Pár gondolat a Pride kapcsán

Ugye, a nagy magyar internetezőket a hideg kirázza ettől az öt betűtől, főleg akkor, ha ilyen sorrendben követik egymást. Igen, ez a Pride, vagy ahogy sokan gondolják, a "homokosok felvonulása". Miután annyi tény és tévképzet kering ezekről, itt az ideje tisztába tenni pár dolgot:

- A Pride a buzik felvonulása: Na, ez egyáltalán nem igaz. A népesség elég nagy százalékának mégis ez a kép él a fejükben. Miért? Mert a Pride épp arról szól, hogy nyugodtan mert kimozdulni, legyél akárki, és akárhol. Az, hogy épp a szexuális hovatartozásodban, vagy esetleg testi fogyatékosságodban, vagy gondolkodásodban különbözöl a tömegtől, nem tesz téged kevésbé értékes személlyé, noha elég sok diszkriminációval találkozhatsz. Nos, a felvonulás erről szól, hogy ez ellen akarnak fellépni.

- A Pride az nem más, mint provokáció a normalitás ellen: A gond ott kezdődik, hogy ki mit gondol normalitásnak. Feltételezem, egy olyan világban, ahol senkit se ér basztatás azért, amilyen, egy olyan világban nem létezne a Pride mozgalom sem. Ahogy közeledünk e felé, egyre kevésbé lesz hangsúlyos, de ameddig elég távol vagyunk, addig ez bizony mindig éles téma lesz a társadalmon belül.

- Mindenki csinálja a négy fal között, ehhez senkinek semmi köze: Ez már majdnem teljesen igaz, azzal a különbséggel, hogy semmi köze senkinek ahhoz, hogy más mit csinál. De ameddig valaki szabadon nem csókolhatja meg azt, akit szeret, addig sajnos fel kell lépni azért, hogy nyugodtan megtehessék. Ha te lennél esetleg köztük, úgy akkor a te jogaidért is szólna a tüntetés. Ugye, hogy mindjárt más?

-  A homoszexualitás betegség, és ezt gyógyítani kell, nem propagálni: Nos, a homoszexualitás körülbelül annyira betegség, mint a dihidrogén-monoxid függőség. Senki se tehet arról, hogy kit szeret, viszont mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadon szeressen és szabadon legyen szeretve. Tehát a homoszexualitás, ellentétben a pedofíliában, ami szexuális parafília (tehát nem kötődik nemhez) egyáltalán nem betegség, nincs rajta mit gyógyítani. El kell fogadni, de ez a dolog legnehezebb része a társadalomnak. Amúgy, a kereszténység megjelenése előtt, a homoszexualitás teljesen normális dolog volt, tehát ez nem más, mint a középkori vallásosság egyik továbbélő csökevénye. Gondoltad volna, hogy középkorian gondolkodsz, amikor elítéled a másságot?

- Nincsenek társadalmi nemek, a lábad között vagy ez, vagy az van!: Utóbbi fele igaz, vagy ez, vagy az van, de azt senki se mondja, hogy ezekkel te legyél boldog. Tény és való, hogy a tudomány fejlődése hozta el a társadalmi nemek felismerését és azok kutatásának szükségességét, de attól, hogy tagadod, attól még ugyanúgy létezni fognak. Képzeld, annó XVI. Gergely pápa például betiltotta a közvilágítást 1831-ben, mert majd Isten eldönti, hogy mikor legyen világosság. Ahogy a vasutat is, hiszen az a pokolba megy, nagy füsttel. Ugye, hogy mennyire volt akkor életszerű? A mai küzdelem se fog máshogy kinézni 200 év múlva, úgyhogy fölösleges ezen rugózni.

- Akkor miért megy el olyan sok ember a Pride-ra: Azért, mert téged nem diszkriminál a társadalom, mert éppen tökéletesen beleillesz az aktuálisan elvárt példába, lehetséges, hogy a gyerekeid,a kik esetleg meg se születtek a mai napig, nos, Ők lennének esetlegesen a kárvallottjai a mai felfogásnak. Ez ellen pedig neked is kötelességed kiállni, hiszen ha tényleg emiatt érné hátrány, és te pedig nem állnál ki érte, akkor emberileg elég alacsony szinted van. Ezt pedig, te magad se engedheted meg. 

A Pride nem provokáció, hanem egy tükörkép a társadalom számára, hogy Helló, please be normal, mivel a társadalom ugyanolyan sokszjnű, mint a réten a virágok, de valahogy ez senkit se zavar. Pedig, a sokszínűség előny, érték, és már Szent István is a többnyelvű országról beszélt a fiának, pedig az cirka ezer évvel ezelőtt volt. Tehát, legyél nyitottabb gondolkodású, és hidd el, hogy tényleg az előnyödre válik, nem lehet ma középkori módszerek szerint gondolkodni, azt a modernitás minden téren meghaladta.