Az idei Ep-választásról, testközelből

A cikk írásának pillanataiban születik meg a hivatalos eredmény a mai EP választáson, ahol is majd, kiderül, hogy pontosan milyen arányokkal küldjük be az EP-be a képviselőinket. Azt már tudjuk, hogy Európán belül nagyot nyert a baloldal, és hogy körülbelül 50 képviselői különbség lesz az EPP és az S&D között. Ez természetesen a legfontosabb, hiszen függetlenül a hazai eredményektől, itt egész Európa választ, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen összetételű lesz az Európai Parlament. 

De nézzük meg egy kicsit a hazai szférát, mert ugye, ez mindenkit jobban érdekel, és talán közelebbről is érint (jobban nem biztos). Miután én, mint cikkíró nem régen fejeztem be a választáson való megfigyelést, így első kézből tudok beszámolni egy csomó tapasztalatról, ami kintről nem biztos, hogy látszik. Lássuk:

1. A Fidesz nyert, országosan kb 50% körül lesz. Ahol én voltam,ott nem érte el ezt az arányt, de szintén toronymagasan nyerte, egyáltalán nem látszódott, hogy bárki is fel tudná veni vele a versenyt. A miértről kicsit később.

2. Nagyot nyert a DK. Valószínűleg a második legerősebb képviseletet küldi ki az EP-be, ami egyfelől nem rossz,másfelől viszont tragédia. Egy biztos, hogyha van nyertese ennek a választásnak, akkor a Fidesz után a DK volt az. Azt nem tudom, hogy mindez a teljes népességben történt változás miatt, vagy esetleg a jó mozgósításnak köszönhető, de valószínűleg második helyen zár majd a hivatalos végeredményben. Tragédiának viszont tragédia, hogy a két legerősebb magyar arány az EP-ben az Orbán-Gyurcsány tandem lesz.

3. Szintén nyert a Momentum, nagyot durrantott, a semmiből verte meg az összes DK-n kívüli ellenzéki pártot, messze a legfiatalabb szavazóbázissal. Ha így folytatja, a Momentum lehet az az erő, amely komoly alternatívát jelent a jövőben. Hiányolok a párttól néhány elég fontos dolgot (zöld témák, nemzeti témák),amelyekben kicsit tökösebbnek kellene lennie, de az biztosan látszik, hogy az EU profil 30 alatt nagyon menő. Külföldön állítólag tarolt a párt.

4. Szégyen és gyalázat az LMP teljes szereplése. Bár vállalható politikusaik vannak, például Demeter Márta, vagy Ungár Péter, a láthatatlan elnökkel működő, belső ellenzék által széttépett párt nem tudta megemészteni Széll Bernadett és Hadházy Ákos támogatását. Totális kapituláció, ilyen vereségből az MDF se állt fel. Nagy kár, hogy a zöld erőt Magyarországon így gázolták el, szerintem ebben Sallai Róbert Benedek személyes felelőssége vitathatatlan. Ha nem lép fel a saját pártja ellen, és nem nyírja azt ki, bármi lehetett volna, programjuk nem volt rosszabb, mint a Momentumé. Nagy kár, hogy a párt nem vetette ki magából azonnal és véglegesen a balhé után. Az LMP teljes elnöksége lemondott a szereplés láttán. 

5. Az MSZP szörnyű előjelet kapott az önkormányzati választások előtt. Nem elég, hogy a DK agyonverte, ráadásul kiderült, hogy a párt országos mozgósítása is csak árnyéka régi önmagának. Leginkább a Fidesz szatelitpártja legyen, de egyéni támogatottsága nem elég egy választás megnyerésére. Világossá vált, hogy Budapestet egy MSZP által jelölt polgármester nem tudja megnyerni. Ebből következik, hogy Karácsony Gergely pártjának jelöltje, Jávor Benedek az MSZP listán indulva szinte tuti, hogy nem jut be az EP-be. Tehát, az MSZP-PM együttműködés nem eredményes. Ha pedig ez után nem történik valami nagyon gyors és radikális dolog, mint az LMP-nél, akkor könnyen lehet, hogy a szocialistáknak egy újabb Tarlós érát lehet Budapesten köszönni. 

6. A Jobbik felszalámizása is megtette a hatását. Bár a Mi hazánk nevű fantazmagóriát természetesen tönkreverte, de mégis nagyon látszik az a pár százalékos visszaesés, ami 10 % körére vágta vissza a pártot. Bár innen még lehet építkezni, de nagyon nehéz úgy a jobboldalon pozicionálni, hogy egyik oldalról a Fidesz, a másik oldalról meg a Mi hazánk  (Fidesz 2.0) szaggat. Kérdés, hogy a Jobbik karizmatikus politikusai (leginkább Jakab Péter), mit tudnak felmutatni az országgyűlési választáson. Egy biztos, most azt, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, azt nem lehet kijelenteni. 

7. Az MKKP szavazataránya az általam is látogatott körzetben közel azonos szinten volt az LMP támogatásával. Ami amúgy tök jó lenne, ha télleg lenne értelme rájuk szavazni. Viszont, valószínűleg a legátláthatóbb magyarországi párt, kár, hogy ilyenkor nagyon fájnak azok a szavazatok, amik rájuk mentek (pl az LMP-vel bejutottak volna!)

Szóval, a nagy választási csalásos hiedelmekkel ellentétben, nem voltak olyan esetek, amelyeknél biztosan ki lehetett jelenteni, hogy csalás történt. Olyanok voltak, ahol nagyon durva agitáció történt a szavazás előtt, például a bentlakásos idősotthonok, ahol előre tudták a benn fekvők, hogy kikre "kell" szavazni. Ezt ugye, kivédeni nem lehet, saját akarattal kért mozgóurnát, csak a kérdés, hogy erre ki és miért kérte. Noha a helyzet jogilag támadhatatlan (hiszen, mivel cselekvőképes, szavazhat), de morálisan duplán ciki, ráadásul aki egy ilyet tesz egy időssel, annak törjön le a karja. 

A mozgóurnás csalások sem voltak divatosak, hiszen a pártdelegáltak közül a legélesebb ellentétek mentek ki az ilyen helyzetek kezelésére (pl Mi hazánk - DK - Fidesz), tehát ott a legkisebb simlisségre is lehetett ugrani. Az agitáció, mivel nem volt kampánycsend, folyamatos volt, engem 2x hívtak, hogy menjek szavazni, és mind bal, mind jobboldalról betalált a telefon. Úgy gondolom, hogy az országos médiafölény totálisan kedvezett a fidesznek, aki a legjobb eredményeket valószínűleg a legszegényebb területeken éri majd el, a többi helyen azért jócskán visszafogottabb eredményeket érnek majd el. Az egyértelmű, hogy a legprofibban szervezett csapat volt az övék, akik akár tisztán, akár szürkén, de tökéletesen manipulálták és mozgósítottak mindenkit, akit csak tudtak, ezzel duzzasztották az amúgy előzetesen elég alacsonyra várt részvétet ( a cseheknél csak 25% ment el, nálunk majdnem 50% lesz ugyanez) és növelték jelentősre a kormánypárt előnyét. Egy biztos, hogy a Momentum, dacára a sajtóból való kimaradásának, a fiataloknál brutálisan beletaposott, egyáltalán nem biztos, hogy rosszabbul mozgósít, mint a Fidesz. Ha így folytatja, akkor az ellenzék megkerülhetetlen szereplőjévé fog válni.

Másik oldalról az MSZP szinte becsukhatja az  ajtót, se önállóan, se csapatban nem képes maga mögött támogatói réteget építeni. A szavazói az 50+-os korosztály, ami 10 év múlva 60+ lesz, tehát úgy tűnik, hogy a lassú haláltánc már zajlik, kérdés, hogy mikor üt majd be a legnagyobbat. 

Még a munkáspárt is kapott pár szavazatot, de az igazából szóra se érdemes. Kérdés, hogy tudtak 20ezer szavazatot gyűjteni, hogy egyáltalán elindulhassanak a választásokon. De ezt valószínűleg a kutya se fogja forszírozni. 

Alapvetően a választás demokratikus volt, viszont az eredmény megfelel az utcán található plakátok arányainak, és megállapítható, hogy ezek a plakátok nem voltak egyenes arányban kinn, valakinek lejtett a pálya.