Corvinusról

Az elmúlt napok magyar híroldalak cikkjei közül volt egy közös téma, mégpedig a magyar felsőoktatás, és a Corvinus Egyetem jövőjéről szólt...

Ugye, minden arról szól, hogy a finanszírozás változik, és ezzel az állami helyek eltűnnek, és cél, hogy a fizetősök 60%-os arányt érjenek el az egyetemen. Jó lehet ez-e nekünk?

Ugye a Corvinus több szempontból is egy kiemelt területe a magyar oktatásnak. Az ELTE-BME-SOTE-BCE fővárosi kvartett az ország legjobb agyműhelyének tekinthetőek (bocsi, Szeged, tudom, hogy ti is jókvagytok!), és a négyesből ebből a legkormányközelibb vezetése a Közgáznak van. Gáz-e? 

Mi van most?

Van egy csomó helyen meghirdetett állami ponthatár, ami alapján a legkomolyabb helyekre veszik fel az embereket. Akik szerint ez marhaság, az gondoljon bele, hogy a jogász, és egyéb szakokra nem ok nélkül van ilyen ponthatár, mert ugye a károlis jogász és az eltés jogász között a bíróságon nincs különbség. Tehát, a Corvinus élmezőnybe tartozik ezekből a szakokból (in the country), ezért a bevezetett változásoknak elvileg gyorsan eredménye lehet.

Egy rakat külföldi jár a suliba, ami nagyon jó, hiszen a nemzetközi piac az egyetlen mércéje egy egyetemnek, ennek az aránynak a bővítése mindenképpen jó irány lehet. Ami gond, hogy jelenleg 3 koli tartozik a Corvinus alá (Tarkarét, ami kinnvan Rákoson, Ráday és a Kinizsi), amelyek most is teltházzal üzemelnek, kérdés, hogy a megnövekedett számú külföldit hova helyeznék el. (épül egy új koli a Czuczor utcában, de kétlem, hogy készlesz 2020-ig).

A terv ugye a 60%-os fizetős, amiből következik hogy 40% díjmentes oktatásra lesz jogosult. Ez megint szép és jó (bár mondjuk elvileg tandíjmentesség van népszavazási eredmény miatt), de ki tudja azt garantálni, hogy egy tehetséges, ámde szegény körülményekből jött vidéki diák bekerül oda, ahová a szellemi teljesítménye által jogosult lenne. Ez para, ez a sötétség könnyen lehetővé teszi, hogy azok kerüljenek be, akik amúgy meg tudnák fizetni az oktatást, így komoly veszély lehet, hogy a vidék-város ellentét tovább növekedjen. 

Mit tud a Corvinus?

A vidékhez képest rengeteget. Olyan oktatói és kutatói hálózattal rendelkezik,a mellyel egy vidéki egyetem se veheti fel a versenyt. A tanárok a legjobbak, aktív kutató és publikálási tevékenységet végeznek, ott tanítani rang az egyetemek között. A felkészülés alapja az intézmény saját doktori iskolája, amelyben tényleg olyanok tanulnak, akik a legjobbak voltak az 5 év során. 

Miért akarják ezt levadászni? 

Mert könnyű. Az egyetemi autonómia sajnos látszólagos, a kancellár és a rektor teljesen besimul a kormánynak, senkit sem kell megpuccsolni ahhoz, hogy azonnali és látványos döntéseket hozhasson a kormány az egyetemen. Ez az oka a fenntartóváltásnak is, hogy egy olyan kirakategyetem jöhessen létre, amelyet a politikai érdekeknek megfelelően irányítanak. Ez szakmailag nem feltétlenül jelent ám rosszat, noha erkölcsileg problémás lehet. 

Mi az, ami óvatosságra inthet?

Az NKE példája. Az NKE az külföldön a "uni of the fidesz", hiszen teljesen a kormény alakította, és az ott végzettek gyorsan állást kapnak a közigazgatásban, azonban az iskola olyan szinten korrumpálódott a nemzetközi közvélemény előtt, hogy komolyabb munkáltatók külföldön el sem fogadják a papírjait. Ez ugye a kormánynak egy újabb blama lenne, hiszen kiírtanának egy topegyetemet az országban, ha elkefélnék, ami ugye még nekik sem cél. (például kiadhatnak egy mesterképzés után doktori címet, ami azért elég vicces)

Mi lehet a profit? 

A szakmai elismertség. Minden remek tulajdonságával együtt a Corvinus a világ top1000 egyetemében éppen befér, ha éppen befér. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a célterületein nagyon kemény riválisok vannak, és itthon nem élvez monopolhelyzetet, és a dupla versenyben nem tud olyan ajánlatokat adni, amelyekkel bevonzanák a legjobb oktatókat (akik amúgy előadni szívesen járnak, lásd az egyetem híreit). Egy kiemelés, egy szakmai felújítás, ráncfelvarrás és nemzetköziesítés mindenképpen ráfér az egyetemre, kérdés, hogy mennyire lehet ezt úgy kivitelezni, hogy az autonómia megmaradjon, és a szakmai hírnév se csorbuljon. Ha mindezt sikerrel veszi a kormány (és még veheti, nem vagyok jós), akkor lehet egy nagyon patent egyetemünk a jövőben.