Vélemények a magyar bíróságokról

Múlt héten jelent meg egy nyilatkozat arról, hogy mi lett a gyöngyöspatai per eredménye. Ugye, másodfokon is bebizonyosodott, hogy bizony, ott szándékos etnikai szegregáció történt, ami miatt az államnak és az őt képviselőknek, és mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, bizony kártérítést kell fizetnie. Ezzel idáig semmi baj nincs, általában, ha az állam hibázik, akkor fizetni is szokott, mint a katonatiszt.

De.....

Először megjelent egy Horváth László nevű illető. Nos, ha nem hallottál róla, akkor nem lehetsz nagyon szegény az életben, Horváth úr ugyanis a Fidesz helyi képviselője a Parlamentben. Ez a Horváth úr, tökéletes nyilatkozatot adott ahhoz, hogy el lehessen helyezni őt és az egyre inkább fasizálódó pártját a politikai síkon:

Horváth úr szerint akiket diszkrimináltak azokat előnytelenül fogják 100 millió forinttal megdobni, mi több, ezek a perek csak Soros-féle pénzszerző perek.

Horváth László. Azért annyira Gyöngyös nem szereti. Fotó: olkt.hu

 

Az, hogy egy-egy képviselőnél látványos az, hogy mennyire el van szakadva a valóságtól, nagyjából mindennapos. 10 év hatalom ugyanis mindenkinek el tudja homályosítani a látását. De, mikor úgy gondolná az ember, hogy ez egyszerű gyöngyösi történet (ugye, mi folyik itt Gyöngyösön?), akkor jön a hoppá.

A miniszterelnök úr, aki tartott egy már alaposabban átrágott sajtótájékoztatót, akkor szóba hozta Gyöngyöspatát, ahol szerinte egy "etnikailag meghatározó közösség pénzt kap érdemi munka nélkül", és ez az ítélet igazságtalan, és ez nem maradhat így, mert nem jó.

TESSÉK?

Nos, ha megnézzük akkor a végrehajtó hatalom vezetője, a miniszterelnök, a bírói hatalmat bírálja, és közölte, hogy ez nem maradhat így. Egy, az egy dolog, hogy bírálni se bírálhatja, mert hogy köze sincs hozzá papíron, az egy dolog. De hogy ezt nyilvánosan megtehette, az nem csak egy egyszerű elszólás, hanem bizony nagyon komoly jele annak, hogy mennyire érdekli a jogállamiság. Ez egyértelműen a demokrácia útjáról való letérés, a morális valóságtól való teljes elszakadás, függetlenül attól, hogy milyen ítélet születik. Ugyanis, egy olyan országban, ahol parlamenti képviselők (véletlenül mind kormánypárti) saját kis maffiát épített ki a saját játszóterén (Mengyi-Simonka-Boldog) ott a miniszterelnöknek véleménye SE! lehet arról, hogy működik a független bíróság.

A bírósági ítéletek és a Soros-féle őrület összemosása nagyon súlyos dolgokat vetíthet előre, hiszen olyan jogi átalakításokra adhat precedens, amelyek gyakorlatilag felszámolnák mindazon elért eredményeket, amelyeket 1990- óta elért ez az ország.

Bár tudjuk, hogy őt ez nem érdekli. A Szájerné Handó Tünde működését elviselő, a bíróságok törvényi működésére nagyon magasról szaró kormányfőnek már nem derogál, hogyha a látszatra se kell adni. Apropó, Szájerné... micsoda házasság lehet, ha Szájer 20 éve Brüsszelben él? 

Röviden, a gyöngyöspatai iskolákban olyan gyakorlatot folytattak, ami amúgy sajnos egy átlagos hevesi-borsodi iskolában mindennapos. A cigányokat és a szegényeket egyszerűen kivágták a közösségből, nem engedték őket farsangon, úszáson, osztálykiránduláson részt venni, és semmit se tettek azért, hogy ez az ellentmondás megszűnjön. Szociológusok egy csoportja ezért perelt, hiszen a törvények szerint erre az államnak nincs joga, és már Kúria határozatuk is volt arról, hogy bizony, a történtek nagyon nem jogszerűek. Az ügyvédek ingyen vállalták a megbízatást, miután a hátrányos helyzetű vidéken nem igazán lett volna lehetőség arra, hogy fizessenek az ügyvédeknek. Ráadásul szakmailag bejött nekik, a Financial Times a legjobbak közé sorolta őket. Innentől kezdve pedig időarányosan jött a büntetés, ami állítólag 100 millió forintot tett ki.

Az, hogy Horváth úr telebömbölte a (lakáj)médiát azzal, hogy ezt a városi önkormányzat nem tudja kifizetni, az csak fél igazság. Horváth úr ugyanis nagyban csöndben van arról, hogy bizony, az iskola fenntartója,a tankerület, ami pedig a kormánynak van alárendelve, tehát a település maximum annyit tehet, hogy helyet biztosít az iskoláknak, ugyanis 2012 óta szépen elvették tőlük az iskola-fenntartással és üzemeltetéssel járó feladatokat. Tehát az állam az, ami bizony, állni fogja a cechet, miután nem utolsósorban az lett elmarasztalva ebben a perben. 

Horváth urat nagyon zavarja, hogy ez precedenst fog teremteni arra, hogy bizony, akkor nagy kártérítéseket kell fizetni a törvénysértések után. Arról mélyen hallgat, hogy a törvénysértés ténye bizony kevésbé zavarja, hiszen őt egyáltalán nem érdekli a saját választójának a jólléte. A rasszizmus a vérében lehet, hiszen egyből a pénzért ordít, kiemelve, hogy cigányoknak jár, és ezzel is politikai haszonszerzés a célja, semmi más. Ezek után, pedig nyugodtan lehet Horváth urat fasisztának nevezni, hiszen nála szó szerinti illiberalizmus van, vannak, akik nem egyenjogúak a társadalomban. A kártérítések mértéke még mindig elmarad az EU-n belül, és nem is várható, hogy egyhamar felzárkózunk.

Amúgy, a fellebbezés a Kúria előtt van újra, bár végrehajtható az intézkedés, mégis úgy tűnik, hogy a szociológusok nem indítanak végrehajtást addig, ameddig a Kúria nem dönt véglegesen az ügyben. Tehát miután a Kúria nem szokott sietni, ezért arra sem lehet számítani, hogy holnap fizetni kellene.

Viszont az, hogy maga a miniszterelnök is beleállt az etnikai dolgokba, és a helyi cigányságot immár sokadjára sérti meg, ezzel olyan szintre sikerült süllyednie, amelyen a két háború közötti politikusok voltak, amikor olyanokról szónokoltak, hogy a magyarság érdekében áldozatokat kel hoznia a cigányságnak. Az akkori politikusok sorsát ismerjük, és bízzunk benne, hogy a maiaknak is hasonlóakban lesz részük.