Honnan tudod, hogy semmibe néznek?

A címben szereplő kérdés egyszerre provokatív, és egyszerre egy olyan kérdés, amelyre a jelenlegi események tökéletes választ adnak. Azért, mert hiába van itthon "minden idők legjobb kormányzása", úgy tűnik, hogy azért néhanapján tesznek arról, hogy az ország lakosságának nagy részét szépen megalázzák. De mégis hogyan?

 

Az 1770-es években Oroszország nagy háborúval volt a törökökkel. Egyértelmű, hogy az oroszok célja az volt, hogy elfoglalják a Fekete-tenger stratégiai pontjait, hiszen onnantól Európában elég jó helyzetben lennének. Egyszerre lenne kijáratuk a Balti-tengerre, és a Feketén keresztül a Földközi-tengerre. A háborút meg is nyerték, és történt, hogy az orosz uralkodó, Katalin cárné látogatást tett  vidéken, hiszen kíváncsi volt arra, hogy végülis mit hódítottak meg az oroszok. Ekkor történt állítólag az az eset, hogy Patyomkin, az orosz hadsereg vezetője kiadta azt a parancsot, hogy építsenek házakat a területre, hogy az uralkodó gazdagnak láthassa, amikor megérkezik.

Talán megfordulhat a fejedben, hogy miért is írtam le ezt.  Noha az egész valószínűleg legenda, azonban számos hasonló vonást láthatunk ma is, annyi különbséggel, hogy nem az állam élén lévőket kell megtéveszteni, hanem minket, egyszerű állampolgárokat. A kérdés itt már csak annyi, hogy mégis mindezt miért?

Olyan mértékre süllyedt le a kommunikáció, hogyha este meg akarsz nézni egy filmet, és véletlenül a tévékettőre kapcsolsz, akkor másfél óránként beleszaladsz egyperces agitációban, hogy természetesen Gyurcsány, Soros, és alkalmatlan baloldal, és tökéletes, erős, gazdag és elismert nemzetünk van, aki példakép mindenki előtt.

Ha fel akarsz menni a megyei napilapra, ott is azt olvashatod, hogy a magyar vállalkozók soha nem tapasztalt mértékű támogatásban részesültek, és ennek köszönhetően beton kemény a vállalkozói szektor. Ez még talán igaz is lenne, de arról nincs szó, hogy a többes szám a vállalkozásoknál Mészárosra és Tiborczra vonatkozik. A többiek küzdenek, valószínűleg nem akarják megzavarni őket azzal, hogy interjút kérnek tőlük.

Nézd meg, hogyan bánik a rendszer a saját embereivel. Az idei áprilisban két dolgot is megtapasztalhattunk, mind a kettőt saját magunkon. Az egyik, amihez kevés köze volt a kormánynak, hogy az évszázad leghidegebb áprilisán vagyunk túl. A másik pedig, hogy voltak olyan termékek, élelmiszerek, amik több, mint 10%-ot drágultak. Kérdezném itt halkan tőled, kedves szavazó, hogy nőtt a fizetésed 10%-al? De ha elmegyünk egy kicsit a déligyümölcsök mellé, például az avokádó 990-ről 1290-re drágult egy nagy hazai multinál. Nem fogom neked levezetni százalékban, ki fogod tudni számolni, hogy ez mit jelent. A kérdés már csak annyi, hogy neked vajon nőtt ilyen arányban a fizetésed? Ha tanár/szociális gondozó vagy, akkor valószínűleg az elmúlt 20 évben ugorhatott ennyit.

De nézd meg, mi a helyzet például az egészségüggyel. Persze, itt a covid, ami tény és  való, hogy az egész világot óriási kihívások elé állította. A magyar egészségügy gyakorlatilag földbe állt tőle, és az amúgy sem jó állapotban lévő népességet is kihívások elé állította. Jelenleg a KSH sem tudja mérni, hogy a leállított onkológia, és az elhalasztott műtétek milyen egészségügyi következményekkel járnak.

De nem is kell a járványra fogni mindent, hiszen ülésezik a parlament anélkül is. Vagyis, felveszik a fizetést, de a kormánypárti képviselők a demokrácia látszatjára sem adnak, erre több jel is utal:

- magasból tojtak arra, hogy segítsenek az endometriózisban szenvedő nőkön. Ez a betegség a nők jelentős százalékát érinti (10%), és pokollá  teszi az életüket. Az endometriózis gyógyítható, műtét kell hozzá, viszont tippeld meg, hogy ezt támogatja-e a Fidesz? Segítek, annyira nem, hogy tárgyalni sem hajlandó róla. A te édesanyád, feleséged, vagy a lányod is lehet az áldozata ennek a betegségnek. És tudj róla, hogy a sorsuk nem érdekli a pártot. Csak a szavazatuk.

- két éve ledumálták a kínai kommunistákkal, hogy megépíthetik a lokális káderképzőjüket. Aztán jött a színjáték, hogy a magyar diákoknak fognak építeni egy Diákvárost, és amikor elkezdett szivárogni hogy bizony jönne a kínai egyetem, akkor hirtelen elvették a magyaroktól, és odaadták a kínaiaknak a projekt 90%-át. A tervet ellenző fideszeseket egyszerűen leváltották. Kommunista tempó, a kommunisták mai maradványaitól, akik a kimosott vörös karikájukkal, benne a FIDESZ felirattal kampányolnak. 2019-ben gyakorlatilag kiárusították a kínai kommunistáknak a legjobb pesti területek egyikét, ahelyett, hogy azt teljes mértékben a magyar fiataloknak adták volna. Mindezt azért, mert magasból tojnak a fiatalságra, és bepucsítottak a pénzre, amit a vörös kínai komcsiktól kapnak. Ez ma Magyarország, egy komcsiknak nyaló, magát demokratikusnak nevező párt vezetésével.

- a héten beadtak egy törvényjavaslatot, ami arról szólna, hogy az önkormányzati lakásokban lakók 10-30%-os áron vehetnének lakást. Ez nagyon szépen hangzik, de gyakorlatilag milliárdos veszteséget okozna az önkormányzatoknak, hiszen az addigi vagyonukat vesztenék el ezzel. Természetesen pár rászoruló jól járna, de mellettük ezzel a törvénnyel a fideszes csókosok megvehetnék az első kerületet (hiszen mind ott bérel lakást irreálisan alacsony áron, amit az előző kerületi vezetés betonozott be, meglopva a saját választóit), a vidéki városok is gyakorlatilag elveszítenék az utolsó vonzerejüket.

Nem is véletlen, hogy a fideszes vidéki polgármestereknél ez kiverte a biztosítékot, mind Cser-Palkovics, mind Kovács Péter tiltakozott ellene, de egyáltalán nem dicsérte a javaslatot a várpalotai fideszes polgármester-asszony, Talabér Márta  sem. 

Itt már csak én kérdezem, hogy kedves fideszes polgármesterek, meddig asszisztáltok még ehhez?

Sokkal becsületesebbek vagytok annál, hogy két részre osszátok a választókat, ellenzékire és kormánypártira, főleg úgy, hogy a saját vezetőségetek is semmibe néz titeket. Megaláznak az ingyenes parkolással, elveszik a vagyonotokat, elveszik az ellenzéki városok pénzét is, ahol szintén élnek kormánypártiak. Meddig nézitek ezt? Az egész rendszer addig működik, amíg az alul lévők hajlandóak azt működtetni, és passzivitásotokkal hozzájárultok ahhoz, hogy az egész nyugodtan mehessen. 

Meddig tűritek? Nincs olyan, hogy nincs alternatíva, és nektek is el kell számolnotok a lelkiismeretetekkel, hogy amikor a kínaiaknak adjuk az egyetemi területet a magyar fiatalok helyett, amikor elveszi tőletek a vagyonotokat, amikor azt látjátok, hogy alkalmatlan a baloldal, de a képviselőkkel napról napra együtt dolgoztok... tényleg ilyen valóságban akartok élni, tényleg ezt akarjátok a gyerekeiteknek elmesélni, hogy ez a megfelelő, ez a jó ország?

Ti is a részei vagytok a rendszernek, egészen addig, ameddig meg nem bukik. Ne hagyjátok magatokat, inkább mutassatok rá a választóknak, akik nem tudnak máshonnan informálódni, hogy bizony, ma olyan kormányzás folyik, ami nem önkormányzat-barát. 

Nektek, választóknak is el kell gondolkodni, hogy meddig hagyjátok, meddig tudunk süllyedni? Ki fogunk még bírni 4 újabb ilyen évet? Ezt a gondolatmenetet viszont már rátok bízom.