Kúl-túra!

Az elmúlt időszakban sajnos a színházi oldalról nem igazán lehet elmondani, hogy a legnyugodtabb, legcsendesebb hírek jöttek. Épp ellenkezőleg, ha belegondolunk, hogy micsoda hiszti van a Színház és Filmművészeti Egyetem körül, akkor tudható, hogy éppen vihar van a biliben. És ez a vihar, éppen több helyen is felbukkan.

Az egyik ilyen, hogy az kassai Thália színház színésze, Kelemen Csaba sajnos nemrég elhunyt koronavírus fertőzés miatt. A színművész úr halála tragikus, korunk egyik legjobb színésze volt, aki nem csak Kassán, hanem több városban, köztük Egerben is játszott. Egerrel nagy tervei voltak, megpályázta az igazgatói széket is, és már csak halála után derült ki, hogy nem nyerte el ezt a tisztséget.

Viszont ez az a tisztség, ami komoly vihart kavart az elmúlt időszakban a városban, és bár az SZFE miatt kicsit kisebb az érdeklődés, de a hazai kulturális élet is felfigyelt erre. A Gárdonyi Géza Színház ugyanis új igazgatót választ, és a szakmai szempontok után gyorsan politikai síkra terelődött az egész hercehurca. A Színház igazgatója jelenleg Blaskó Balázs, aki egyáltalán nem rossz színész, viszont igazgatóként nem nagyon alkotott maradandót. Legyünk őszinték, Blaskó alatt növekedett meg a helyi bérletesek száma, ami egy szép és jó dolog, csak a hátulütője a dolognak, hogy ez a bérletszám-növekedés annak volt köszönhető, hogy az iskolákban bérletet kellett venni.

Blaskó igazgatósága szakmailag iszonyú nehezen indult, és senki sem lett volna a helyében, hiszen kinevezésének pillanatában (2011-ben járunk) felmondott szinte az összes színész, aki a színházban dolgozott. A XXI. század egyik legjobb "Valahol Európában" című darabját előadó társulat feloszlott ( annyira jó volt a darab, hogy még a "királyi" tévé is a műsorára tűzte a színházi közvetítést, ami 10 éve is nagy szó volt) és Blaskónak a nulláról kellett egy új, és sikeres színházat építeni. Ez a munka sajnos csak félsikerrel járt. Blaskó már 2011-ben úgy került a kormány által a színház élére, hogy a "liberális" színházat meg akarta szüntetni, Ahogy ő fogalmazott a saját pályázatában, "felelős, demokratikusan előkészített diktatúrára van szükség a cselekvésben". 

A baj az, hogy Blaskó valóban felépített egy színházat. Ezért respekt, hiszen a szakma egy része ellene van, hiába van 9 éve az igazgatói posztban. De a baj nem is az építéssel van, hanem az eredménnyel. Az egri színház az élről a középmezőnybe süllyedt vissza. A Blaskó által vélt elképzeléseknek úgy tűnk, hogy a piaca nem elég ahhoz, hogy az egri színházat mind társulatilag, mint teljesítményileg az ország top intézménye közé visszaemelje. 

Igazából ezzel se lenne nagy gond, mert vannak sikeres és kevésbé sikeres igazgatók. Blaskó, leszögezem újra, jó színész, csak nem tudta önhibáján kívül megvalósítani azt, amit szeretett volna. Van ilyen. 

A politika azonban ebbe is beleszól. A mostani igazgatóválasztás ugyanis furcsa körülmények között zajlik. A kormány delegált a jelölő bizottságba 5 tagot (négyet a minisztérium által összeállított bizottság, egyet maga a minisztérium), míg a város 2, a szakszervezet szintén 2 tagot. Ugye, gyorsan látszik, hogy a demokráciának itt csak álarca van, és ezen a szavazáson, hogy-hogynem, Blaskót támogatták a várossal szemben. A szakmai része a város szerint Szűcs Artúr, a miskolci Nemzeti Színház rendezőjének a pályázatában a legjobb. 2019 óta, a színházak vezetését az EMMI és a Városi Közgyűlés közösen választja meg. Ez azért fontos, mert fele-fele arányban fizetik a révészt, így egyik se tud a másik nélkül hova menni, kompromisszumot kell kötniük.

A Közgyűlés meg is szavazta Szűcs Artúrt, mire a helyi Fidesz-frakció törvényességi eljárást kezdeményezett e döntés ellen a kormányhivatalnál. Magyarul az történt, hogyha egy demokratikusan választott testületben nem a Fidesz szava dönt, akkor az utólag meg kell vizsgáltatni, hogy minden törvényesen zajlott-e.

Ez utóbbi azért is problémás, mert ha valamit  megszavaznak közgyűlési szinten,és ezt utána a kormányhivatal meg felülbírálja,  akkor ez a politikai színtéren precedensként jelenhet meg. És nem hiszem, hogy akár Blaskó, akár Szűcs politikai üggyé akarta a saját igazgatói választásukat tenni, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a kormánypártnak ezt sikerült közéleti témává bonyolítania. Az egri polgármesterre, Mirkóczkira így is rájár a rúd, mert néhány (immár ex) frakciótársa szerint kissé diktatórikus, bár még így is furcsa, hogy nem mindenki szerint, úgyhogy oda ráférne egy jó kis kommunikációs tréning mind a két fél számára. Viszont a saját politikai problémái mellé sikerült még egyet a nyakába kapnia ezzel, és a verdiktet Káslerrel együtt kell majd meghoznia.

Lényegtelen, hogy mi lesz az eredmény, Szűcs, vagy Blaskó (vagy egy nevető harmadik?) fog befutni, az egész azt jelzi, hogy egy egyszerű szakmai eseményt is a végletekig át lehet politizálni. Pedig a szakma mindig előtérbe kell, hogy kerüljön, és hogyha ez a folyamat megszakad, akkor egy kellemetlen jövő elé nézhetünk.