Csengettek, myLord!

“Hajh, de bűneink miatt gyűlt harag kebledben” -írta Kölcsey, es gondolta volna, hogy egyszer igaza lesz még átvitt értelemben is? Körülbelül annyira, mint ahogy en gondoltam volna, hogy újra klaviatúrát ragadok, és megemlékezek valami hazai remek teljesítményről. 2022 óta azért volt egy s más, de haladunk azért szép lassan. 

Ahogy becsöngettek a 2024/2025-ös tanévre, úgy élesedett egy remek rendelet, ami arról szól a XXI. században, hogy a diákok adják le a telefonjaikat a tanáraiknak. Bödőcs pár éve ezt poénként írta a könyvében, mint a nevetséges es legalja döntések szinonimájaként, és ma eljutottunk oda, hogy ez be is következett.

Na, de kicsit nézzük validan, honnan fúj a szél? 

A mai fiatalok nagy része függő. Ez tény, es az is, hogy ebből soha nem fognak kigyógyulni. Miért? Azért, mert a jövőt a digitális eszközök alakítják, es aki ezt felismeri, évtizedeket nyer fejlődésben, aki nem, az pedig Angola szintjére fog lecsúszni. A feladat pedig az lenne, hogy ebből a függőségből előnyt kovácsoljunk. De ezt itthon nem lehet. 

Ha országosan nézzük, akkor észre ehetünk egy elég fontos jelet a digitális világban. Mégpedig azt, hogy a Fidesz nem érti a digitalizációt. Egyszerűen annyira fontos nekik, mint Regős Bendegúznak bicskát vinni a Patásnak. Nézzünk szét rendesen, van-e:

- elektronikus szavazás 

- egységesített parkolási rendszer

- egységes adózási betekintés 

- EESZT-be feltöltve az elmúlt 40 év leletei közül az összes 

- minőségi oktatás a digitális világ mibenlétéről 

- digitális vállalkozások erősítése 

Természetesen nincs, de ezen ne lepődünk meg, mert nem ott van a hiba, hogy erre nem lennénk képesek, vagy a rendszer nem tudja. Éppen ellenkezőleg, az nem tudja, nem is ért hozzá, akinek meg kellene határoznia, hogy kellene működnie, pénzt kellene rá áldozni. 

Egyszerű a példa, hogy mi van akkor, ha működik. Észtország egy igen jo példa, az egész országban annyian laknak, mint Budapesten, tehát nem lehet azt mondani, hogy az észt állam nagyhatalom. De amikor orosz hackerek megrogyasztották az államot, akkor rájöttek, hogy ennek a fele sem tréfa, és konkrétan digitális nagyhatalommá pumpálták fel magukat. Akarsz esetleg egy észt vállalkozást indítani? Googlezz utána, aztán indíts a kanapédból, mert megoldották, hogy lehessen. 

De nem kell ide gazdag országot nézni, az egyik legnagyobb hacker csapattal a világon Észak-Korea rendelkezik, akik bizony valutát lopnak az államnak, cserébe az fizeti a képzésüket, védelmet nyújt nekik, es jutalékot kapnak a harácsolt pénzből. Win-win, Észak-Korea beborithatta a Sonyt, a hackerek meg megúszták a vádemelést. 

Szóval, akarat kell ahhoz, hogy jók legyünk digitalizációból.

Kellene peldaul az, hogy teljes mértékben átalakítsák a tantervet. Mondjuk ugy, hogy a történelem óra anyagának 90%-át ki lehetne dobni, ki a francokat érdekel a phülé, a mariusi hadsereg reform, a sötét középkor, a füstadó, vagy a kenyérmezei csata? Egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy iparűzési adó kitöltése során hányszor kell alkalmazni ezeket a tudományokat. Helyette kellene egy programozás olyan tanároktól, akik értik és át is tudják adni a diákoknak, valamint kellene egy olyan rendszer, ahol pár év alatt elérhető a B2-es angol nyelvtudás. Ki kellene dobni az osztályzást, mert megbélyegez, es a tanulást azzá kellene tenni, aminek lennie kellene, mégpedig élménnyé.

De a mai kormánytagok közül egy sem érti a technikát, es igy nem is tudjak, hogy mi az, amit éppen elvesznek a diákoktól. Gondoljuk csak el, hogy 2024-ben nincs egy 100%-osan digitális tananyag, azért nem, mert a haverok nyomtatják a tankönyveket. Vicc, hogy a hazai Meldrum nem tud felvenni egy olyan Stokest, aki legalább néha ellátja tanácsokkal akkor, amikor sztrájkba borul a gyára.

(Alfred Stokes, aki a saját zsebe mellett azért másokat is szeret. Forrás : szukits.hu)

A masik oldalról szinten elég nagy a gond, hogy le kell adni a telefont. Tok egyszerűen lehet tízmilliós károkba verni egy intézményt, egyszerűen kitöltet egy diák egy átvételit, amin az intézmény igazolja, hogy a telefont sértetlenül vette at es adja vissza, különben vállalja a teljes telefoncserét. Aztán nap végére az esetlegesen törött kijelzős telefon tulajdonosok papírt lobogtatva mennek a bíróságra, ami rendesen földhöz vágja az intézményeket. 

De természetesen elég, hogyha a telefon tulajdonosok állítanak 40 ébresztőórat mielőtt leadják, ez 8 osztállyal es 20 telefonnal számolva minimum 160 zenélő telefon, es elég jo harc rock / technó ébresztők vannak. 

Vicc, egyszóval, ezek a fiatalok el fognak menni szavazni ‘26-ban, telefonnal fognak szavazni azokra, akik minden lehetséges módon akadályozzák azt, hogy a XXI. század Európájában sikeressé váljanak. 

Úgyhogy, innen csak gratulálni tudok!