Hogyan csinálj hülyét magadból a sörrel?

Ritka az, hogy a hazai közéletben nagyot tud szólni a sör. Pedig tény és való, hogy hazánk eme italban nagy lemaradással van a szomszédaihoz képest. Viszont, az is igaz, hogyha hazai sörökről beszélünk, amelyek ipari mennyiségben készülnek, akkor ott is van jó sör (Soproni) és szar sör (Rocky, Rákóczi).

A koronavírus helyzet a sörtől függetlenül nehéz gazdasági helyzetet okozott. A járványügyi korlátozások nagyban érintik a turizmust és a köréjük épült iparágat a vendéglátósoktól kezdve az élőzenén át gyakorlatilag mindent. A korlátozások léte, veszélyhelyzetben teljesen jogos. Egyértelmű az, hogy a lakosság felelős hozzáállása is szükséges ahhoz, hogy a fertőzést normális keretek közé lehessen szorítani, és ezzel az egészségügyről nagy terhet tudunk levenni. 

Nos, ez egészen addig kiválóan működik, ameddig nem alkalmazunk kettős mércét.

Az ókori Róma óta tudjuk, hogy a sikerhez két dolog kell: Panem et circenses, azaz kenyér és cirkuszi játékok. A korok ugye változnak, de a recept alapeszméje tökéletesen létezik. Úgy van vele az éppen hatalmon lévő kormány, hogy mindenfajta ígérettel (13.havi nyugdíj) meg a rezsicsökkentés (ami amúgy ma már nem csökkent, de más dolog) adja a kenyeret, és miniszterelnökünk által hőn szeretett foci pedig a cirkuszi játékokat.

Ezzel talán nem is lenne nagy baj, hogyha a magyar foci a világ élvonalába tartozna. De nem tartozik. És nem is fog, köszönhetően a sok mocskos korrupt, magát futball-szakértőnek mondott zseninek, akik egy semmitmondó karrier után szakkommentárkodnak és osztják az észt. De ennyit a fociról. A nagy gond az, hogy elvileg focimeccsre nyugodtan mehetsz, hiszen ott a koronavírus annyira nem fertőz, és legalább kicsit a gőzt is kiengedheted.

Ez az a kettős mérce, amiből a zenészeknek kezd elegük lenni. És teljesen joggal. Széleskörű a felháborodás, hogy egy meccsre kényelmesen ki lehet menni, addig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani. Így gyakorlatilag Majkától a Tankcsapdáig tart a hullám, hogy ez így nagyon nem oké. Ugyanis az, hogy nem csak az előadó esik el így az éves bevételének a nagy rézétől, hanem annak a csapattagjai is, akik messze nem rendelkeznek nagy tartalékokkal. Így a roadokra is nagyon kemény napok járnak. Ugye, Pásztor Anna is közölte, hogy ezentúl ő hobbizenekar, mert ezt így főállásba nem lehet csinálni. Hitelek, életek, jövők, álmok, teljesen igaza van.

És itt megszólalt Gulyás Gergely, hogy azért nem lehetnek koncertek, de sportrendezvények igen, mert az utóbbin nem lehet sörözni.

Nos, a miniszterelnökséget vezető miniszter eddig sem az éleslátásáról volt híres. Ő volt például az első, aki simán megsértette a legszigorúbb időben a karantént, és tartott egy megbeszélést egy elvileg zárt étteremben. Utólag azzal védekezett, hogy a rendelésüket hozták el. Kár, hogy nincs olyan étterem, ahol egy rendelésre 2-3órát kelljen várni, tehát Gulyás úr szájától nem idegen a tények elferdítése. Viszont ezzel a mondatával egy orbitális kapufát lőtt.

Az, hogy Gulyás úr nem ismeri, hogy a focimeccsekre gyakorlatilag közösségi sörözésre járnak az emberek, ez sok mindent elárul. Nem az ő butaságát, csak a rövidlátását. E sorok írásakor a legnagyobb hazai futballoldal,a Trollfoci is rajta röhög, pedig a fiúkat nagyon nehéz politizálással vádolni. De a kormánypárti szennylapok egyike is büszkén írja, hogy micsoda sörmennyiségek fogynak a legendás Groupamában a meccsek alatt.

Gulyás úr nettó hülyesége két okból is nagyon veszélyes:

- Cinizmus nélkül hazudik, vagy nem ismeri a világot. A kormány álláspontját képviseli, ami ezek szerint vagy hazugságokon alapul, vagy annak a beismerése, hogy fogalma sincs a valóságról. Mind a kettő súlyos gond, mert ezek olyan egyértelmű csúsztatások, amiknek az észrevételéhez nem kell párthűség, csak józan gondolkodás.

- A másik nagy gond a zeneiparral történő háború. Ez a kormány Achilles-ina is lehet. Ugyanis a zeneipar egyáltalán nem egy bombasztikus tőkét forgató ágazat itthon, mint mondjuk az Audi-Mercedes-BMW-Opel által fémjelzett autógyártás,ezért a GDP-terméshez se tesz hozzá ekkora hányadot.

De a kormány számára veszélyes lehet, mert bizony, a zeneipar tagjai sokkal több embert érnek el, mint a kormány valaha is fog. Ugyanis a választópolgárok kb 40-50%át konstans hidegen hagyja a politika. Viszont vannak olyan helyek, ahol a legszegényebbek Majka zenéjén nőnek fel, és ha ő például azt mondja, hogy engem bánt a kormány, és szavazz a túloldalra, aki majd kisegít, különben nincs több zene, akkor bizony, ezek az emberek oda fognak szavazni.

A zenészek influencer-hatásai pörölycsapásként sújthatnak a kormány támogatottságára, aki így is a legkevésbé képzettekre támaszkodik az állandó populista megnyilvánulásaival. Ha a zeneipar meghúzza, és egy-két szókimondó ember odapörköl, az nagyon fájhat a hatalomnak. Ugyanis már közelebb vagyunk az új választásokhoz, mint az előzőhöz, így ezt innen nekik leginkább elveszíteniük lehet. 

Amiért, tegyük hozzá, elég sokat tesznek..