Éljen a szociális megbecsültség!

Alapvetően hallhatjuk, hogy mennyire szép és jó világot élünk, és közben rendesen olvashatóak a Fidesz-trollok, ahogy megjelennek és elkezdik ekézni a mások véleményét, miközben a valóság szöges ellentétben áll azzal, amiket a sajtójukban hangoztatnak. 

Ilyen hazugság, hogy Magyarországon mindenkinek jó élni. Mégpedig azért hazugság, mert az állam mostohagyermekeként bánik azokkal, akik éppen érte dolgoznak, a folyamatos megalázottság és tűzoltogatás pedig éppen arra jó, hogy a rendszer ne omoljon össze. Számos területen vannak problémák, ilyen például az államigazgatási reform után maga a kormányhivatali rendszer, ahol plusz két óra munkát várnak el naponta és cserébe egy kicsit csökkent a fizetés is. Ezt előre jelezte a szakszervezet, hogy ebből óriási probléma lesz, egy okból azért, mert ezeken a területeken évek óta csak az inflációt éppen elérő fizetésemelések vannak, másik oldalról pedig óriási a munkateher, amit az elhibázott létszámstop okozott. Ez főleg vidéken pusztítja a munkaerőt, hiszen eddig is jóval nagyobb volt egy vidéki kormányablak telítettsége (tekintve, hogy a falvakon nincs, ugye, ezért a falusiak is oda járnak), de a fővárosban is akkora hiányt okozott, hogy korlátozni kellett a nyitvatartást. Kár, hogyha esetleg lejárna a jogsid, akkor emiatt rohadtul nem tudnád elintézni, de úgy érzem, ha útlevél kellene, akkor is iparkodni kellene.

A kormányzat észlelte a problémát, és tartott egy belső válságtanácskozást (amit természetesen nem ismert el), és vidékről hoztak fel munkaerőt hogy csökkentsék a fővárosi telítettséget, és őket a Műszaki Egyetem egyik kollégiumában szállásolták el, kicsit emelve a fizetésükön. Pont akkorát, hogy a BKV bérlet és a jóval drágább budapesti árszínvonal miatt a reálkeresetük még kevesebb legyen. Ez pedig elég sok sebből vérző megoldás, tekintve, hogy a kollégium szeptembertől visszamegy a diákoknak (az, hogy nincs elég kollégium, szintén megérne egy misét), utána pedig az elszállásolás megoldása komoly problémát fog jelenteni. A létszámstop természetesen megszűnt, de azoknak, akiknek előtte létszám-konszolidáció név alatt felmondtak, nem veszik vissza, helyettük teljesen újat keresnek. Fuck logic, de így működünk.

A másik ilyen pedig a szociális szféra. Itt ugyanis olyan fizetésekkel dolgoznak, hogy pótlék kell ahhoz, hogy a törvényben garantált minimálbért megkapja a dolgozó. Tehát, igényelnie kell az államtól, hogy ugyan fizess már nekem annyit baszki, amennyit a kurva törvényedbe amúgy te magad írtál elő, mint minimálbér. 

Itt hagyok egy bejegyzést: 

 

 

Ez ugye azt jelenti, hogy 133 ezer pénzért dolgozik ma nettóban egy szociális dolgozó, akinek már pótlék, anyámkínja és minden egyéb szépség van a fizetéséhez hozzátéve. A bér állandó, ennyi vidéken, és ennyi Budapesten is. Az, hogy ebből a pénzből természetesen nem lehet megélni vidéken, az egy dolog. De az, hogy a fővárosban ez mire elég, arra pontosan rámutat, hogy egy átlag albi 120+rezsi. Az albérletárakról korábban írtam már, de ha ezekkel az adatokkal vesszük figyelembe, akkor gyorsan rájövünk, hogy az egész rendszer alapjaiban remeg. Ennyi pénzért ugyanis teljesen megdöbbentő, hogy valaki képes dolgozni ilyen kemény terepen. Ennyit keres egy ápoló is, tehát ha esetleg bekerülsz a kórházba, akkor tudd, hogy aki nap közben életben tart, az megalázó pénzért végzi mindezt, amikor a te lóvédból egy rohadt nagy rész lecsippentenek az állam működési költségeire hivatkozva. Az már régen gáz, hogy a kórházak is csalni kénytelenek az ágyakkal, hogy fedezzék a működésüket.

Tudod,ez azért nagyon para, mert közben ahogy a társadalom eme kis rétege ilyen felelősségteljes módon látja el a társadalom merőben nagyobb rétegét, úgy jelennek meg olyan, iszonyúan drága, és mellette természetesen olyan kurva fölösleges beruházások, mint a szombathelyi Haladás-stadion, vagy a nem világító Elios lámpák, vagy a "felújított", valójában tök új és persze selejtes metrókocsik, klíma nélkül. Ezeknek az árából (fenntartási költségekkel együtt) körülbelül fél évtizedre lehetne rendezni a béreket ezekben a szektorokban.

Amúgy, a receptet az 1770-es évek óta ismerik, el is terjedt, olyan néven, hogy Patyomkin-falu, nos, ezek a beruházások a mai modern kor Patyomkin-falvai. Ahogy akkor is, most is elég nagy disznóságokat takarnak el velük.