Tusványos 2.0

Megtörtént hát, a szombati napon eljött a nagyszínpadra Orbán Viktor, aki Németh Zsolt és Tőkés László társaságában vezette fel az elkövetkező évek magyar külpolitikai vonalát. Bár, nagyon imponáló volt, ahogy a miniszterelnök úr a közönséghez szólt, sajnos a beszéd hallgatása közben az volt a gyanúm, minthogyha valaki fentről éppen megmondta volna, hogy most mi is van valójában, és mi is fog következni. Mint egy úr az audienciáján a kedves alattvalóknak, hogy na ez meg ez a helyzet. Amikor valamikor Kertész Ákos ezt a hozzáállást amúgy az okozza, hogy a "magyarok genetikusan alattvalók", akkor az írót a kijelentése miatt darabokra szedték. Nos, a Főnök, egyáltalán nem szedte darabokra, hanem kipróbálta, hogy igaza van-e Kertésznek, és valóban áhítattal hallgatják-e végig. Nos, a válasz igen, ez történt.

Ha más nem is, azt ki lehet jelenteni, hogy Orbán Viktor a magyar politika Szabó Pétere. Mert mond ő sok minden dolgot, amit szeretne igaznak hinni, sőt, egy csomó olyat, amiben hisz is. Azonban, ahogy sem Szabó, sem Ő nem gondolkodik abban az irányba egy pillanatig sem, hogy mi lenne akkor, ha kiderülne, hogyha esetleg amit éppen mondanak, az nagy marhaság.

Mégpedig, egy ilyen beszédet lehetett végighallgatni. Orbán Viktor kitért fontos Európai mérföldkövekre, mint például az 1990-es rendszerváltás, és annak hibái, valamint a jelenkori Európa legnagyobb problémái. Államelméleti problémákat hozott fel a miniszterelnök, hogy mi különbözteti meg az illiberálist a liberálistól,és hogy ez azért van, mert a liberálisok el akarják pusztítani Európát. Nos, kicsit a hegemón stabilitás elméletével ugrott föl számomra egy párhuzam, amelyben a hegemónt akarja a kisebb elit szétzúzni. Ez pedig, jelen pillanatban globális szinten úgy néz ki, hogy az illiberalizmus a kisebbség, és nem ő tartozik  a hegemónok közé.

Másik, ami borzasztó volt, az pedig a vallással való döntésigazolás. Réges régen be kellett volna tiltani az istenre való hivatkozást minden politikai döntésnél, ehelyett most a magyar kormány a döntéseit a "keresztény szabadság" nevű fogalommal akarja igazolni. Nos, bár Erdélyben már a 17. század óta nem számított, hogy mi a vallásod (Tordai Országgyűlés), de ettől függetlenül az én fülemet nagyon bántotta az emberek éheztetése, amit a kormány tesz, a fóti gyermekek kirúgása a lakhelyükről, és a kereszténység összemosása. Ez semmivel se szarabb annál, amikor minden muszlimot alapból leterroristáznak. De sebaj, a miniszterelnök úrnak sikerült egy ilyen párhuzamot teremtenie.

Megtudtuk továbbá, hogy az illiberális olyan, hogy amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek, azt te se tedd meg másokkal. Teljesen igaza van, én se szeretnék elszegényedni, és gondolom, Ő se, ezért kezdte a haverjait állami milliárdokkal kitömni 2010 óta. Mindent értek, az illiberalista politikai elit tehát nem csak vallásilag önző, hanem egyszerűen kisstílű tolvaj elit is.

A határzár ellen védelmet a belügyminiszterek tanácsára bízná, amivel az a baj, hogy ilyen nem létezik, bár létre lehetne hozni, másik, hogy csak épp most mondjuk ezt, hiszen az olaszoknál egy kormány átlag egy-két évig húzza, így kétlem, hogy sokáig akarná a belügyminiszterekre bízni ezt a dolgot. Non plus ultra, hogy a Bizottság kezéből kivenné a történetet, az pedig eddig talán példátlan az EU történetében, hogy kivenne hatáskört, tehát gyakorlatilag megvonna egy közösen adott jogot az EU-s intézményektől egy tagállam. És miért? Csak azért, mert az aktuális én önző politikai érdekei ezt diktálják.

Szomorú volt, ahogy nem esett egy szó sem arról, hogy a kormány X milliárddal támogatja a keresztény Magyarország bármely városának kórházépítését, ahogy továbbra sem hallhattuk, hogy Európa legrosszabbul kereső tanári gárdájának a megbecsültsége érdekelné. Pedig, Klebersberg szerint a Kárpát-medencét naggyá a magyar elme teheti. Nagy kár, hogy erre sajnos nem fog pénz jutni. Ugyancsak kedvetlen volt azt hallani, hogy egy szó sem esett a szociális ágazatok bérrendezéséről, valamint a vidék-Budapest leszakadás megállításáról, de az albérleti piac visszafogásáról sem. De azt megtudhattuk, hogy ami jön, az esti mese, 15 éve van még a Miniszterelnöknek, addig szeretne dolgozni. És bár szerinte nagy erény, hogy létezik az egyetemes összmagyarság, szerintem meg még nagyobb lesz az, ha 15 év múlva is fog. 

Viktor kimondta, hogy ilyen államot szeretne építeni. Szerintem pedig a nép is kimondhatja, hogy nem, mi ilyen államban, amit szétlophatsz, amit lezülleszthetsz, amit anyagilag kitehetsz az oroszoknak, katonailag az amerikaiaknak, amelynek az újságjait bármikor bezárathatod, a haverjaidat vezető pozíciókba ültetheted, az apád és a lányod milliárdossá teheted a nép pénzéből, na, mi ilyenben nem akarunk élni.