Klímasztrájk, eszik-e vagy isszák?

Nagyon felkapott dolog lett manapság a klímapolitika, ráadásul külön löketett adott az egésznek az a környezet, amiben a nagypolitikában ez lecsapódik.

Kezdjük az elejétől: 

A klímapolitika egyidős a zöldpolitikával, hiszen  ugyanabban az alapban gyökerezik mind a kettő (környezetvédelem). Az első klímával foglalkozó olyan döntés, amit bizonyára mindenki ismer, az a CFC gázok betiltása volt (NO-CFC a hűtőkön), ugye ezzel lehetőséget adtak az ózonrétegnek arra, hogy reinkarnálódjon, és persze nekünk, hogyha lehet, akkor idő előtt ne haljunk meg bőrrákban. Természetesen nem ez volt az első ilyen döntés, de ez talán a legismertebb, amit az általános iskolai kémiaórákon tutira elhangzik. 

De ezen felül ide lehet sorolni az atomtesztek megakadályozását, aminek köszönhetően nem robbannak atomok tök fölöslegesen az óceánokban, vagy fenn a légkörben, esetleg a föld alatt, de szintén ide lehet kötni a fenéken való hálózás betiltását is, ami lehetőséget adott a halaknak, hogy néha megússzák azt hogy zsákmánnyá legyenek. Szóval, klímapolitika mindig is létezett, noha tény és való, hogy a XXI. század elejéig hazánk ingerküszöbét csak néha lépte át, bár erre jó példa a Bős-Nagymaros néven emlegetett projekt, és hogy a Szigetköz azóta se kap elég vizet. Szóval, ebből is látható, hogy ez nem feltétlenül tökéletes.

Mitől lett hirtelen ennyire mainstream a dologból?

Nos, egy újabb szomorú dolog, hogy Nyugat-Európában ez eddig is az volt. Aki járt Németországban, az tud a DieGrünen pártról, de az Európai Parlamentben is van olyan frakció, hogy Zöldek, amely olyan, mint az itthon az utóbbi időben sokat emlegetett Európai Néppárt. Tehát Nyugaton a dolog él, sőt, annyira él, hogy komoly lobbiereje van itthon is, köszönhetően az EU-nak.

(Az Európai Zöld Párt logója, forrás a Twitter fiókjuk)

Hozok egy jól érthető példát:

Magyarországnak szavazati joga van az EU Közös Halászati Politikájával kapcsolatban. Ez olyan, mint a Közös Agrárpolitika, amiből ugye súlyos pénzek jönnek a hazai agrárium támogatására. De, az is egyértelmű, hogy ez minket kevésbé izgat, hiszen se tengerünk, se nagy halászó tengeri flottánk nincsen. De fordítva vannak ezzel mások, például a svédek, ahol kevés a síkság, de sok a tenger. Úgyhogy gyakoriak a közös kooperációk másokkal, és ezekbe a zöldek érdekei nagyban érvényesülnek.

Itthon pedig, egész szokatlanul a demográfiai változás az, hogy ennyire felkapott téma lett a dologból. Ugyanis felnőtt az első olyan generáció, aki nem a kommunizmusban szocializálódott, hanem '90 után született. A fiatalabbaknál radikálisabban látható a változás, hiszen ők már napi szinten a közösségi oldalakon hozzájutnak információkhoz, amelyek a szüleikhez nem feltétlenül jutnak el. A mai fiatalok beszélnek angolul (többé-kevésbé, de ezerszer jobban a szülők generációjánál), tehát az idegen nyelv se okoz leküzdhetetlen akadályt. 

És eljutottunk Greta Thunberghez:

Greta Thunberg, fotó innen

A sztori ismerős, a svéd tinédzser ugyanis elég tisztán tud olvasni a grafikonokról. Pontosabban hisz nekik. Amit, a döntéshozó politikusok gazdasági érdekek miatt nem mernek kimondani, ő kimondja. Ehhez hozzásegíti az Aspergere, aminek köszönhetően jobban és gyorsabban átlátja a dolgokat, és pontosabban fókuszál azok megoldására

Greta érvelése egyszerű

- A Föld klímája melegszik, ezzel olvad a jégsapka, emelkedik a vízszint, és fajok tűnnek el.

- A szárazság egyre keményebb, ami milliók lakhelyét teszi lakhatatlanná.

- A legnagyobb kibocsájtó az olajipar és a mezőgazdaság. Tehát ha beülsz az autódba, hozzájárulsz ahhoz, hogy kinyírd a környezeted.

A politikusok mondhatják, hogy igen, persze, DE:

- A víz emelkedésének New York is áldozatul fog esni, sőt az egész Marshall-szigetek, hiszen egy méter az ország átlagos tengerszint feletti magassága

- A lakhelyüket elhagyók valahova menni fognak. És az lesz a migráció, nem a szíriai polgárháború

- A benzin és a gázolaj égetése növeli az üvegházhatást okozó gázokat. Egyre jobban.

-  A Föld népessége növekszik. Ez azt jeleni hogy egyre többen használják ki a bolygó igaz óriási, de sajnos így is véges készleteit. 

És a végére hagytam Greta szempontjából a legfontosabbat, mi szerint a politikusoknak van családja, gyereke, és elértek mindent. De Greta gyerekeinek lesz-e vajon családja? Mit fog bírni a bolygó, amelynek kapacitásait exponenciálisan növekvő tempóban használunk ki?

Gretát sokan támadják. Sajnos a hazai politika egyik vezető személyisége is, aki szerint Greta beteg és őt csak kihasználják mások. Egyszer, ez a gyengék érvelése, hiszen Greta állapota nem tekinthető betegségnek, másodszor a gyávák érvelése, akik észérvekkel nem tudják megindokolni, hogy a belső égésű motorok miért tekinthetőek modern eszközöknek.

Ez rávilágít arra, hogy az emberek nagy része fél a technológiától, az pedig nem az ördögtől való. A világon a legjobb tudósok versenyeznek, és munkájuk egy-egy nemzet boldogulását nagyban segíti, és azon dolgoznak, hogy kiváltsák az energiafüggőséget teljesen megújuló energiaforrásokra. Ez is egy szemléltető példa lehet, hogy 1914-ben eltűnt a lovasság, 1945 után eltűntek a dugattyús repülők és a csatahajók, úgy a XXI. században az olaj lesz az, ami el fog tűnni, és teljesen szekunder nyersanyaggá fog a jövőben válni. Aki szerint ezzel a folyamattal nem kell sietni, az buta és szűklátókörű.

Miért fog a klímasztrájk végül nyerni?

Biztos vagy benne, hogy nyerni fog. Mégpedig az emberek kapzsisága és nemtörődömsége miatt. A civilizáció fejlődése ugyanis pont akkor gyorsult brutálisan, amikor a fiatalok aránya is a legnagyobb a világon. Egyes afrikai országokban az átlagéletkor 18 év körül van, és nekik van lehetőségük a saját bőrükön megtapasztalni, hogy mi várhat rájuk. 

Úgyhogy, akár itthon, akár Európában, de a fiatalok nagyon komolyan üzennek a ma regnálóknak: Nem a ti, hanem a mi jövőnkkel játszotok, és ezt be kellene fejezni!

A Marshall szigetek és a tenger manapság (fotó innen)