Vétó,vétó, wait, oh!

Manapság folyamatosan ömlik ránk, hogy hazánk vétózni fog a következő uniós csúcson, és már azt is tudni, hogy hivatalosan jelezte, hogy bizony, ez így nem fog működni. De ez most kötélhúzás, vagy mégis milyen következményekkel játszunk?

Kezdjük gyorsan az elején. Az EU-s költségvetés, és a helyreállítási alap megvétózása a jelen esetben nem csak egyfajta hazaárulás-közeli cselekedet, de nincs messze a kontinens elárulásától sem.

Nézzük csak a piszkos tényeket: Az Európai Unió 7 éves költségvetési keretekkel működik, most szeptemberbe jár le az aktuális, kellene új, hogy menjen tovább minden a régi kerékvágásban, ergó, hogy legyen esélyünk fejlődni.

Miután az EU nem csak nekünk nagy biznisz, így érthetően mindenki igyekezett a lehető legtöbb érdekét belezsúfolni ebbe a megállapodásba. Itt nem csak mi játszunk, hanem olyan nagy halak, mint a német, vagy francia gazdaság. Csak hogy tudj viszonyítani. Az előbb felsorolt kettő a világ tíz legfejlettebb gazdasága közé tartozik önállóan is, míg hazánk, hogy is fogalmazzak kevésbé lealacsonyítóan, nos, alacsonyabb gazdasággal rendelkezik, mint a világgazdaság számításánál fennálló hibahatár. Magyarul, mi sehol se vagyunk.

De semmi baj, elég jól manővereztünk eddig, ennek köszönhetően ma a világ ultratop1 gazdasági közösségének vagyunk a tagjai (amiból Dúró rendszeresen kilépne, gondolom, a kirgiz sztyeppék színvonala jobban bejön neki), és élvezhetjük mindannak az előnyét, amit a német-francia és még számtalan nyugati gazdaság összefogásával sikerült úgy laza 70 év alatt elérni. Úgy vélem, hogy ez egy sikertörténet, hiszen az EU egy közösség, ennek köszönhetően a háborúk esélye Európában minimális, a fejlődés folyamatos, és minden nehézség ellenére a világ legerősebb valutája, legnagyobb piaca, legjobb innovációs lehetőségei mind elérhetőek, köszönhetően azoknak az alapelveknek, amit az EU képvisel.

Nos, a mi drága miniszterelnökünk arra készül, hogy az új költségvetést megvétózza. Azaz nyújtott páros lábbal kaszálja el a német és a francia gazdaságot egy rövidtávra. Ezért normális helyeken piros, pénzbüntetés, és természetesen eltiltás jár, addig nálunk a Főnök azt mondja, hogy mindez a mi érdekünkbe történik. Azért, mert az EU szeretné megszabni, hogy mégis milyen feltételek után járjanak a felzárkóztatási pénzek.

Azok az eurók, amiket a gazdag holland, belga, luxemburgi, olasz és egyéb tagállam azért fizetnek be, és aztán kerülnek hozzánk, hogy ne legyünk már vállalhatatlanul lemaradva hozzájuk képest, és picit elhagyhassuk a kazah síkság színvonalát, ahová a MiHazánk szellemi fősodorja egyenesen vágyik.

349 forint közelében jár az euró | 24.hu

Money money money, must be funny.... fotó: 24.hu

Azzal, hogy Viktor ezt felrúgja (a klerikálnáci lengyel haverjával együtt), azzal nem csak velünk cseszik ki azért, mert nem lophatnak tovább a haverjai és a családtagjai, hanem Merkellel, Macronnal, és az összes befolyásos pénzügyi emberrel. Ami, hogy is fogalmazzak, elég bugyuta és bárgyú dolog. Olyan elementális és óriási felháborodás követné a valódi vétót, hogy azt a magyar gazdaság évtizedekre megérezné. Eddig maga mögött tudhatja a befolyásos üzleti partnereit külföldről (hiszen olcsó a hazai munkaerő), viszont ha odavág a bizniszeiknek, akkor annak az lesz a következménye, hogy teljesen elfordulnak tőlünk, ami brutális eredményekkel járna (feltűnt, hogy van pl egy Audi, egy Opel gyárunk? Vagy a Mercedes Kecskeméten? Ezek mind mind német pénzből működnek).

Mit tehet az EU?

Felháborodáson kívül? Tárgyalhat. Ezek tények.

Viszont úgy vélem, hogy óriási érdekegyezség köttethet a vétóval, olyan, ami gazdaságilag évtizedek óta nem volt, és egyszerűen belerokkanna a nyomása alatt a magyar gazdaság.

De ha csak stílusosak akarnak lenni, akkor egyszerűen közlik, hogy a két alá nem író tagállamban (nálunk és a lengyeleknél) nem lép életbe a költségvetés, az állampolgároknak megmarad az előnyük, aztán a két ország kap pénzt, ha aláír, és jónapot (azaz BoldogKarácsonyt!).

Az Eunak sokkal erősebb az érdekérvényesítő képessége, és ez nem csak azért van, mert önálló politikai akaratot tud érvényesíteni, hanem mert a belső piaci szereplők is képesek olyan nyomást kifejteni, hogy elérjék a céljukat. Nehogy azt gondoljuk, hogy ide azért fektetnek be a külföldiek, mert miénk a világ legszebb tája, épp ellenkezőleg, itt olcsóbb előállítani valamit, mint a Rajna partján. Ezt a belső lobbi nem fogja lenyelni.

Az EU költségvetése, ameddig nem lesz elfogadva, addig úgy üzemel, hogy a 2020-as költségvetés jelenlegi számai, havi szintre lebontva fognak elosztódni. A jogállamiságból a nettó befizetők nem fognak engedni, ez ma kiderült (de miért is engedjenek a neokommunistáknak?) viszont az elutasítóik előtt még pattog a labda. Az biztos, hogy egy svéd se fog könnyeket hullajtani azért, hogy kevesebb pénz jut hazánkra. De azért nagyon mérgesek lesznek, ha a nyilvánvaló előnyeink mellé még felrúgjuk a megállapodást.

A COVID miatti helyreállítócsomagot is vétózni szeretnénk, ami baszott nagy összeg, és éppen a megtépázott cégeknek lenne rá a legnagyobb szüksége. És az az ember akarja buktatni, aki az oroszoktól vásárol hamisan tesztelt vakcinát... Egy biztos, mozgalmas napjaink lesznek, de lehet, hogy ezt mi kevésbé fogjuk élvezni.