Tusványos

Most zajlik Erdélyben a szokásos tusványosi szabadegyetem, ami az elmúlt időszakban nagyjából átváltozott egy Fideszes kultúrpartivá. Azonban, ettől függetlenül, Tusványos egy nagyon fontos hely a magyar politikai élet alakulásában, hiszen mindig itt jelentik be azokat a változásokat, amelyek az ország politikai mainstreamjében végbe fog menni.

Éppen ezért tartom rettentő szomorúnak az ellenzéki pártok reakcióját, hogy nem mentek el Tusványosra, ahova természetesen megkapták ők is a meghívást. Ez egy okból egy iszonyatos taktikai ballépés volt, más részről pedig egyszerű primitívség.

Hogy miért?

Hiszen Tusványoson a parlamenti pártok részvételével zajlik egy vita, ahol ott vannak az állampolgárok, és nem kötnek a parlamenti kötelékek. Tehát attól, hogy a parlamentben a Fidesz magasból tojik az ellenzékre, mert bármit meg tehet nélkülük, Tusványoson ez nehezen adható el egy nyílt vitán. Ami pedig, - a magyar demokrácia állapotát tekintve - nagy színvonalbeli emelkedést jelentene a magyar politikában. Mégpedig azért, mert bár a fideszes elit, és az utánpótlás természetesen képviselteti magát ezen az szabadegyetemen, azonban nagyon fontos lenne, hogyha kialakulna a pártok között egy olyan konszenzus, egy olyan vitakultúra, ami a jelenlegi autokratikus rendszert kicsit megbontogatná.

Épp ezért volt kellemes meglepetés, hogy a vitára egyedüli ellenzékiként (hahó, 66 emberből 1!) Ungár Péter ment el, akinek a pártja katasztrofálisan szerepelt, ráadásul ő maga sem a fideszes családkép megtestesítője, tekintve, hogy meleg. Ennek ellenére Péter elment, és egy rendkívül színvonalas szakmai vitában állta a sarat Gulyás Gergellyel és Harrach Péterrel. Bár az utóbbi nem egy nagy kihívás, de Gulyás mégiscsak a kormány egyik arca. Úgyhogy, nagy kalapemelés neki, és bár sokat lehet basztatni a családja miatt (amiről ugye, csóri nem tehet) azért mégis úgy gondolom, hogy az egyik legaktívabb ellenzéki képviselő ( Szél Bernadett és Jakab Péter, valamint Hadházy Ákos mellett - talán még Gurmai Zita is ide sorolható). És teljesen egyértelmű, hogy a kormánypártiak közül social media területén egy képviselő se jelent nekik konkurenciát (Németh Szilárd pacalja? ugyan már).

Tehát, Tusványos nagy hátránya lesz az, hogy az ellenzék nem szerepel rajta, és ezzel megszabadította magát egy olyan nyilvános kiállástól, ami talán lemoshatta volna róla a tehetetlen, a sorosista, és egyéb szerencsétlen jelzőket. Ráadásul, amit a szocialisták (és a DK) elkövetett a határon túli magyarság ellen, azt legalább halványan megpróbálhatták volna helyrehozni. Ez elmaradt, és ez teljesen önkéntesen maradt el, úgyhogy úgy nyert vele egy presztízsmeccset a kormánypárt, hogy meg se kellett erőltetnie magát.

Emellett érdekesen várjuk a további fejleményeket, az biztos, hogy az AirBnB meg lesz regulázva, de én személy szerint nagyon bízok abban, hogy ez a regulázás az albérleti piacra is át fog terjedni. Ez az elszólás teljesen szándékos volt, tehát szinte biztos, hogy izzani fog a terület ősszel. A problémáról korábban én is írtam. Azonban, a nagy beszédek még hátra vannak, és kíváncsi vagyok, hogy a következő napokban milyen ínyencségeket tartogat még.

Tusványos mindig is Tusványos marad. Helye van a magyar politikai élet terén, és nagyon fontos, hogy ezt a parlamenti pártok is felismerjék, és helyén tudják kezelni.