Előválsztási eredményről, feketén-fehéren

Ugye, lezajlott Budapesten egy előválasztás, amely a magyar demokrácia szebb napjait idézi. Hogy miért? Azért, mert egy több körös választással megválasztott vezető nagyobb legitimitással bír, és persze ez redukálja az esetleges csalást szervezők esélyeit, valamint esélyt ad azoknak, akik a második körben is szeretnének választani, miután az elsőben a jelöltjük elbukott. Ez valamikor érvényes volt a hazai választásokra is, de miután volt egy 2002-es, amiből kiderült, hogy ez a választási esély valójában kormánypozícióról is dönthet, ez gyorsan redukálásra került. 

Valójában, a kormánypárt a lehető legkisebb esélyét szerette volna annak megadni, hogy demokratikus körülmények között leváltható legyen. Ennek megfelelően alakította át a választási rendszert, a pozícióban lévő embereivel, plusz, ehhez megfelelően rajzolta át a körzethatárokat. Ez egy vérprofi, hideg és kemény munka volt, ami gyakorlatilag elpusztította a magyar demokráciát, hiszen 46%-os eredménnyel is lehet valakinek 67%-os parlamenti többsége. 

Na, de most elindult az előválasztás, amely szándékát tekintve jó volt, kivitelezésben viszont számos helyen hagyott maga után kívánni valót, nézzük ezeket.

  1. A szervezők szándéka szerint az előválasztás célja az volt, hogy megtalálja, ki a legesélyesebb jelölt Tarlós István leváltására. Ez eddig szép és jó, csak a bejelentkezett ellenzéki pártokat se ejtették a fejére, és pontosan tudták, hogy megfelelő mozgósítással és manipulációval torzítható ez az eredmény, amelynek hatásait ki lehet használni. Az ez ellen amúgy létező ellenszerek nem alkalmazása gyakorlatilag megölte az előválasztást (pl online szavazás, regisztráció ügyfélkapuval)

  2. A három elindult jelölt közül több is úgy gondolta, hogy markánsan fővárosi problémákkal szórja tele a felületet, aztán egy hajrára próbálja bekalapozni a szavazatokat. Ez kérem, így nem működik, a szavazat érték, a szavazatot meg kell becsülni, és nem gyűjtögetni, mint egy gombát. Ezt, a momentumos jelöltön kívül egyiken se lehetett látni, Karácsony Tiborcz adóval manipulált, Kálmán Olga meg az előző munkáltatójától kvázi lenyúlta a videós anyagokat, amiken Tarlóssal vitázik. Csakhogy, ezek a felvételek nem voltak a tulajdonában. Tehát, ha végtelenül lebutítjuk, az első helyet egy demagóg, a másodikat pedig egy tolvaj szerezte meg

  3. Az előválasztásba két jelölt utólag, minden előjel nélkül ugrott be. A Momentum ahelyett, hogy próbált volna statikus állást elfoglalni, helyette dinamikusan belevágott, azonban, ahogy várható volt, ez most pofon volt a pártnak. Bőven tudott volna bárkit támogatni, Puzsért, vagy Karácsonyt, de mindenképpen fontos volt számukra hogy megjelenjenek. A baj ezzel az, hogy az előválasztás két fordulós volt, és az elsőt teljesen skippelték. Ez pedig, nem sportszerű dolog.

  4. Kálmán Olga megjelenése valójában Gyurcsány Ferenc egyik legnagyobb kavarása volt, abból  a célból, hogy Budapest élére az ő egyik jelöltje kerüljön. Az utolsó pillanatban való kihátrálás Karácsony mögül, és bedobni Olgát a versenybe egy emberileg minimum problémás dolog volt. Ide is érvényes az előbbi, hogy tetszett volna az első fordulóban elindulni, és onnan kitörni. Erre akkor, ott nem volt igény, csak amikor hátba lehetett szúrni szegény Gergőt, akkor került rá sor. Ez sok mindent elárul a DK politikájáról, és merőben támogatandóvá teszi azt, hogy véletlenül se szavazzanak rájuk. Nem a jelöltjeikkel vannak bajok, hanem a módszereiktől, ami gyakorlatilag Fidesz 2.0-vá teszi őket. 

  5. A szavazás ezek után pofonegyszerűen lement, de ahogy zajlott a kivitelezés, az előzmények, az ellenkampány, az gyakorlatilag odáig jutott, hogy a Fidesz kampánycsapata kényelmesen hátradőlve várhatja a választást. Ugyanis, a fő megmérettetés ott lesz, és biztosra veszem, hogy darabokra fogják tépni az össz-ellenzéki kampányt. Ezt sajnos az előválasztáson kampányolók nem vették figyelembe, ami súlyos hiba. 

  6. Karácsony Gergely nyert. Ez egy okból világos jel, hogy ő mögötte áll ki az ellenzék (ebben nem vagyok biztos, hogy így is marad), ő a közös jelölt, másik oldalról viszont hab a tortán a Fidesznek. Ahogy több interjúban is elhangzott, neki drukkolnak, de nem azért, mert szimpatikus, hanem azért, mert úgy verhető, mint egy pofozózsák. Jelenleg biztos vagyok abban, hogy Karácsony Gergely el fogja veszteni ezt a választást, azon egyszerű oknál fogva, mert a Fidesz szavazók jobban mobilizálhatóak egy olyan jelölt ellen, aki polgármestersége során hibákat hibára halmozott, és kompromittálható ezekkel. Nem kell egy pillanatig se aggódni amiatt, hogy ez ki fog maradni a kampányhajrából, a média ízekre fogja szedni Gergőt, ráadásul úgy, hogy karizma hiányában elvből esélytelen a visszavágásra. Reméljük, hogy az össz-ellenzéki kampány végül is ki tudja őt hozni sikeresen abból a slamasztikából, amit szépen előkészítettek neki az előválasztás során. Ha ez sikerül, akkor lehet esélye a győzelemre

Ettől eltekintve, a társadalomnak fontos lenne, hogy tényleg többször tudjon véleményt formálni, és ezzel a jogukkal éljenek is. Nincs fontosabb annál, minthogy mindenki elmenjen szavazni, hiszen magas részvétel esetén van esély arra, hogy az ország tényleg abba az irányba menjen, amerre a többség akarja. Ha erre a szavazásra közvetlenül, több körben kerül sor, az pedig a jelölt kiállását és legitimitását is erősíti. Magyarországon ma a parlamenti-, és az önkormányzati képviselőkön kívül a népnek nincs beleszólása más pozíciók megválasztásába, így a köztársasági elnökébe sem. Szerintem ez az, ami a pozíciót a leginkább gyengíti,a magyar köztársasági elnök súlya ugyanis gyakorlatilag nem létező. ( És még itt is Fidesz-tagkönyvvel rendelkező egyén ül)

Szerintetek, lenne a társadalomnak igénye egy ilyen irányú változásra?