Mesélnek az egri listák

A hét közepének egyik sokat ígérő eseménye volt, ahogy Eger újonnan megválasztott polgármestere, Mirkóczki Ádám bemutatta azokat a listákat, amelyek alapján a helyi Fidesz listázta az embereket, és így gyakorlatilag kasztrendszerbe sorolta az élő-mozgó választópolgárt (aki meghalt, annak is külön jele volt!)

Nos, ez egy elég pici eredmény, de annál nagyobb dologra hívja föl a figyelmet:

Itt bizony egyfajta pártállam van.

Érdekes, hogy sikerül Egerben a kormánypártnak a sokadik hibáját elkövetnie, és valami miatt mindig Oroján Sándor kerül a célkeresztbe. Vagy bolond az ürge, vagy balszerencsés. Az biztos, hogy nem egri, hiszen Székelyföldön született, és bejelentett lakcíme se Egerben van, hanem egy szomszéd, fürdőjéről ismert faluban él. Ez az az ember, akiről kiszivárogtak azok a bizonyos hangfelvételek Tiszafüred ügyében:

Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont! És ha valaki politikai ellenfele a tiszafüredi polgármesternek, akkor úgymond politikai ellenfele nekem is és Nyitrai Zsoltnak, meg a közösségnek, mert ő a rendszernek a politikai ellenfele. Abban a pillanatban, hogy nem politizál, a politikai térből kivonul, abban a pillanatban nyugodtan lépjen bátran, amit akar, de abban a pillanatban, ha egy politikusról beszélünk, aki politizál a rendszerrel szemben, a rendszer bármely tagjával szemben, azt kell, hogy mondjuk, hogy ne egyen a másik oldalon. Mert ezen a fronton mi etetjük az embert. /Oroján Sándor, egri FIDESZ/

Ugye, így ismerős, hogy nagyjából milyen figura is az egri fideszes vezér, és nagyjából sejthető is a hozzáállása azokhoz, akik nem igazán értenek vele egyet. Ugye, politika minden, ami a közéletről szól, és látszik, hogy a párt nem válogat az eszközökben, vagy meggyőz, vagy elüldöz, de ellen ne állj neki. Nos, ebbe a kontextusba helyezzük bele az egri listákat:

A listákon azok, akik nem fideszesek, valószínűleg semmilyen nagyobb támogatást nem kaphattak a rendszerből:

Ez azt jelenti, hogyha te egy egri kisvállalkozás tulajdonosa vagy, ahol gyakori az ellenzéki fellépés, akkor te ne nagyon pályázgass sehova, hiszen listázva vagy, hogy nem vagy jó káder. Oké, adót fizetsz, ezért bántani se bántanak, de haver se vagy, ezért támogatni se fognak. Ha esetleg állami szférában szeretnél dolgozni, egyetemi végzettséggel, akkor minden szép és jó, de köszönjük inkább nem kell a munkád.

Mindenki ellenőrizhetővé vált ugyanis a fenti listáknak köszönhetően. Aki káder, azoknak pedig szép ívet vett a pályafutása, elég megnézni az apja emlékéből élő Gál Tibor Fúzióját Eger belvárosának közepén, de a Bolyki-völgy is elért oda, hogy itt induljon el az országos fesztiválszezon. Ezek a Fidesz hatalomra kerülése előtt sehol se voltak a városban.

Ugye, az is látható, hogy fénymásolva vannak a listák. Önmagában ez is törvénytelen, hiszen le kellett adni a választás után, pont a visszaélések elkerülése érdekében. Azzal, hogy le lettek másolva, pont az volt  acél, hogy igenis vissza lehessen élni ezekkel. Például úgy, hogy szkennelve feltöltsék a Fidesz titkos adatbázisába. Ugye, így hirtelen teljesen más megvilágításba kerül a dolog. Ugyanis, ha feltételezzük, hogy nem csak Egerben készültek ilyen listák (igen, Sopronban is!), akkor vehetjük azt, hogy ez egy országos szintű akció keretein belül, gyakorlatilag az ÖSSZES választópolgárt listázták, és ez alapján lehet a sorsukról dönteni, akár munkahelyi potenciál (hiszen nehogy egy antifideszes dolgozzon az államtitkár úrnak!), akár pályázati elosztás, akár bármilyen befolyás megszerzésére használni. Ez a lista alkalmas arra, hogy ellehetetlenítsen embereket itthon, és felemeljen olyan pártkádereket, akik az ég világon nem értenek semmihez se (Lőrinc).

Fotó: Egri Ügyek

Ezen a listán, Te is rajta vagy. Csak nem tudsz róla. Ott van rajta a neved, a lakcímed, és hogy mennyire vagy elkötelezhető a Fidesznek. Mindent tudnak arról, hogy állsz ehhez a rendszerhez. És ne is félj attól, hogy használják is ezt az infót, ha a szükség úgy hozza.

Az tudható, hogy Eger volt alpolgármesterénél találták ezeket a listákat. Nos, ez alapján arra lehet következtetni, hogy a párt a Városházát is gyakorlatilag arra használta fel, hogy ellenfeleikről a lehető legpontosabb adatot gyűjtsön, ahelyett, hogy a város fejlődéséért dolgozzon. Ez lehet az egyik magyarázata, hogy miért csak most kerülnek elő adatok, hiszen rengeteg szerződést néz át a város (és mond föl, tesz feljelentést az előző ciklusban elkövetett rendszerszintű visszaélések miatt), hogy csak most értek el ahhoz a papírhalmazhoz, amik a fénymásolt listákat tartalmazták. De ha Egerben készültek ilyenek, akkor máshol is. És tudnod kell, hogy ha a te településeden is indult a Fidesz, akkor ott is készült ilyen lista. Te se kerülheted el, hogy ne legyél rajta.

Egy biztos: Nincs két Fidesz. Ha a Fidesz politikáját támogatod, akkor az elnyomást támogatod. Azt támogatod, hogy a gyereked egy ellenvélemény miatt "rossz állampolgár" legyen, akit itthon el fognak lehetetleníteni. Azt, hogy az unokád ezért külföldön nőjön fel, hogy mások gazdagodjanak azért, mert Te nem tettél semmit ellene. Ugyanannak a Fidesznek a tagja a tolvaj Simonka, mint a számodra szimpatikus képviselő. Ha pedig a számodra szimpatikus közösséget vállal egy tolvajjal, akkor az is tolvaj.

Ezek lopnak, és ezzel elárulják a hazát. Tudják, hogy jelenleg büntetlenül tehetik meg, hiszen a lista külföldi szerveren van, így a magyar hatóság lesz a legutolsó, aki hozzá fog ehhez jutni. Addig pedig, teljes kiszolgáltatottság mellett egy újfajta, demokrata pártállam létezésének vagyunk a tanúi.