle szemetekre építi, addig a művelt réteg nem fog megenyhülni feléjük.

Ellenzéki összefogás a második kerületben (fotó: Euronews)

Mit hoz a jövő Magyarországon? 

Vagy a tényleges Nemzeti Együttműködés Rendszerét, vagy egy politikai háborút. Az önkormányzatiság hatalmának megvonása régen terve a kormánypártnak, de eddig nagyon kicsesztek volna a saját vidéki politikusaival is. Bár ezek után is kicsesznének (hiszen kb 55% az övék maradt) saját magukkal, de az arány már más mint tegnap előtt. Ha ezt megtennék, akkor rövid távon átvennék ugyan a totális kontrollt, viszont egy helyi politikus utána kétlem, hogy párthű lenne ha elvennék tőle mindent, ami egy újabb veszélyes elegy lenne.

Mi lesz Budapesten?

Budapest nagy része ellenzéki irányítás alá került, azaz a fővárosi közgyűlésben simán tudnak olyan dolgokat blokkolni, ami a kormánynak kevésbé kedves, ilyen például a Liget-projekt, de simán összeakadhatnak az ellentétek az észak-csepeli építési tervekkel, a metrófelújítással, és egyéb régi ügyekből is kieshetnek csontvázak. Ami talán biztosan pozitív lenne, ha Vitézy visszakerülne a BKK élére, de ehhez elsősorban politikai akaratra van szükség. A tömegközlekedés a város Achilles pontja, ezért ezen biztos hogy lesznek harcok, ráadásul a kormánypárti holdudvar eddigi gátlástalan lakhatási szerződései is bizonyosan felül lesznek vizsgálva, tehát valóban félhet Revickzy, hogy kirakják abból a luxus-önkormányzati lakásból, ahova került (vagy piacira emelik a bérleti díját, értsd megduplázzák), de Bayer Zsolt se hiszem, hogy tovább élhetne 47ezer forintból a várban. Úgyhogy van pár olyan dolog Budapesten, ami nagy változások előtt áll, de ebből csak egy fél év múlva leszünk okosabbak.

 

Kicsit a Borkai Úrról és történetéről

Valószínűleg mindenki találkozott már a problémával, amivel a győri polgármester a legutóbbi időben, hogy is fogalmazzak, nagyon is élesen szembesül. Borkai úr ugyanis, többször olyan utazásokon vett részt, amelyeken egy átlagos választópolgár sajnos nem, vagy csak 10 szökőévente egyszer tud a közelébe kerülni egy-egy ilyen lehetőségnek. Kicsit nézzük meg, hogy milyen tanulságai is vannak az esetnek:

1. A polgármester álarca, vagy arcai?

Borkai úr, önmagát a keresztény és konzervatív, családpárti Fidesz tagjának tartja magát. Nos, a cselekedete az minden olyasmit mutatott, amellyel a pártja hivatalosan nem azonosul. Azért hivatalosan, mert természetesen a dolgokat nem kommentálják. Borkai úrnak így igazából a párttal nem is kell nagy harcot vívnia, hanem a családjával. A kedves párja és a gyerekei ugyanis élőben láthatták a papát akciózni a gyerekek korosztályába tartozó hölgyekkel. Ez az a dolog, amit Borkai egy esetleges győzelem esetén is a hátán kellene hogy cipeljen, hiszen a városházán a fotók úgyis közszájon forognak, és elég szép nagy a győri városháza előtti tér, ahol szintén tapétázni fogják ezeket  a képeket. A városnak ezért nem igazán érdeke, hogy Borkai Zsolt újrázzon. A szomorú, hogy ezt Ő is tudja, és  Fidesz is, de új jelöltet ajánlani nem lehet már. Nagyon kínos. Ha a családdal való harcon túl lesz, akkor a Párt következik, hiszen Magyarország egyik legnagyobb gazdasági központját ilyen emberre nem lehet bízni, tehát a büntetés nem fog elmaradni. Az olimpiai szereplés és a rendezés bukása a MOB elnöki címébe került, ebből pedig lehet következtetni, hogy mennyire marad a vezetőség kegyében a polgármester úr.

A győri városháza, Borkai úr hivatalos munkahelye (Fotó: Marcali Gábor, Hellogyor.hu)

2. Az ember és a politikai kockázatok.

Ez egy egészen emberi sztori, csak józan paraszti ész szükséges ahhoz, hogy érthető legyen. Ha elmész kurvázni, és ismert vagy, az mindig rizikós. Ha hülye is vagy mellé, akkor duplán. Borkai sikeresen beleesett amibe csak bele lehet esni. Pontosan tudhatta, hogy hiába a csajok lazasága, bizony, ők is pénzből élnek, és a felvételek pedig pénzt fognak érni. Ha ezt nem fogta fel, akkor kétlem hogy helye lenne a polgármesteri székben. Ez ugyanis egy akkora taktikai hiba volt, amit simán felhasználhatna egy valamire való ellenzéki párt, vagy a hatóság. Szerencséje van, hogy ez Győrben őt kevésbé veszélyezteti. De egy másik városban egy ilyen kommunikációs stratégia a vesztét okozná. Sose késő lemondani, és háttérbe vonulni, hiszen ezt jól úgy se tudja lekommunikálni, ha pedig nyomozás indul, akkor neki, ha az ügyekhez tudják kötni, akkor vége van. Arról pedig nem is beszélve, hogy eddig legalább fel lehetett rá nézni mint sportember, innentől azonban ez sem lehet róla elmondható.

 Borkai Úr még a csúcson

3. Sokkal érdekesebb, hogy ki vitte oda Borkait?

A videón szereplő többi úriemberek ugyanis olyan offshore hálót működtetnek Győr városában, és olyan földügyekben voltak érintettek, amelyek önmagukban is börtönbüntetést érdemelnek egy normális országban. Rákosfalvy úr hirtelen meggazdagodásához Borkai "ügyetlensége" is kellett, azonban a dolgok ilyen mértékű ismerete után sokkal reálisabb, hogy Borkai úr mégsem annyira ügyetlen, inkább megvették kilóra. Ez már bőven elég lenne arra, hogy azonnal visszavonuljon, de legalábbis a rendőrség nyomozást indítson. Ráadásul, mint kiderült, az ügyvéd úrék elég gálánsak az ifjabb Borkaival, akinek havi 1 milliós apanázst biztosítanak a céghálón keresztül. Szép dolog a család, Zsoltunk dolgozott is érte becsülettel. Kár, hogy sok a szar, sok a bűncselekmény, és kevés eddig a börtön. Tudjuk, hogy az AUDI-telepítéssel a várost meglopták, tudjuk, hogy a közétkeztetéssel a várost meglopták, tudjuk, hogy a felújított belvárosban a haveroké az összes pozíció. És, tudjuk, hogy ezért valaki bizony, felelős.

Ugye, sajnos nem mindenki jut el ilyen magasságokba. Fotó: Pixabay.com

4. Milyen következményeket lehet ebből levonni?

Nos, az biztos, hogy ez egy Győr szintű város remek teljesítménye arról, hogy az ország jobban teljesít, a Fideszes vezető politikusok közül bizony vannak, akik ezerrel lopnak, és olyan intenzitással, amit gyakorlatilag nem lehet szégyellni. A másik dolog, hogy bizonyára nem Borkai az egyetlen ilyen bárány a nyájba, hiszen ha így lenne, akkor egy valamit magára adó párt bizony kirúgta volna, mint macskát szarni. Azt pedig, hogy a Fideszben a vezetőségben buta fiúk ülnek, elég nagy ostobaság kijelenteni, hiszen egy országot kormányoznak idestova 10 éve lassan. A nyáj összetart, az első lebukott, de vajon hány ilyen tégla van még? A nagy hatalmat elérő szervezetek általában elbuktak. Ilyen volt Rómától kezdve, az Ottománokon át a Nokiáig egy csomó monopol helyzetben levő cég is. Az NSDAP, az SZKP, MSZMP, ezeknek ugyanakkora hatalmuk volt, mint a mai kormánypártnak. És egyik se létezik, a saját vereségeiknek köszönhetően. A kormánypártnak pedig ezek a szivárogtatások az első fájdalmas vereségek. Kérdés, hogy számíthatunk-e megújulásra, vagy marad minden a régiben. 

Egy a Tábor, egy a Zászló!

11. Parancsolat: Ne mondj rosszat Fideszes társadról!

Fotó: Koszticsák Szilárd,/MTI/MTVA, (innen)

Hiszen, ahogy Viktor mondá vala: Egy a tábor, egy a zászló! Kár, hogy ez alá a zászló alá nem mindenkinek járnak luxusprostik és kokainpartik a tengeren. Aki pedig kimaradt, az joggal lehet csalódott.

 

Klímasztrájk, eszik-e vagy isszák?

Nagyon felkapott dolog lett manapság a klímapolitika, ráadásul külön löketett adott az egésznek az a környezet, amiben a nagypolitikában ez lecsapódik.

Kezdjük az elejétől: 

A klímapolitika egyidős a zöldpolitikával, hiszen  ugyanabban az alapban gyökerezik mind a kettő (környezetvédelem). Az első klímával foglalkozó olyan döntés, amit bizonyára mindenki ismer, az a CFC gázok betiltása volt (NO-CFC a hűtőkön), ugye ezzel lehetőséget adtak az ózonrétegnek arra, hogy reinkarnálódjon, és persze nekünk, hogyha lehet, akkor idő előtt ne haljunk meg bőrrákban. Természetesen nem ez volt az első ilyen döntés, de ez talán a legismertebb, amit az általános iskolai kémiaórákon tutira elhangzik. 

De ezen felül ide lehet sorolni az atomtesztek megakadályozását, aminek köszönhetően nem robbannak atomok tök fölöslegesen az óceánokban, vagy fenn a légkörben, esetleg a föld alatt, de szintén ide lehet kötni a fenéken való hálózás betiltását is, ami lehetőséget adott a halaknak, hogy néha megússzák azt hogy zsákmánnyá legyenek. Szóval, klímapolitika mindig is létezett, noha tény és való, hogy a XXI. század elejéig hazánk ingerküszöbét csak néha lépte át, bár erre jó példa a Bős-Nagymaros néven emlegetett projekt, és hogy a Szigetköz azóta se kap elég vizet. Szóval, ebből is látható, hogy ez nem feltétlenül tökéletes.

Mitől lett hirtelen ennyire mainstream a dologból?

Nos, egy újabb szomorú dolog, hogy Nyugat-Európában ez eddig is az volt. Aki járt Németországban, az tud a DieGrünen pártról, de az Európai Parlamentben is van olyan frakció, hogy Zöldek, amely olyan, mint az itthon az utóbbi időben sokat emlegetett Európai Néppárt. Tehát Nyugaton a dolog él, sőt, annyira él, hogy komoly lobbiereje van itthon is, köszönhetően az EU-nak.

(Az Európai Zöld Párt logója, forrás a Twitter fiókjuk)

Hozok egy jól érthető példát:

Magyarországnak szavazati joga van az EU Közös Halászati Politikájával kapcsolatban. Ez olyan, mint a Közös Agrárpolitika, amiből ugye súlyos pénzek jönnek a hazai agrárium támogatására. De, az is egyértelmű, hogy ez minket kevésbé izgat, hiszen se tengerünk, se nagy halászó tengeri flottánk nincsen. De fordítva vannak ezzel mások, például a svédek, ahol kevés a síkság, de sok a tenger. Úgyhogy gyakoriak a közös kooperációk másokkal, és ezekbe a zöldek érdekei nagyban érvényesülnek.

Itthon pedig, egész szokatlanul a demográfiai változás az, hogy ennyire felkapott téma lett a dologból. Ugyanis felnőtt az első olyan generáció, aki nem a kommunizmusban szocializálódott, hanem '90 után született. A fiatalabbaknál radikálisabban látható a változás, hiszen ők már napi szinten a közösségi oldalakon hozzájutnak információkhoz, amelyek a szüleikhez nem feltétlenül jutnak el. A mai fiatalok beszélnek angolul (többé-kevésbé, de ezerszer jobban a szülők generációjánál), tehát az idegen nyelv se okoz leküzdhetetlen akadályt. 

És eljutottunk Greta Thunberghez:

Greta Thunberg, fotó innen

A sztori ismerős, a svéd tinédzser ugyanis elég tisztán tud olvasni a grafikonokról. Pontosabban hisz nekik. Amit, a döntéshozó politikusok gazdasági érdekek miatt nem mernek kimondani, ő kimondja. Ehhez hozzásegíti az Aspergere, aminek köszönhetően jobban és gyorsabban átlátja a dolgokat, és pontosabban fókuszál azok megoldására

Greta érvelése egyszerű

- A Föld klímája melegszik, ezzel olvad a jégsapka, emelkedik a vízszint, és fajok tűnnek el.

- A szárazság egyre keményebb, ami milliók lakhelyét teszi lakhatatlanná.

- A legnagyobb kibocsájtó az olajipar és a mezőgazdaság. Tehát ha beülsz az autódba, hozzájárulsz ahhoz, hogy kinyírd a környezeted.

A politikusok mondhatják, hogy igen, persze, DE:

- A víz emelkedésének New York is áldozatul fog esni, sőt az egész Marshall-szigetek, hiszen egy méter az ország átlagos tengerszint feletti magassága

- A lakhelyüket elhagyók valahova menni fognak. És az lesz a migráció, nem a szíriai polgárháború

- A benzin és a gázolaj égetése növeli az üvegházhatást okozó gázokat. Egyre jobban.

-  A Föld népessége növekszik. Ez azt jeleni hogy egyre többen használják ki a bolygó igaz óriási, de sajnos így is véges készleteit. 

És a végére hagytam Greta szempontjából a legfontosabbat, mi szerint a politikusoknak van családja, gyereke, és elértek mindent. De Greta gyerekeinek lesz-e vajon családja? Mit fog bírni a bolygó, amelynek kapacitásait exponenciálisan növekvő tempóban használunk ki?

Gretát sokan támadják. Sajnos a hazai politika egyik vezető személyisége is, aki szerint Greta beteg és őt csak kihasználják mások. Egyszer, ez a gyengék érvelése, hiszen Greta állapota nem tekinthető betegségnek, másodszor a gyávák érvelése, akik észérvekkel nem tudják megindokolni, hogy a belső égésű motorok miért tekinthetőek modern eszközöknek.

Ez rávilágít arra, hogy az emberek nagy része fél a technológiától, az pedig nem az ördögtől való. A világon a legjobb tudósok versenyeznek, és munkájuk egy-egy nemzet boldogulását nagyban segíti, és azon dolgoznak, hogy kiváltsák az energiafüggőséget teljesen megújuló energiaforrásokra. Ez is egy szemléltető példa lehet, hogy 1914-ben eltűnt a lovasság, 1945 után eltűntek a dugattyús repülők és a csatahajók, úgy a XXI. században az olaj lesz az, ami el fog tűnni, és teljesen szekunder nyersanyaggá fog a jövőben válni. Aki szerint ezzel a folyamattal nem kell sietni, az buta és szűklátókörű.

Miért fog a klímasztrájk végül nyerni?

Biztos vagy benne, hogy nyerni fog. Mégpedig az emberek kapzsisága és nemtörődömsége miatt. A civilizáció fejlődése ugyanis pont akkor gyorsult brutálisan, amikor a fiatalok aránya is a legnagyobb a világon. Egyes afrikai országokban az átlagéletkor 18 év körül van, és nekik van lehetőségük a saját bőrükön megtapasztalni, hogy mi várhat rájuk. 

Úgyhogy, akár itthon, akár Európában, de a fiatalok nagyon komolyan üzennek a ma regnálóknak: Nem a ti, hanem a mi jövőnkkel játszotok, és ezt be kellene fejezni!

A Marshall szigetek és a tenger manapság (fotó innen)

Korrupt egy társaság

Aki régebb óta olvas, az tudja, hogy vizsgáltam pár várost politikai téren, hogy mi a helyzet ott, és attól, hogy a blogbejegyzések megszülettek, attól a követések nem álltak le.

És Eger városa, valamilyen szinten egész érdekes metódust produkál a választási kampány során:

- A jelenlegi polgármester, Habis László kihívója az ország első össz-ellenzéki jelöltje, Mirkóczki Ádám.  Nagy szerencséje, hogy a fideszes éra előtti képviselők közül csak az egy darab független maradt meg, tehát nem lehet rá "elmúltnyolcévezni".

- Az összeállt képviselőkre minden eddiginél nagyobb propaganda-össztüzet zúdított a kormánypárti sajtó, amely annyi pert veszített, hogy a számlájukon régen inkasszó van.

Ezek voltak az első események, amik olyan jeleket mutattak, hogy hiába a nagy vidéken tapasztalt kormánypárti fölény, hiába jött az országgyűlési választásokra maga a miniszterelnök kampányolni, azóta is Fidesz-váltó hangulat uralkodik a hevesi megyeszékhelyen. Ez természetesen nem sokat változhatott az elmúlt időszakban, tekintve, hogy gomba módra robbannak fel olyan aknák, amelyek a jelenlegi városvezetésnek rendkívül kellemetlenek:

Az első ilyen, az önkormányzati választásnál durrant, amikor is kiderült, hogy a várost az M3-as autópályával összekötő bekötőút nyomvonalán Orosz Ibolya fideszes képviselő nyerészkedett, hiszen sokszorosáron sikerült az amúgy parlagon heverő földjétől megszabadulnia. A helyi fidesz kommunikációs "szakemberei" Orosz Ibolya érintettségének kiderülése előtt magára Mirkóczkira próbálták a vádat rásózni, és ez a rakéta teljesen az orrukba robbant. Orosz Ibolya sose cáfolt. Igaz, nem is nagy reputációval rendelkezik, az utóbbi évtizedek egyik várost érintő nemzetközi botrányt sikerült kirobbantania, amikor is Székhelyi Józsefet "SZDSZ-es büdös zsidónak" titulálva letiltatta a városban lévő rendezvényekről. Ez akkor Izrael állam nagyköveti szintjéig jutott. Nos, Ibolya a mai napig az egri fidesz egyik vezetője, sőt, jelöltje is. Manapság arról híres, hogy az ellenzéki táblákat hatalmával visszaélve elrakatja a Városgondozással, és az EU-s táblák helyett olyanokat készíttet, hogy a "Beruházás Orosz Lászlóné Ibolya kezdeményezésére valósult meg". Ha ilyen csapattagunk van, minek nekünk ellenség? 

Ugyanúgy kiderült, hogy a város határában a szőlőtőkék mellé sikerült egy elektronikus hulladékfeldolgozót olyan csöndben felhúzni, hogy a szomszédos utca lakói is csak a sajtóból értesültek arról, hogy komoly ingatlan-értékvesztés előtt állnak. Akkora városi botrány lett belőle, hogy a fideszes városvezetés satufékkel farolt ki az amúgy minden hatósági engedélyt beszerzett cég támogatása mögül (az önkormányzattól csak elvi támogatásuk volt, de a közgyűlés elé nem terjesztették fel), és közölték hogy a hulladékfeldolgozó sosem nyithat meg. Erre a joggal dühös cégtulajdonos perrel fenyegette meg az önkormányzatot, miután több millió forintot fektetett a projektbe. Szóval, ha nyer a Fidesz és betartja a szavát akkor azért, ha az ellenzék nyer, akkor pedig azért kap pert Eger a nyakába. Szép volt, demokráciából jeles. Ja, nem.

Egy szintén ismert esemény, hogy a helyi Fidesz kampányában kényszerült egy ismert kamujelöltet indítani. Nos, olyannyira sikerült, hogy simán elkövettek egy választási csalást, ahol is átmásolták a saját ívükről a támogatók aláírását az említett hölgy ajánlóíveire, akinek, pont annyi aláírása lett, amennyi kell. Ez természetesen feljelentéssel zárult (nem, ide nem jöttek ki a rendőrök, mint Pikóhoz), és a Fidesz első kanyarban az ellenzéket vádolta jogtalan visszaéléssel. Ez a pártkommunikáció akkora kapufa volt, hogy gyors visszavonuló után már a polgármester "nem ismeri a pontos részleteket". Elég szép és tehetséges kommunikációs szakemberei vannak a Fidesznek Egerben.

Az az Oroján Sándor, aki szintén úgy indul képviselőjelöltnek, hogy nem Egerben lakik. Ezt az apróságot engedjük el neki, hiszen szeret akkora befolyással bírni a város életére, hogy ott se kell élnie ahhoz, hogy ő sikeres legyen. Mégpedig igyekszik sikeresnek lenni, hiszen keresi a sportbeli piaci réseket is a városban. Gyorsan megtalálta, mégpedig az évek óta tetszhalott állapotban lévő egri sakkéletben. Az Egri Sakk és Ritmikus Sportgimnasztika Kör  (azért két sport, hogy a tehetséges egri sakkozó lánynak lehessen fizetni, mert egyedül a csapat működésképtelen lenne) mögé ugyanis teljes gazdasági erejével beállt, és több millió forintos támogatást szerzett azzal a céllal, hogy a városi csapat jusson fel az NB2-es bajnokságra. Ehhez leigazolta a román férfiválogatottban sakkozó Vajda Leventét, és testvérét, a magyar női válogatott-tag Vajda Szidóniát, valamint édesapjukat városi edzőnek fogadta fel, de sajnos nekik semmilyen kötődésük nincsen a városhoz. A több milliós összeg annak tudatában érdekes, hogy annak a negyedéből tavaly az Egerrel szomszédos Andornaktálya a 4. helyet csípte el abban a bajnokságban, ahová az Eger eddig fel se jutott. Vajon azt láthatjuk, hogy egy újabb NER-lovag próbál csapatot építeni magának?

De ha sport, akkor tovább robbannak a bombák, az index írt arról, hogy bizony, nagy trükközések folynak az egri vízilabda életében is. Szécsi Zoltánnak az "el nem küldött levele" szerint a klubnál óriási anyagi machinálások és gazdasági bűncselekmények voltak. Olimpiai bajnokunk levele szerint Ő mindent megtett a károk elhárításáért (ezt el is hiszem neki), azonban a város támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább működjön az egyesület. A nem is olyan rég bajnokságot nyert egyesület jelenleg halvány árnyéka önmagának, a NER-lovagok csapataival szemben nem veheti fel a versenyt, és az ifjúságképzéssel is bajok lehetnek, hiszen a mai napig légiósok alkotják az egri keretet. Ezt tudva furcsa, hogy a most felújított második uszodával együtt is alig van pár órája egy városi polgárnak, ha úszni szeretne, mert a medence nagy részt a vízilabdások által van lefoglalva. A város ezért, hogy ne úszhassanak az emberek, amikor csak akarnak, évi 80 millió forintot fizet. Nos, hogy is van ez?- kérdezheti az egri választópolgár.

Aztán itt a következő botrány, ami ráadásul egy régebbi egri botrányt lovagol meg. A Heves megyei Területfejlesztési Alapítványtól ugyanis eltűnt 1,1 milliárd forintnyi közpénz. Az, hogy ma Magyarországon ez előfordulhat, az a rendőri szakma és irányítás tehetetlenségéről tanúskodik. Az újabb botrány, hogy az újságírók megtalálták ezt a pénzt, pontosabban hozzájuk került egy lista, ami az Alapítványtól származik. Ezek szerint az eltűnt pénzeken a városi és környékbeli Fideszes vezetők juthattak lakásokhoz és támogatásokhoz a városban, elcsalva ezzel az EU-s illetve  a magyar költségvetési támogatásokat. Konkrétan az egriügyek cikkében olvasható, hogy a fideszes politikusok krémje rabolta le a megyei szervezetet, és a pénzt a saját meggazdagodásuk céljából használták fel, és nem arra hogy esetleg valamit is fejlesszenek az Észak-magyarországi Régióban. Úgyhogy, Egerben tényleg elmondható, hogy a regnáló politikusok lopnak, és az is, hogy nem is keveset. És hogy ezt ki fizette? Az egri választópolgárok.

Nos, ilyen előjelekkel várhatja a város az október 13.át.

Utalványaink

Bár az elmúlt időszakban nem nagyon írtam, ez nem jelenti azt, hogy nem létezek, csak figyelek, tapasztalok, hogy a látottakat leírhassam :)

Tehát, a történet ott tart, hogy utalványok százait szórják szét a nyugdíjasok között, hivatalosan azért, mert megtehetjük, gyakorlatilag amúgy tudat alatti marketingstratégiával a választásokra időzítvén ezt az osztogatást.

Ezzel alapvetően néhány baj van:

  1. A hazai korfa nem hazudik, a nyugdíjasok száma pedig meredeken fog nőni a jövőt tekintve is. A nyugdíjrendszer eltartása sokkal kevesebb aktív munkavállaló feladata lesz, ami hosszú távon megoldhatatlan problémákat fog jelenteni --->értsd, nem nagyon lesz nyugdíj

  2. A nagyobb tömegek választásokat fognak eldönteni, amivel az a baj, hogy konzerváljuk a házmester-társadalmat, és a fiatalok le fognak lépni emiatt külföldre. Ennek eredménye az előző pontban tárgyalt eseménysorozatban végződik.
  3. Az ország a rezsiutalvánnyal, a 65 éven felettiek támogatásával (ilyet csinál Ferencváros, de a sokat tárgyalt Eger is) olyan bankókat állít ki, ami bár egyszer használatos, de rendesen meg fogja viselni az államkasszát. Ráadásul, táptalaja lehet az inflációnak, amire ugye, a 332-es €-árfolyam barátságos bizonyíték.

Az utalványok kézbesítése ráadásul postai úton történik, ami a kóros munkaerő-hiánytól szenved, így a karácsonyi nagy roham előtt pont egy ilyenre nincs szüksége a hivatalnak. Talán ez lehet az oka, hogy az utalványt mindösszesen egyszer fogják kézbesíteni, utána igényelni kell az adott kormányhivatalnál újra, és csak abban az esetben hozzák ki.

Az utalvány valóban sokat segít azoknak, akik elmaradt helyzetben vannak, vagy hátrányos életkörülmények között élnek, azonban az is tény, hogy ez csak tüneti kezelés, a problémájuk konzerválódása ettől az akciótól sem fog visszafordulni.

Ezt kellene az önkormányzatoknak megérteni, hogy egy ilyen akció településenként irgalmatlan pénzégetést jelent, hiszen ebből az összegből bőven lehetne olyan idős barát kezdeményezéseket támogatni (például ingyenes étkezést), amelyek valós segítséget tudnak nyújtani. Egy idős ember villanyszámlája ritkán annyi, mint amennyit az egész havi étkezésére költene. Ráadásul, ezzel biztosítva lennének a hirtelen történő balesetek ellen is, hiszen minden nap találkoznának emberekkel, ezáltal nem esnének bele a társadalom holtterébe.

Nos, ez az oka annak, hogy miért lehet kampányeszköznek, és nem valódi segítségnek tekinteni a "szeptemberi" nagy utalványozgatást.

Kamupártok és a választás lvl2.

Ugye, lassan de biztosan közeledünk az önkormányzati választások felé, ezért egyre csak szaporodnak azok az események, amelyek izgalmassá teszik a választásokat. Ugye, kicsi hazánkban a politika az apálya, ahol gyakorlatilag következmények nélkül szabad bármit csinálni, hiszen a felelősséget mindig a megválasztott viseli (vagy az sem).

Nagyjából országos szinten körvonalazódik, hogy a meccs az egyesült ellenzéki erők vs kormányállampárt között fog lemenni, és egyáltalán nem lehet megjósolni, hogy hol és milyen eredmények fognak lemenni. Nézzünk pár érdekeset:

-  BP főpolgármesterválasztás:

Ugye, itt van Tarlós, aki számos helyen kapitulált már (például elfogadta a szauna-metró -egyébként modern városban használhatatlan- metróit, tehát ő már többször belerúgott ezzel kétmillió emberbe), de a Római partot is szive szerint bebetonozná. Ő a kommunista múlt erényeit magával hordó jelölt, áll szemben Karácsony Gergellyel, aki sajnos szintén elég gyenge jellem, hiszen polgármesterként már bizonyította hogy nem ért hozzá. E mellett ott van még a civil Puzsér, akinek a programja valószínűleg a legprofibb fővárosi programterv az elmúlt 29 évből, de kár, hogy támogatás nem áll mögötte.

A meccs nem lefutott, minden egyes szavazat számít, ezért megjelent Berki Krisztián (nem az olimpiai bajnok, hanem az, aki tönkretette a Fradit), hogy ő bizony beszáll a politikába. Ezzel természetesen Tarlós esélyeit növelve. Szegény kiszolizott buta plázacicák, akik gyűjtik neki az aláírást, sokszor azt sem tudják, hogy milyen alkalomból kell gyűjteni, csak ki van adva a feladat. De kérdés, hogy ki fizeti a révészt? 

- VI. kerület.

A hatodik kerületben Hassay Zsófia polgármesterasszony áll szemben a főleg Momentum-erőből álló Soproni Tamással. Nagyon nem hiányzott neki, hogy kiderüljön, hogy sajnos a kedves hölgy eléggé korrupt (vagy közgazdasági zseni, tessék jól érteni!), hiszen a semmiből vett egy rózsadombi villát. A hölgy sajnos, elveit követve a rendőrséggel zavartatta szét az ellenzéki sajtótájékoztatót (megjegyzés: ilyet a kommunizmusban szoktak, hogy politikus instruálja a rendőrséget), ami elég komolyan alkotmányellenes. Nos, ilyen előjelekkel áll Terézváros a választások előtt.

- Szombathely:

A szombathelyi Fidesz gyakorlati önfeloszlatásban van, polgármesterként vesztették el a többségüket, és azóta elég komoly hazugságkampányt folytatva nézik hülyének a népet. A közgyűlés, a felborult egyensúlyt kihasználva helyreállított egy csomó demokratikus intézményt a városban, kérdés, hogy megkapják-e októberben a felhatalmazást a folytatáshoz.

- Eger:

Egerben ugye az a Habis László a Fidesz jelöltje, aki szerint a város ha nem őt választáj meg, akkor semmilyen támogatást se fog kapni. Ez ugye, a hatvani recept, csak itt kvázi a párt zsarolja a lakókat, hogy tessék megválasztani a gyenge kezű polgármestert, hogy tovább is sanyargassa a népet. A Habis-érában:

- A Dobó térről eltüntették a fákat, és fekete kövekkel fedték le (kb 60 fokos lehet, amikor rásüt a nyári 40)

- A felújítás silány volt, többször beszakadt a szökőkút, közröhej tárgyává téve a várost.

- Átnevezték a város kedvelt közparkját kimondhatatlan nevűre.

- Az Eszterházy tér felújításánál eltüntették az ivókutat.

- Titokban felépítettek egy hulladékégetőt, ami a választások után kezd majd üzemelni.

- Az egri vár történész igazgatóját egy informatika-tanárra cserélték.

- A helyi közlekedés továbbra is összehangolatlan, pocsék. Egerben létezik a piros hullám!

- Betiltották a városlakók felszólalási lehetőségét a közgyűlés előtt.

- A helyi képviselőtestület zsidózó tagja (Székhelyi-ügy) áron felül adta el a telkét az autópálya bekötő úthoz, amit 20 éve terveznek.

Úgyhogy ilyen előjelekkel eléggé pocsékul áll a szénája a Fidesznek, ráadásul a gyűlöletpropagandát ontó oldaluk, az EgerHírek ellen is végrehajtás van, mert nem tudja fizetni az elvesztett sajtópereket (sad story), úgyhogy bevetették Schmuck Andor emberét, hogy kamupártjával induljon el, és ezt természetesen az egész megyei kormánypárti média megtolja. Kérdés, hogy a városlakók ennyi nyomor után vágynak-e a fejlődésre? Ha igen, akkor hazazavarják a Habis-féle bandát.

Ki mondja ezek után, hogy nem lesznek itt választási izgalmak?

Aláírásgyüjtésről

Nos, indul a kampány, berúgta a gépezetet mind kormánypárt, mind ellenzék. De, vajon mire is jó az aláírásgyűjtés, mi volt a szerepe anno, és mi a szerepe ma?

Eredetileg az aláírásgyűjtésnek az a funkciója hogy felmérje a társadalomban azon potentát jelöltjeit, akik közül aztán kiválasztásra kerül,  hogy ki lesz a novinka polgármester/képviselő. Nos, ez eredetileg, a papíralapon működő '90-es évek elején tök jó ötlet is volt, hiszen, a hirtelen megszaporodott többpártrendszer adta sokaság miatt feladatot jelentett a különböző pártoknak bedobni a szükséges mennyiségű aláírást. Bár ma Magyarország, sajnos évtizedekkel lemaradva még mindig a papír-alaphoz ragaszkodik (tudtad, hogy a skandináv országokban épp be akarják tiltani a készpénzt?) azonban a gyűjtés új jelentőséget adott. 

Ez ugyanis, egy tét nélküli, de első fordulója a választásoknak. 

Tökéletes erőfelmérés  mind a kormánypártnak, mind az ellenzékieknek. Ebből ugyanis az látható, hogy az aktivisták mennyire gyorsak, mennyire ismerik a választóikat, és mennyire gyorsan tudják belapátolni az elegendő szavazatmennyiséget. Ahol a jelöléshez lassan gyűlik össze a megfelelő mennyiségű aláírás, ugye, az sugallik, hogy az ottani adott kormánypárti/ellenzéki jelölt verhető, és nincs szükség teljes bedobásra ahhoz, hogy biztosan nyerjenek. Ennek köszönhetően a szükséges erőforrásokat olyan helyre tudják csoportosítani, ahol a verseny éles, és minden egyes leadott voksnak bizony nagy értéke van. 

Egy ilyen felkészüléshez óriási időre, energiára és emberi állományra van szükség. Ha jól irányzott stratégiával el tudod küldeni az ellenfeledet egy amúgy biztosan számára nyerő körzetre, akkor az az erőforrás neki nem fog ott rendelkezésre állni, ergó, úgy fogsz veszíteni egy körzetet, hogy a felszabaduló erőforrásnak köszönhetően 2 másikat nyersz mellé.

Ugye,a gyors taktikázás mellett egy esélyed van ellepni a gyengeségeidet: 

Minél hamarabb le kell adni a szükséges aláírásokat. Aztán ha akarod, tovább gyűjtögetheted.

Ez a Lendvay utcából úgy néz ki, hogy a reggel 9-kor indultak a beszerző körútra, és elvárás, hogy a legjobb eredményeket váró körzetekben 12re már iktatva legyenek az aláírások. Természetesen ez a sajtóban dörgedelmes cikkekkel lett kommunikálva, lásd Tarlós újraindulását. Az ellenzéki pártoknak így sokkalta nehezebb kitalálni, hogy melyek azok a körzetek, amelyek így nyerhetőek. Természetesen nem lehetetlen, de országos eredményeket tekintve (amiket nem ismerek) sehol sem az lett lekommunikálva, hogy hol nem lettek időben leadva a választási részvételhez szükséges aláírások.

Az aktivisták feladata innentől pedig a bizonytalan szavazók megszólítása lesz. Az, hogyha egyik-másik oldal sikeresen tudja megmozdítani a szavazók legnagyobb részét jelentő bizonytalanokat, azzal komlan befolyásolhatják az amúgy előre nem látható végeredményeket is. Biztos, hogy egy-egy botrány egyik oldalnak sem hiányzik, de hogy mennyire képesek a településvezetők a saját településükön megszólítani az adott választókat, az a helyi szintű mozgósítástól függ. Azon településeken, ahol nagy bukta néz ki, ott most is láthatóan alacsonyabb hőfokon pörög egyik-másik jelölt kampánya.

 

Bürokrácia á la Magyarország

Történt kishazánkban 2017-ben egy eset, mégpedig Szekszárdon. A tolnai megyeszékhelyen található a Garay Gimnázium, ahol feltűnően jól értenek ahhoz, hogy magas szintre emeljék az emberrel való cseszegetést. Ezt megelégelve (nomeg Heilmann Józsefné igazgató egyeduralmát, gondolom) valaki csinált egy remek paródiát a Bukás című film legendás jeleneteit felhasználva, amelyek kivágták a tantestületnél a biztosítékot. 

Természetesen a mű megtette a hatását, és az igazgató-asszony megtalálta azt a diákot, akire az egészet rá lehet sózni. Egy remek riport olvasható arról, ahogy 1-1,5 órán keresztül, a hivatali hatalmát gondolom rendesen bevetve rávette végül az érintett diákot (akinek amúgy tudható a neve, de én nem szeretném leírni) hogy pingáljon alá egy papírt, amin az van, hogy ő készítette a videót, és akkor felhívhatja a szüleit. Tehát, gyakorlatilag megzsarolta azt a fiatalt, aki az ő nevelésére volt bízva. (Arról, hogy lazán korlátozta a személyi szabadságában, ne is beszéljünk)

Miután fiatalunk, aki bár nem ismerte el a megtörtént eseményekhez való közét (amúgy is, számít?) megtörten távozott arról a helyről, amit addig második otthonának nevezett, a felelős igazgató beballagott a rendőrségre, és feljelentette a saját diákját, néhány tantestületi kollégával együtt. Kérdezem én, hogy tanár az ilyen? Nos, miután nagyjából sejthetjük, hogy szociopata igazgató néni mennyire mellre szívta a dolgot, ugyanennyire robbant be az ügybe a híres magyar bürokrácia. Szerintem egy része kitalálható:

1. A bíróság ártatlannak vélte a diákot.

2. Az ügyészség ezt nem hitte el. 

3. A helyi tankerület (az a testület, amely szerencsétlen Klebersberg nevét csúfolja) kiállt az igazgató mellett.

4. A minisztérium is kiállt az igazgató mellett.

5. AZ eljárás még mindig tart.

Olyan szintre növekedett a dolog, hogy beszállt a gyámügy is, azzal a céllal, hogy el kellene venni a fiút a szüleitől (!!!), mert rossz környezetben nevelik. Ennek oka, hogy az iskolában valaki, valaki utasítására (ugye, milyen furcsa?) hirtelen beírt az e-naplóban olyan hiányzásokat, amelyek a valóságban nem léteztek. Ez pedig okirat hamisítás. Közjegyző előtti papírja van a diáknak arról, hogy akkor ő órán volt. De ugye, tudjuk, hogy az informatikai rendszerekbe bele lehet nyúlni (lásd választás), tehát totál egyértelmű, hogy ez a dolog se történhetett meg az igazgató tudta nélkül. De ugye, hogyha valaki hiányzik, azután eljárások indulnak, tehát az ügyet nem lehetett elsikálni.

Persze a gyámhivatali vizsgálat abszurdum, amit több vizsgálat is megállapított (bár ezek újra zajlanak a csodás ügyészségünk fellebbezése miatt), azonban innentől a dolog politika. Hogy a viharba tud az állam egy normális család életébe beleszállni páros lábbal? Így. 

 

Szerencsére a fiatalunk azóta egyetemista, akit így pártfogásba nem fognak már venni, de jól jelzi a helyzet abszurditását, hogy az eljárást továbbra is te fizeted, kedves adózó, aki ezt a bejegyzést olvasod. Az igazgatónő ellett kiállt az a Rétvári is, aki ma vezető pozícióban van.

Nagyon reméljük, hogy ilyen színvonalú igazgatónők elhúznak a fenébe, és azok is, akik engedélyezik az ilyeneknek a pálya(ámok)futást . Én is olyan általános iskolába jártam, ahol az igazgatóról pletykálták, hogy az átkosban azért kapta a titulust (és viselte bőven 2000 után is), mert a férje a megyei párttitkár volt. Később a levéltári kutatások során kiderült, hogy igaz volt a pletyka, a férj valóban betöltötte azt a pozíciót. Valami hasonló antitalentum lehet a fentebb említett hölgy is, akinek a pozíciója, tettei és azok következményei tökéletesen mutatják, hogy miért is tartunk ott, ahol tartunk.

Nektek pedig, kitartást az eljárás végéhez!

Belharc a médiában, ahol ugye, #hajraindex!

Nos, néhány napja ha olvassátok az Indexet, akkor egy apró, alig észrevehető, de jelentős támadásnak lehettetek szemtanúi a bloggerkedési szokások, és amúgy a véleményszabadság ellen. Én ugye, sok kommentelővel nem értek egyet, de természetesen tiszteletben tartom a véleményüket, sőt, néha talán vitába is szállok velük. Viszont úgy gondolom, hogy ez szükséges és el nem hanyagolható része annak, hogy élénk és vita dús közéletet varázsoljunk a magyar  sajtónak egy részébe. 

Úgyhogy, kedves ellenzők, itt a nagy lehetőség, hogy ha valamennyire is hasznosnak tartjátok ezeket a vitákat, akkor most egyetértsetek velem :)

Történt ugyanis, hogy a blog.hu-s szerkesztőség, nálam több ezerszer olvasottabb blogtársaimmal egyetemben, nem biztosítanak megjelenést azoknak a témáknak, amelyben a magyar közélet ilyen vagy olyan témái kerülnek megtárgyalásra. Ennek okai nagyon vegyesek, de azért elég gyorsan meg lehet találni a mögöttes okokat:

A KDNP-s Oltyán József ugyanis tulajdonostársként hirtelen feltűnt a blog.hu-t üzemeltető cégben, és úgy tűnik, aktivizálta magát. Innen is üdvözlöm a magyar sajtó új neogoebbelsét, és csak úgy közlöm vele, hogy bármennyire is szeretné, hogy akár én, akár bármelyik szerzőtársam elhallgasson, ez nem fog megtörténni. Ugyanis ez az ország nem Szaúd Arábia, ahol a vallási idióták vannak hatalmon és azt tesznek amit akarnak (bár láthatóan Jóskánknak tetszik ez a felfogás), hanem az EU tagjai vagyunk, ahol ugye, az elnyomók és cenzorok így-vagy úgy, de börtönben végzik a tisztességtelen magatartásuk miatt. Úgyhogy Oltyán úr, tessék kiszállni a médiából, tessék csak politizálni és küzdeni azért, hogy a mérhetetlen kis törpepártja vigye valamire. De a KDNP jelenleg nem más, mint vének gyülekezete, akik nem értik a világot. Maga lehet, hogy nem, de a világot biztos nem érti.

Szóval, az index szerkesztősége éppen harcol ez ellen a döntés ellen, és külön blogválogatást tart, hogy a legjobbak kikerülhessenek továbbra is, noha biztos vagyok abban, hogy a tartalmak egy részével (vagy több is) egyáltalán nem értenek egyet. Nos, mégis kiteszik, ez ugye annak a jele, hogy fontosnak tartják az egyenrangú tájékoztatást, függetlenül attól, hogy a bejegyzés írója miként is gondolkodik. És véletlenül se origósodnak, magyarnemzetesednek (bocs, idősödnek) vagy megyei napilaposodnak el és ezzel nem kerülnek a történelem pöcegödrének a legszélére, ahonnan visszaút nincs, csak a menthetetlen bezuhanás.

Az, hogy a kormánypárti médiacenzúra ide is begyűrűzött, az egy oldalról elég szomorú, de másik oldalról a bloggerekre is felelősséget tesz. Mégpedig azt, hogy esetleges oknyomozásaikkal és nyilatkozásaikkal továbbra is életbe tartsák azt, hogy egyszer ne legyen ez az ország következmények nélküli dolgok országa.

Most megnevezhetnék olyan kommentelőket, akiket a nagy többség bérkommentelőknek tart,hogy hajrá, biztos ezt akartátok elérni, de inkább arra kérlek titeket, hogy gondolkozzatok el ezeken. Én elég széles skálán olvasok rendszeresen sajtót (kuructól a mércéig), úgyhogy elfogultsággal senki se vádolhat, amiket leírok, azok a saját gondolataim, ezért, hogy olvashassam a válaszaitokat, és gondolataitokat, akkor ideje, hogy kicsit kiálljatok értünk. 

Mi ezért nem tudunk fizetni, de talán, ha az ember tényleg bérkommentelő (biztos, hogy van ilyen), akkor annak is realizálnia kell azt, hogy addig tud kommentelni, ameddig van hova. 

A szabadság ott kezdődik, ahol a gondolat születik. Csak szólok.

Úgyhogy, hajrá, indexes srácok, oldjátok meg, hogy a felületetek teljes mértékben legyenek függetlenek, és ne csak részben. Erre most az index függetlenségi méterének igazán reagálnia kellene.

A #kokakóla botrányra

Ugye, néhány napja hangos a Coca-Cola Magyaroszág plakátjaitól a sajtó. Tény és való, hogy valószínűleg az idei év leginkább találó marketinghúzása volt (külön gratu a cég marketingeseinek!), azonban nagyon pontos helyen mutat egy elég görbe tükröt a magyar társadalomnak.

Ugyanis, az lliberális demkrácia hazájában, a liberális Coca-Cola hozzáállás egyszerűen nem foghat táptalajt. Legalábbis nem a hivatalos politikai szinten. De, ehhez a felkapottsághoz nagy segítséget kapott a XXI. század globalizáltságában eléggé korlátolt kevésbé jártas Boldog Istvántól, valamint egyéb magyar szélsőjobboldali formációktól. 

Aki nem tudná: A Coca Cola a nagy metrómegállókba olyan plakátot helyezett ki, amelyeken azonos nemű párok vannak, és közli, hogy a szeretethez mindenkinek joga van. Természetesen, nagyon helyesen, mindenkinek joga van megélni a szerelmet, ezt még itthon se nagyon tagadják, kivételt természetesen az amúgy mérhetetlen támogatással (és vagyonnal) bíró egyháznak nevezendő (de nem nagyon nevezhető) képződmények, és természetesen a korlátolt emberek.

Sajnos, ma olyan országban élünk, ahol ezeknek az embereknek az átlagosnál jóval nagyobb, túlon-túltan eltúlzott hatalom összpontosul a kezükben, és olyan, mesterségesen kreált média-hozzáféréssel rendelkeznek, hogy boldog-boldogtalan átgondolás nélkül telefröcsöghetik a mainstream sajtót azzal a szennyel, amikkel ők szimpatizálnak. 

Tehát, Boldog István közölte, hogy bojkottálja a céget, ameddig az nem vonja vissza a plakátokat. Nos, ha kicsit figyelne, akkor pontosan láthatná, hogy a plakátok a hazánkba éppen a metrókkal érkező óriási külföldi társaságot célozzák, akik pedig a héten kezdődő Sziget fesztiválra érkeztek. És igen, ők olyan országból jöttek, ahol ez a társadalmi normák része, ahol nem szoktak rajta felháborodni. De senki se várhatja Boldog Istvántól, hogy ilyen apróságokat észrevegyen. 

A külföldi sajtó, olyan lapokkal, mint a Guardian, természetesen a keresztvizet is leszedi róla, és nem felejtik el megemlíteni, hogy az illető a kormánypárt képviselője. Így viszont, a botrány egy része már össze fog mosódni a kormánypárttal is, aminek ez pont annyira hiányzik a külföldi ázsiójához, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

A másik ilyen "nagyobb" tiltakozó, (merthogy a Mi Hazánk nevű pártszerű sejtet nem tartom tényezőnek) a Hit Gyülekezete, amelynek pont ez kellett, hogy újra bekerüljön a hírekbe. Én pontosan tudom és elismerem, hogy egyházi szervek óriási munkát végeznek bizonyos területeken, éppen ezért érthetetlen számomra, hogy miért kell beszállni egy olyan vitába, ahol ideológiailag és tényszerűen nem jöhetnek ki erkölcsileg győztesen. Miért? Talán kell a pénz? Pedig Magyarországon az egyházaknak nem kell adózniuk (különben tényleg semmijük se lenne), tehát ha forráshiány van, ott a hibás gazdálkodás kérdése is okkal felmerül. De több karaktert ők se érdemelnek ezzel kapcsolatban. 

A magyar "sajtó" egyik jeles képviselője a Pesti Srácok /nem, nem az igaziak, ez csak egy névtolvaj banda/ legutóbbi cikkében természetesen közölte emellett, hogy tolószékeseket se akarnak plakátokon látni, mert tolószékben élni nem természetes dolog. Nos, Vésey Kovács László (a cikkszerző) szerint nem kell a fiatalok fejét tömni azzal, hogy ez van, hanem hagyni kell élni a másikat. Pont az a hiba az ilyen emberekkel, hogy ők azok, akik magasból leszarják, hogy mit is érez egy mozgáskorlátozott, miközben a lehetőség adott, hogy életük egy részét tolószékben éljék le, például egy váratlan csattanás miatt. De nem, Ő és az elvbarátai elvonják a támogatást ezektől az emberektől, nem akadálymentesítenék maguktól a metrót se, és igazából mindent megtesznek azért, hogy ezek az emberek teljesen kiszoruljanak a társadalomból, és teljesen eltűnjenek a szemek elől. Nos, őket hívják modern kori fasisztáknak. Ugye, ők szívesen nevezik magukat illiberálisnak, de ennek az oka egyszerű, a liberalizmussal szemben álló fasizmus PR-értéke 1945 óta elég alacsony, ezért szükséges volt egy új nevet kitalálni neki. Nos, most ennek is csökken, de majd jön a "christian freedom", mint a következő maszlag.

A társadalom tagjainak körülbelül 10%-t tartották a melegnek a múlt század ötvenes éveiben készült becslések, és ez az arány biztos, hogy maximum felfelé kellett, hogy elmozduljon. Ezt nagyon egyszerű lefordítani: Ha van 10 ismerősöd, abból egy valszeg meleg. Tehát, amikor éppen mocskosbuzizol (és ahogy ezt teszi, kimondva-kimondatlanul Boldog István is), akkor csak matematikailag gondolj abba bele, hogy a környezetedben biztos van 2-3 ember, akibe kegyetlenül beletaposol (feltéve, ha nem vagy barlanglakó, de akkor se erőltesd, megvagy enélkül is). Úgyhogy, aki buzizik, az nem csak egyszerűen kretén, hanem sajnos fájdalmasan hülye, és olyan feszültségeket kelt, aminek ebbe a században már csak a múltbeli könyvekben lenne helye. 

Sokat lehet foglalkozni vele, ebben a kb 10 milliós országban van kb 1 millió meleg. Ez kb annyi, mint ahányan a kormánypártra szavaztak. Úgyhogy, ha azt hisszük, hogy ez alacsony számot jelent, akkor nagy tévedésben vagyunk. Ahelyett, hogy csuklóból diszkriminálnák 1 millió honfitársunkat, mi lenne, ha nem foglalkoznánk azzal, hogy ki mit csinál a hálószobában? Se mi, se Boldog István. Engem se érdekel, hogy csalta-e valaha a nejét, mert nem rám tartozik. Ahogy rá se, hogy ki kit szeret.