Fél-idő

Nos, 2020 van, kicsit eltávolodtunk a járványtól, ami, a szerencsének köszönhetően is elkerült bennünket, és kevésbé sújtott, mint egy dél-európai országot. Ez persze nem jelenti azt, hogy vége lenne, viszont a kormányzati ciklus első felével ideje számot vetni:

- Fidesz:

A Fidesz kormányzásának egyik leggyengébb időszakát láthattuk. Nincs új a nap alatt, Soros, migránsok, Brüsszel, azt hiszem, hogy ezt az egészet a nép kezdi átlagosnak tekinteni. Az eredményektől se esek a hasra, számokban pocsékul állunk. Az euró immár 350 körül tanyázik, úgyhogy szép lassan gyengülünk, és haladunk lefelé. A nemzetgazdaságnak odatett a vírus, és gyakorlatilag munkanélküliek ezrei vannak éppen, akik azon gondolkodnak, hogy hogyan tovább. A kormány szerint az inasrendszer (aka közmunka) tökéletes elképzelés nekik a jövőre (havi 50ért). 

A képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek és belső tér

A fideszes munka. Tükörnek nézik az országot, legyen az akármekkora. Forrás: Oroján Sándor FB

Kormányzati szinten egy EMMI-szétforgácsolást látunk, az egyetemi költségvetésre rég bombát dobott a kormányzat, a CEU-t elüldözték, az egészségügy egy részét kiszervezték Kásler alól. Továbra is dübörög a "Cirkuszi játékok"-projekt a TAO alatt, és óriási pénzügyi visszaélésekre derült fény (Eger, Érd, Győr). Úgy tűnik, hogy a pénz csak kifolyik, befelé kevés jön. Propaganda dübörög, a szociális gondozók a szakmai minimálbért külön pótlékkal érik csak el, a kormány a törvény általi minimum biztosítást se képes előteremteni, de a haverokat kimentik, hogyha szar üzletbe kezdtek bele. Külügyben nyitottunk kelet felé, ez egyrészt jó dolog, másrészt, hogy egyoldalúan tettük, az kicsit veszélyes, jó lenne, ha a nyugatiak, akik a bizalmukba fogadtak, ott is tartanának minket. 

Önkormányzati szinten is megkezdődött a bedarálás, lásd, Gödtől elvették a saját területüket, elvették az önkormányzatuktól a bevételeik egy részét. Nem számít, hogy az önkormányzat fideszes-e, vagy ellenzéki, egyaránt ellenség. Balassagyarmat fideszes polgármestere gyakorlatilag megfeszül, akkora nyomás alatt van a kormányzati hülyeség miatt. Tehát, a Fidesz gyakorlatilag mindent megtesz, hogy az emberek idegenkedjenek tőle. Ennél erősebb szocialista pártot vert el Viktor 2010-ben.

Ellenzék:

Igazából elkezdhetném boncolgatni itt ezt az ellenzéket pártonként is, de sajnos ki kell nyilvánítani, hogy olyan, hogy egy erős ellenzéki párt, nem létezik. Pólusok vannak az ellenzéki téren, de nincs esély arra, hogy akár kétpárti futóverseny legyen ebből a választásból. Ki lehet jelenteni, hogy az ellenzék sokkal nagyobb pofonokat osztogat saját magának, mint ahogy ugyanezt a Fidesz teszi.

DK-Momentum: Ezt a két pártot kell együtt nézni, mert a jövő választásban csak ők azok, akik vezető szerephez juthatnak egy összefogásban. Azonban, nagyon komoly gondokkal küzd mind a kettő. Az előbbi Gyurcsány Ferenc borzasztó súlyát hordja magán, amit levetkőzhetetlenné tesz. Sose lesz ellenzéki kormányváltás úgy, hogyha Gyurcsány Ferenc a kormánypárti frakcióba ül. Nincs de, nincs kormányváltás így. A Fidesz szavazóinak tekintélyes része csak azért szavaz oda, hogy "NEAGYÚRCSÁNY!!!" legyen. Ez van, ezt tudomásul kellene venni, és le kell vonni belőle a  konzekvenciákat. Se Gyurcsány Ferenc, se Dobrev Klára sose lehet a Fideszt váltó kormánypárti frakció tagja. Utóbbi egy képzett, művelt nő, de sajnos ő "GYÚRCSÁNYNÉ", tehát ő is kizáró ok egy rétegnél. Ez a réteg pedig kell a kormányváltáshoz. Ahogy az is, amelyik éppen a DK-ra szavazott az EU-s választáson. Egy olyan típusú karaktergyilkosságon mentek keresztül ( hogy okkal, vagy ok nélkül, az eredmény ismeretében teljesen mindegy), hogy egy jobboldali szavazó sose fog rájuk szavazni.

Hiába jó a program, ha a megtestesítőiken stigma van. Forrás: Pinterest

A Momentumban úgy érzem, hogy rossz helyre tették a taktikai pontot, túl hamar lőtték meg a nemzetközi politikai színteret. Teljesen egyértelmű, hogy EP-képviselőink közül a Momentum képviselői simán lekörözik az összes többit. Folyamatos infó, teljesen korrekt kapcsolattartás a szavazókkal, emberközeliség, szakmaiság, tényleg nagyon baba a dolog, le a kalappal Cseh és Donáth előtt. De egy baj van. Ez ma a választói réteg igen kis részét érdekli.

A városi szinteken jól passzol a Momentum, de a IX. kerületben brutálisan összeégették magukat (szerintem fel is kellene oszlatni az alapszervezetet, annyira), és az Angyalföldön tartott időközibe is belesült a párt, igaz, jóval kisebb mértékben. A ferencvárosi kapufák, ahogy Baranyi ellen voltak, plusz a kutyapárttal történt csörte egyszerűen jelentéktelenné és komolytalanná tették az egyik legnagyobb helyi szervezetet, és a belső egység nagyon kellene, hogy Budapesten legalább helyreálljon. De elnökségi szinten is rájuk fér az erősítés, mert Fekete-Győr dolgozik, akár az őrült, de egyedül kevés, egy pártot egy arcra felépíteni nagy veszély, lásd a DK kormányzási esélyeit. Kerpel-Fronius jó pozíciót kapott, de jobb lenne hangsúlyozni az eredményeit, mert ott is nagy a csönd.

Bemutatta programját a Momentum

Miért nem találkozunk vele? Miért? Hol van? Forrás: momentum.hu

A Momentum az egyetlen párt, amelyik programot dolgozott ki ugyan, de a francért nincs ez izomból előre tolva, hogy van alternatíva? Hiányzik egy árnyékkormány, hiányzik a szakmai hitel, borzasztó hogy gyakorlatilag a remek program úgy el van rejtve a nagy nyilvánosság elől, akár a Soros-terv eredetije. Hiába érhető el a neten, a választópolgároknak erről fogalmuk sincsen. Úgyhogy, az alapok megvannak, de rendesen bele kell húzni a népszerűsítésbe, plusz az egyezkedésre a többi párttal.

Azt gondolom, hogy az MSZP nem lesz tagja a következő parlamentnek. És ez így is van jól. Egyszerűen eljárt fölöttük az idő, a szavazóik elfogytak, az ifjúsági tagozatuk nem létezik. Vannak szimpatikus MSZP-sek, de 5% népszerűségük nincs. Így pedig, valahogy fel kell osztani az MSZP-t, hogy képviseltetve legyen az a 3-4% szavazójuk, és ezek a szavazatok ne vesszenek el. Ki kell, hogy építsék a megfelelő és arcképes embereket. De ezen a Korózs Lajos féle orbitális baromságok, amit a mentősvideóval csinált, nem férnek bele. Én nem számolok az MSZP-vel.

Ahogy az LMP-vel se. Úgy gondolom, hogy az Ungár-féle vonal 10 évet késett, és nagyon támogatója sincsen. A Momentum elvitte a többi érdeklődőt, úgyhogy Ungár Péter bár egy okos és szimpatikus fiatalember, de ebben a pártban nincs jövő. Ő, Kendernay, Schmuck Erzsébet és Demeter Mártán kívül nincs ismert LMP-s, utóbbi pedig kismama, úgyhogy nagy esélye van, hogy nem vállal új ciklust (én se tenném).

A Párbeszédnek nagyon kellemetlen helyzete van. Ugye, egyedül semmiképpen se jutnak be, ez világos, azonban Szabó Tímea országgyűlési, Karácsony Gergely pedig önkormányzati szinten jól pozícionálható. Ezért, vagy egy nagyon kockázatos út van előttük, egyesülni az LMP-vel, vagy az MSZP-vel, de nagyon nagy az esélye, hogy így is ki fognak esni a parlamentből. Így nem csak a jó szakemberek, hanem a rájuk érkező szavazatok is el fognak tűnni. Így logikus lenne, ha egy közös szövetséget preferálnának, így egy-két arc tagja lehet a következő parlamentnek is, de nem Párbeszéd frakcióban.

A Jobbik egy nagy kakukktojás. Ugye, éppen úgy tűnik, hogy felszalámizza magát, de ez nagy hiba, ha leírják. Tény és való, hogy a Jakab Péter vonal néppárti, és hogy az elnöknek célja, hogy az előző, vállalhatatlan ponthoz valahogy is csatlakozó kollégákat el akarja tüntetni. Ez így oké is lenne, de ebben az érintett kollégák nem partnerek. Nagy kár, pedig mint egyetlen vállaltan jobboldali párt (szerintem a Momentumban is vannak ilyen vonalak), kell, hogy a csalódott fideszeseket átcsábítsák. Várhatóan Jakab-féle vonal győzni fog, és gyorsan fel kellene ismerniük a kiszorulóknak, hogy ez van, és a parlamenten kívül is van élet. Viszont, az, hogy a távozók is az ellenzéki sikerért dolgozzanak, ez is elengedhetetlen. Ezt tudja is pár, lásd Bana Tibor és Bencsik János munkáját. Úgyhogy, a Jobbiknak nagyon gyorsan formálódnia kell, különben bajban lesznek. Jakabnak kellenek baloldali szavazók is, de valahogy a tagságát is össze kéne fognia. Előtte ez is nagy kihívás. 

A helyezkedés kihagyhatatlan figurái Szél Bernadett és Hadházy Ákos is. Ők viszont könnyen illenek a rendszerváltó csapatban, nem lesz gond integrálni őket. Nagyon fognak hiányozni az LMP-nek.

A MiHazánkat nem részletezem, szerintem az a Fidesz 2.0, és inkább teher lesz a kormánypárton egy egységes ellenzéki indulásnál, hiszen egy Mihazánkos a kormánytól vesz el szavazatot, és nem egy DK-stól. Ezt pedig jelenleg a kormánynál se lenyelni, se kiköpni nem tudják, ezért fogalmuk sincs, hogy viszonyuljanak hozzájuk.

A KDNP nem létezik. Csak papíron. Ő rájuk se érdemes szót veszteni, ők legalább a Fidesszel együtt tudnak indulni.

 

Így állunk félidőben szerintem, érdekes két év lesz előttünk. Úgyhogy, popcorn elő, és nézzük, hogy mozgolódnak!