Balaton-tour

Ugye, manapság egyre többen hívják fel a Balaton partra, hogy bizony, ott nagy bajok vannak. Sokan politikai eszközt látnak a Balatonban, sokan pedig csak egy egyszerű állóvizet. Tegyünk rendet!

Ugye, tudjuk, hogy a Balaton az ország legnagyobb tava, 77 kilométer hosszú, és az északi part sokkal gyorsabban mélyül mint a déli. Turisztikailag mesze a no1, talán túlzottan is, hiszen az országnak rengeteg szép helye van, és ráadásul nem is csak a "Balcsi" az egyetlen nagy állóvizünk (Tisza-tó, Fertő). A "magyar tenger" kifejezés és az M7-es vonzza le az embereket, külföldi nosztalgia is épít rá, lásd Zimmer Frei.

A turisták egy részének van kinn nyaralója, így saját ingatlanban megy, de egyre nagyobb teret nyer magának a szálláskiadás is, hiszen az igény egy Balaton-parti hétvégére óriási, ráadásul így a pandémiában a belföldi turizmusra nagyobb nyomás kerül. De nem is ez a legnagyobb baj, mert a tó partjára érkező vendégek és az ott élők miatt is szükséges a kisebb-nagyobb fejlesztés.

A nagyobb baj, hogy a modernitás úgy akar érkezni a tó partjára, hogy az nem törődik se az ott élők, se az ott nyaralók érdekeivel.

Legyünk nagyon őszinték egymással. A balatoni árak iszonyúan el vannak szállva. Lehet itt mémoldalakra kitenni a 2ezer forintos sajtostejfölös lángot, de ha belegondolsz, azért ez nagyon nem normális. Másik oldalról tökre érthető, hogy az éves bevétel nagy részét be kell termelni június-szeptember között, de akkor is égbekiáltóan magasak az árak. 

Egy átlag magyar a Balatont nem engedheti meg magának.

Ez valamilyen szinten, nem normális. Ma az Adriai tenger olcsóbb mint a Balaton. Úgy, hogy  a forint az euróhoz képest kb 10%-ot gyengült idén, ha ezt hozzáveszed, akkor lehetnek sejtéseid arról, hogy milyen árakról beszélünk.

A NER-elit pedig egyre inkább terjeszkedni kezd a Balaton partján is. Tökéletes példa erre a tihanyi strand, ami a NER megszállás után így néz ki: 

Ez azt jelenti, hogyha eltöltesz egy hétvégét Tihanyban, és nincs szállásod, akkor a feleségeddel és a két gyerekeddel együtt 60 ezer forintot fogsz elpancsolni. Annál a tónál, ahol rengeteg szabadstrand van, és ugyanaz a hákettőó frissíti föl megfáradt testedet. Néha nem árt valahol megaludni, és enni is, de arra valószínűleg elköltöd az egyhavi fizetésed. A helyi étteremben egy pihentető korsó sör ezerötszáz peták lesz, a gyerekeknek pedig tudsz venni helyben görögdinnyét, 1800 forintért. Mert ha megveszed az ajtó előtt 500ért, akkor elkobozzák. Tiszta vonzó, nem igaz? És nem azért dolgozol egy hónapot, hogy az Orbán-család pénztárcáját tömd a kereseteddel is, ha már az adód egy részét így is ellopják az államkasszából.

A Balaton-parti frekventált részek  igazán nagy veszélyben vannak: 

- legyen bármilyen a vezetés, borzasztó nehéz nemet mondani Orbán Viktornak Mészáros Lőrincnek és hasonszőrű barátaiknak

- a növekvő kisgömböcök viszont semmilyen fejlesztést nem hajtanak végre, csak kisajátítást, amivel nem segítenek az adott településnek.

Sőt, ártanak nekik. Miután az országban ugyanis csak egy bizonyos réteg engedheti meg magának az úri luxust, ezért ez azzal együtt jár, hogy a belföldi turisták száma bizony meg fog csappanni az adott településen, és a környékre fog áthelyeződni. A balatoni települések nagy része él abból, hogy piaci idegenforgalmi adót tud beszedni, ehhez viszont nem igazán járul az hozzá, hogyha az összes strandot fizetőssé teszik. A nagyobb partvonalú településeken több strand is található, amelyek közül lehet fizetőset is fenntartani, de akkor annak a bevételeit kényelmesen bele lehet forgatni a többi strand fenntartásába. Nem ettől lesz egy település kőgazdag, hogy van rajta egy fizetős strand, hanem azzal, hogyha oda járnak turisták. Ahhoz viszont ár/érték/megfizethetőség kell. Ez a tihanyi strandra, a fenti árak ismeretében nem igaz.

Számos helyen elkezdtek burjánzani a kikötők, a balatoni kilátás pedig megrészegítette a NERitet. Ebből látszik, hogy RogánCili (mert ugye az maradt), vett egy szőlőt, amin véletlenül egy luxusnyaraló található. Szerencsére egy ilyen csak 20 év után évül el, úgyhogy ha 20 éven belül bukik a kormány, akkor ezek a nyaralók mind per tárgyát fogják képezni, súlyos büntetésekkel sújtva alapból is sok közpénzt kapó (lopó) tulajdonosait, tekintve, hogy szőlőn nem állhat ugye nyaralóépület. Ahogy elvileg ott se, ahol a miniszterelnök úr beköszönt legutóbb, dehát ez ma senkit se zavar, hisz Polt úgyse nyomoztat utána. 

Elég csak rápillantani a műholdképekre, visszateszed az évszámot, és pontosan látod, hogy pusztul a nádas, töltődik fel a part, bomlik fel az ökológiai egyensúly. Nehogy azt hidd, hogy a természetet érdekli a Fidesz vagy akárki, vannak folyamatok, amiket az emberi beavatkozás okoz, abból a célból, hogy önös haszonra tegyen szert. Ettől viszont meg fog halni a tó. 

Az alacsony jövedelműek kiszorulása a Balaton partról nemzeti szintű probléma. Ugyanis az ország 3/4-részének így elérhetetlen lesz a tenger, konzerválja az így is siralmas állapotokat, ráadásul, miután ez a piacellenes, mesterséges réteg összeomlik, akkor az önkormányzatok is kapkodni fogják a fejüket, hogy ez most akkor mi is volt. A szabadstrandokért kampányoló Momentum ezt jól látja, hogy ezzel bizony bezárul majd egy ajtó a társadalom előtt, és mindez azért, mert egy magát éppen kiváltságosnak érző baráti kör (mert nem többek annál) úgy gondolja, hogy mindent szabad.

Tényleg mindent szabad nekik?