Taktikai hibák, itt és ott

Megalakult ugye, a legújabb közgyűlés is, tele minden bájával, bajával, és kicsit szét is lehet nézni, hogy miket találtak egyik és másik oldal képviselői. És miket hibáztak egyből, milyen unszimpatikus lépéseket sikerült tenni? Kicsit hosszabb bejegyzés, tanulságos példákkal:

Kezdjük az eddig előkerült "csontvázakkal":

- Mirkóczki Ádám, Eger újonnan megválasztott polgármestere talált 500 millió kifizetetlen számlát, ergó, valakinek lóg a város nettó félmilliárd forinttal, ami azért elég sok gombócnak is. Mellette talált egy 100 milliós követelést, amit egy régen átadott beruházás kivitelezői követelnek, plusz a Volánnak is lóg a város visszamenőleg 215 millió forinttal. Emellett a Modern Városok Programhoz kell 7 milliárd forint, hogy be lehessen fejezni a fejlődéseket. Plusz, ami várható volt, hogy önkormányzati cégek pumpálták a propagandakiadványokat, de szerencsére ennek vége.

Az egri városháza homlokzata (Fotó: hello-tourist.hu)

A Modern Városok Program azonban nagyon érdekes: a Kormány és a megyeszékhelyek együttműködése, amit a kormány hirdetett meg, hogy fejlesztéseket hajtsanak végre olyan pontokban is, amik jó távol vannak Budapesttől. Ezek a fejlesztésekre nagyon úgy tűnik, hogy a kormánynak nem volt előkészítve pénze, hanem mindössze belebegtette az egészet, és úgy köttette a szerződéseket az önkormányzatokkal, hogy azok kénytelenek voltak bevállalni az összes projektet úgy, hogy nem fizették ki előre ezt az összeget hanem szép lassan folyósítják, ezek szerint kényük-kedvük szerint az összeget.

Kérdezem ÉN, hogy a fideszes önkormányzati vezetőknek, akik az előző ciklusban ezt aláírták, belementek, azoknak milyen érzés volt lemenni kutyába a kormányzattal szemben? Milyen volt megaláztatni magatokat?

Amúgy, az expolgi, Habis László tagadja a hiányt, és a fizetésekhez a "polgármester kormányzati kapcsolatait" ajánlja. Nos, valószínűleg tapasztalatból beszél, de az, hogy valójában végig a kormánytól várta a mentőövet, és ezt közgazdászként úgy adja elő, hogy Ő megcsinálta Eger költségvetését. Hát meg, remélem, anyagilag és büntetőjogilag is felelni fog ezért.

- Pécsen is zajlik az élet, ott csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit (!!!!) Nkft vezetője lett azonnali hatállyal visszahívva, miután kiderült, hogy a Rádió1-el (Vajna papáé volt, ugye), lazán kötött egy 210 milliós szerződést. Erre természetesen nem volt joga, ehhez közgyűlési hozzájárulás kellett volna, amihez az alapból több sebből végző Páva-éra alatt se tudtak átvinni. Itt az új polgármester már kijelentette, hogy amennyiben vagyoni hátrány éri a várost, akkor ezért bizony, bíróság előtt kell felelni az immár ex-ügyvezetőnek.

A Zsolnay épülete (Fotó: baranyavar.hu)

Úgyhogy szép lassan dőlögetnek a csontvázak, látszódik már egy-két dolog, hogy azért nem minden annyira egyszerű, ahogy azt a királyi tévén mondják.

De az ellenzéket se kell félteni, főleg, hogyha hibákról van szó:

- A kilencedik kerületben Baranyi Krisztina végre elfoglalhatta a polgármesteri széket (ugye senkit se lep meg, hogy már most talált 20 milliós kintlévőséget?) de a helyi Momentum már most betámadta, amiért Jancsó Andrea nem kapott alpolgármesteri pozíciót. Ezt is nézzük meg egy kicsit alaposabban, hogy hol szaladt bele ebbe a Momentum, és miért kommunikálják elég pocsékul:

A IX. kerületben érte el az egyik legjobb eredményét a Momentum az EP választások alatt, ezzel látható volt, hogy a kerületben nagyon jó háttérbázissal rendelkezik, és sokat akar a szarka-elven megpróbáltak még többet. Ebbe a dologba köpött bele Baranyi, aki természetesen elindult függetlenként a helyi Momentumosok ellen, és nyert is. Miután az utolsó pillanatig nem támogatták Baranyit, csak a Kutyapártosok. Ezek után miért meglepő, hogy nem kapnak egy alpolgármesteri pozíciót sem? Hiszen a belső ellenzékét alkották Baranyinak, aki mögé akkor se álltak be teljes mellszélességgel, miután az megnyerte az előválasztást. Azzal pedig, hogy a nyilvános első ülésen belegázoltak a polgármesterbe, sértettségből, az pedig egy elég hisztis hozzáállás, nem illik egy profi politikai párthoz, ráadásul sikerült egy olyan egyéni performanszt lenyomniuk, hogy maga a Fidesz is csak bólogatni tudott hozzá. Az pedig, hogy csöndben van a pártvezetés, az azt jelzi, hogy nagy súlya van a IX.kerületnek a pesti vezetésben, azonban biztos, hogy hosszú távon ez így biztosan nem lesz járható út.

- Ráadásul, a Momentum vezetősége is hibázott egyet, mégpedig rutintalanságból. Megbízott szó nélkül a külföldi pártcsaládjuk összes résztvevőjében, és kiállt a romániai USR és a szlovákiai SPOLU mellett a helyi választásokon, a magyar jelöltekkel szemben. Ezt arra hivatkozva tették, hogy garantálva látják a pártok kisebbségi programjában azt, hogy a magyar közösség érdekei is megjelennek bennük. Nos, ez egyszerűen nem volt igaz. Ezt, utólag Fekete-Győr András is beismerte. Ez egy akkora öngól volt, hogy rég rúgott magába ekkorát a párt, ráadásul mindezt a szakértelem hiánya okozta. Abban egyetértek velük, hogy lehet olyan, nem magyar jelöltet állítani, akik vállalják a magyarság igényeinek a képviseletét, azonban ez jelenleg egyik pártnál sem áll fenn, mint lehetőség. Ahogy ugyanis a többségnek is együtt kell élnie, ezért a kisebbségnek is a többséggel, tehát érdeke mind a két félnek a másik érdekének a képviselete. Ez azonban, egy másik cikkben talán kifejtem egyszer,de sok sok év múlva fog csak megvalósulni.

Az MSZP-t se kell félteni, azok után, hogy jót tenne nekik egy "Lack of Lackner", de a 22. kerületi tagjai nettón letárgyalták a maguk megállapodását a helyi Fidesszel. Ugye, milyen jó emberei vannak az MSZP-nek? Ennyi erővel engem is indíthattak volna képviselőnek, hogyha semmilyen ráhatással nem bírnak a sajátjukra. Velem biztos jobban jártak volna, én nem engedtem volna az elveimből egy alpolgármesteri pozícióért. De a bizalmi poziba levő 22. kerületi képviselő természetesen nem vette zokon, hogy éppen a helyi összefogás ellen kell szavaznia és dolgoznia.

És egy búcsú, de ez a kormánypárttól:

Egészen nagy szellemi ámokfutást rendezett Borbély Lénárd a Facebookon. A csepeli polgármester telesírta a sajtót, hogy amennyiben Ferencvárosban nem épül meg az atlétikai stadion, akkor bizony Csepelen nem lesznek felújítások. Úgyhogy, lehet rettegni a gonosz Karácsonytól, hogyha lefújják, akkor azzal Csepelt meg fogják alázni és tönkre is teszik.

A csepeli hév végállomása (Fotó:tripsinthecity.blog.hu)

Kedves Polgármester úr, a csepelieknek nem lehet igénye a felújításra anélkül, hogy nem szeretnék az Arénát a ferencvárosiak? Kérdezlek én, hogy a csepeli hév felújításának mi köze van egy hónapig tartó világbajnoksághoz, hogyha a HÉV utána is járni fog? Ugye, hogy semmi? Igény pedig van rá anélkül is, ahogy a gyaloghídra is, és a Kis-Duna kotrására is, de neked pedig az lenne a dolgod, hogy ezeket az igényeket sikerrel közvetíthesd a kormány felé. Az pedig, hogy a csepeli sportpálya felújítatlanul pusztul a kerület belsejébe, az biztos nem zavar, kedves polgi, igazán kezdeményezhetnéd annak a felújítását is. Mert az köztudott és teljesen egyértelmű, hogy ez a város nem fogja eltartani a tervezett arénát, és így a rá költött forintok mind mind pénzégetés mesterfokon. 

De a fejlesztésekre szükség van, úgyhogy, hajrá Lénárd, valósítsd is meg őket. Vagy mondj le, hogy képtelen vagy rá. Ennyi.