Zajlik az élet

Nos, az elmúlt időszakban türelmesen kellett várnom arra, hogy kicsit kintebb bújjon a szög a zsákból. Nem ártott odafigyelni, hiszen éppen egy jelentős változás megy keresztül a magyar médiaiparban, hiszen az Index szerkesztőségének felszámolásával újabb lépést teszünk a sötétség felé vezető úton.

Az indexre való kitérést nem nagyon akarom szaporítani, rengetegen leírták helyettem is a sztorit, én viszont sokkal inkább kiváncsi vagyok arra, hogy valójában mi a történet. Az egyik oldalt ismerjük, Bodolai egy ideje csak telekürtöli a saját véleményével a sajtót, viszont a túloldalon egy titoktartási szerződés hallgatásra kötelezi az újságírókat. Szar dolog el, és másik oldalról rohadt pitiáner, de ha Bodolainak ez jól esik, és jól alszik, akkor egészségére.

Bár a kormánypárti oldal épp pezsgőzik, addig itthagyok egy grafikont arról, hogy mennyire alázta olvasottságban az index az origot:

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az origo összes olvasója átolvasott az indexre, hogy tájékozódjon a valóságról is. Tehát, a számok ugye nem hazudnak, az indexes olvasók nagy része bizony kormánypárti oldalról került ki. Az, hogy a triplanyolc és a hozzá hasonló szennyek képtelenek elérni egy olvasottsági szintet, őket minősíti.

Sokan érveltek azzal, hogy a tulajdonos döntése, hogy akarja átszervezni a lapot, és így az is, hogy ki és mikor bocsájt el alkalmazottakat. Persze, ez így is van, ez nehezen támadható érvelés. Azonban, ha tudod azt is, hogy a tulajdonosi környezet alá-felérendeltségi viszonban van a mindenkori hatalommal ( így Oltyán Jocó is függ Orbántól, nem csak MésziLőrinc), akkor ez kicsit más megvilágításba helyezi a dolgot.

A dolog kiforrásához kellene egy új szerkesztőség, ez viszont szerintem nem fog felállni. Az indexnél most új állást vállalni felér egy szakmai öngyilkossággal.

Hirtelen ennyi az indexről, szaladjunk tovább a hazai vonalon:

Teniszszövetségi elnök lett Lázár, aki sose volt híres az alaptalan munkájáról. Persze senki se lehet tökéletes, de ettől függetlenül talán egy jó kinevezés volt az egykori kancelláriaminiszter kinevezése, hiszen a tenisznél egyáltalán nem szakmai alapú a probléma, hanem az, hogy valaki túl sokat vett ki a közösből. Ezt pedig Lázár úgyis meg fogja találni. A kinevezése egyben jelzés a szövetségen belül, hogy vége a jó világnak, innentől itt is szigorú kontroll lesz. Bízzunk benne, hogy ez találkozik a szakmai elképzelésekkel is. Az első hírek biztatóak, a Vasas szakosztályának vezetője is tagja lett az új vezetésnek.

Közben megtudhattuk újra, hogy nekünk "jár a pénz az EU-tól".

Ez sokkal szomorúbb, retorikai és butítási szándékú kommunikáció a minimszterelnöktől. Ha ezt el is hiszi (és lehet, hogy tényleg elhiszi!?) akkor az nagy baj lenne, akkor ő egyáltalán nem számítana európai politikusnak. Nekünk ugyanis egy forint sem jár az EU-tól. Nekünk az EU kohéziós alapjából jár felzárkóztatási pénz, amelynek célja,hogy az ország elérhesse az EU fejlettségi átlagának a 90%-át. Ezt amúgy az elmúlt 16 év alatt nem sikerült abszolválni. Ezen felül pedig olyan pénzek érkeznek hazánkba, amelyek az összes Eu-s tagországba befutnak, így például Franciaországba is érkezik nagyarányú agrártámogatás. Ők ráadásul sokkal többet tesznek a közösbe, mint mi. Úgyhogy ez nagy butaság és ártó szándékú ferdítés.

Bízzunk benne, hogy a "világszínvonalú" hazai egészésgügy tényleg fel van készülve a második hullámra, ezt is megtudhattuk ugyanis, hogy minden eszközt le tudunk itthon gyártani. Bízok benne hogy ez tényleg így is lesz, különben szomorú lesz az ősz.