Szolgáltass, aztán beszolgáltass!

Magyarország egyik legalulreprezentáltabb, ámde nem legaktívabb pártja (és itt nem Kovács Gergőékre gondolok) benyújtotta újabb javaslatát annak érdekében, hogy a hazai piac erősödjön. Olyan törvényjavaslat jelent meg, amire azért az elmúlt 100 évben sokan csettintettek volna.

Nos, leginkább a kommunisták. Ugyanis történt, hogy a KDNP (az a Fidesz, ami nem-Fidesz) elnöke, Semjén Zsolt a vasárnapi boltzár után újabb pöröllyel csapott le a kereskedelmi szektorra az új törvényjavaslatával, ami kötelező felajánlást ír elő minden 100 mrd fölötti bevétellel operáló kereskedelmi lánc számára, plusz kb 10%-os adóemelést is (2,5-ről 2,7re) is bevezet a számukra (kereskedelmi adó). 

Semjén Zsolt javaslatával természetesen számtalan probléma van, ezzel pedig nem azt akarom mondani, hogyha rendesen meg lenne alkotva  ajavaslat, és nem büntető szándékkal lenne előirányozva, még értékelni is lehetne azt:

- A törvényt a küldföldi élelmiszerláncokra szabták, méretből kifolyólag ugyanis ők azok, akiket érinteni fog. A CBA (ne legyünk ünneprontók, ők a legnagyobb hazai) az elérhető adatok alapján 18 millió eurós éves bevételt értek el, míg a Tesco több, mint egymilliárdon áll. Természetesen euróban.

- A hazai élelmiszerláncok közül ha nézzük, akkor a CBA, Príma, Coop mind NER-kézben vannak. Valójában őket eddig sem kellett félteni, viszont a többi alacsonyabb bolt sem kap semmilyen támogatást. Így maradt az egyedülálló cél, a büntetés

- Gyakran mondják, hogy a hazai multik mekkora összegeket szakítanak a hazai piacokon, azt viszont sokszor elfelejtik, hogy mit is csinálnak még rajta. Nézzük csak, messze több embernek adnak munkát, mint a hazai láncok, messze jobb fizetéseket adnak. Az Aldinál egy bolti dolgozó akár 310ezret is megkereshet nettóban, ehhez pedig nem igazán kell semmilyen szakképesítés. Ilyen, egy CBA, vagy egy Príma boltban nem igazán fordul elő. 

- A másik, hogy az ALDI, vagy a LIDL rendszeresen olcsóbb, mint a hazai láncok, úgy is, hogy sok termékük magyar termelőtől származik. Ennek egyszerű logisztikai oka van, a németek a legrövidebb úton szállítanak, míg a magyarok pedig köröket írnak le. Ha a tej a termelőtől 300 kilométert kocsikázik, az pont háromszor drágább járulékos költséggel bír, mintha 100-ról hoznák. Az Aldi, Lidl az utóbbi megoldásban érdekelt.

Semjén Zsolt maga egy önjelölt szabadságharcot vív a boltzárral. Éppen ezért úgy volt vele, hogy mint tehetséges politikus, igencsak előírhatja ezeknek a cégeknek azt, hogy a lejáró élelmiszereket kötelezően fel kelljen ajánlani a számukra. Ilyen már volt Magyarországon, a jelenlegi kormánypártok szellemi elődei, az MDP nevű, Rákosi nevével fémjelezte párt írt elő beszolgáltatást. De igazából az egész kommunista blokk előszeretettel alkalmazta a receptet. Zsoltunknak ez nagyon példamutató lehetett, így hát ő is beáll a sorba. 

Azonban ezzel jól működő dolgoknak tehet keresztbe:

- A lejáró élelmiszerek eddig sem a kukában végezték, hanem civilek kapták meg, akik hajléktalanoknak, macskamenhelyeknek és egyéb hasonló, igazán támogatandó helyre adták ezeket, megszervezve a logisztikát, és társadalmilag az áruházláncoknak is nagyon megérte benne lenni

- Nagyon érdekesek lesznek ezután a sárga címkés akciók, hiszen sok olyan áru volt, amiket csak így tudtak megvenni az emberek. Most, hogy az elmúlt idők legnagyobb inflációjával küzdünk ( Surányi szerint valakik valamit nagyon rosszul adnak elő), az árak 10-20%-ot is emelkedhettek bizonyos esetben egy év alatt, sok embernek mindennapos könnyebbséget okozott a sárga címke jelenléte. Ez nem biztos, hogy egészséges is, de legalább a lehetőség adott volt.

- Kérdés, hogy a hulladékgazdálkodással párhuzamosan mit gondol erről az AB. Régebben elég nagy balhé volt róla, hogy nem lehet ingyenes átadásra késztetni ezeket a cégeket hulladékügyben. Mint köztudott, a szemét is érték, és éppen ezért mentek eléggé birokra a cégek az állammal. Nem utolsósorban, nyertek is. Kérdés, hogyha a szemetet nem lehetett ingyen elvinni tőlük, akkor az élelmiszert, pláne a fogyasztható élelmiszert miért lehet?

Zsolték, úgy tűnik, hogy elvárják azt, hogy egy multi nyugati színvonalú szolgáltatást nyújtson itthon. Ez nem is baj, a vásárló is inkább vegye az osztrák minőségű terméket, valóban jobb és egészségesebb is, mint számos hazai. De úgy tűnik, hogy azt is elvárják, hogy beszolgáltassanak is az államnak. Mindezt azért, mert a mai politikai generáció a szocializmusban nőtt föl, és a jelek szerint képtelen elszakadni tőle.

Nem ez lenne az első képmutató magatartás a KDNP-től. A vasárnapi boltzárral gyakorlatilag egy ország utálta meg őket, és olyan szinten degradálódtak, hogy a Fidesz maga avatkozott közbe. Aztán jött Böröcz László ifjú vezér, aki eladta volna a lakásáram emelkedése közben az önkormányzati bérlakásokat a haveroknak, amibe végül már bele sem mertek állni. Utána kiderült, hogy milyen melegellenes éllel tudnak politizálni, egésze odáig, hogy az egykori frakcióvezetőjükről kiderült, hogy meleg kalandjai is szerepet játszottak az állambiztonsági adatok szerint abban, hogy teológusi tanulmányai során váltania kelljen.

Egy dolog biztos, nehéz lehet ma KDNP-snek lenni úgy, hogy ne múld alul a saját teljesítményed időről időre.