Szurkol-e ma minden drukker?

Egy napja ért véget a tavalyról idénra halasztott labdarúgó Európa-bajnokság, amit szerencsére (és teljesen megérdemelten) egy piros-fehér-zöld csapat nyert meg. Noha nem mi, de hát így egy picit talán magunkénak is lehet érezni ezt a sikert Azonban itthon nem ettől hangos a sajtó.

A magyar válogatott egészen jó játékkal rukkolt elő, és leginkább a sorsolással volt baja, hogy nem jutott végül tovább a csoportjából. Nézhetjük úgy is, hogy felejthetetlen élményekkel ajándékozták meg az országot a focistái, hiszen ez az ország ki van éhezve a focisikerekre, főleg, hogy az elmút időszakban nem igazán jutott neki ebből semmi.

Azonban úgy tűnik hogy a szimpatikus focisták nem járnak együtt szimpatikus szurkolókkal. Ebből ugyanis ritka primitív fajták is előfordulnak nálunk, ami pedig még szomorúbb, hogy hozzá hasonló primitívséggel rendekező vezetőink vannak.

Nézzük a tényeket: Az UEFA 3 zártkapus meccsre büntette a hazai labdarúgó szövetséget a szurkolók viselkedése miatt. Ezeket alá is támasztotta, volt benne kirekesztő, gyűlölködő, homofób, tehát minden, ami primitívséget el lehet képzelni. Hozzá kell tenni, hogy visszaesőnek számítunk, hiszen nagy valószínűséggel ugyan ezek a szurkolók már hoztak össze vaskos számlákat az MLSZ-nek.

A hazai közélet fel van háborodva, félig jogosan. Mindannyian rettentő túlzónak tartják a büntetést, megemlítve, hogy nálunk sokkal nagyobb vétséget is elkövetnek más országok szurkolói, mégsem kapnak ilyen mértékű büntetést. Sokan megemlítik, hogy kettős mérce van. Talán igazuk is van. De egy dolog senki szájából nem hangzott el eddig:

Takarodjatok el a lelátókról, ti fasiszta patkányok!

Ugyanis egy egész országot büntetnek azért, mert szurkolók maréknyi csoportja melldöngetve okádja a gyűlöletet egy UEFA-rendezvényen, ahol ki is van írva, hogy a gyűlölet nem pálya. Nem ez az első, és nem csak itthon, hanem Némeországban is sikerül jókora balhét rendezni. A különbség az, hogy a német rendőr nem fog félni attól, hogy kirugják, mint a hazai, és csont nélkül bevágja napokra a hőbörgő majmokat. Nagyon helyesen.

Az MLSZ-nek, és a hazai kluboknak évtizedes adósságuk van. Kamerarendszerrel ugyanis (ahogy külföldön is teszik, btw) ki kellen szűrni az első válogatott meccsen az ilyeneket, majd a büntetés mértékét teljes mértékben rájuk terhelve egy életre ki kellene tiltani az összes hazai sporteseményről. Kérdés nélkül.

Angliában a klübok közötti háború olyan régre nyúlik vissza, hogy az ottani rendőrségnek (Scotland Yard) évek óta beépített embereik vannak, akik bomlasztják az ilyeneket, hiszen őket is kitiltják a stadionokból, de helyette utcai összecsapásokat produkálnak.

Itthon a politika is beszállt az üzengetésben, hiszen minden idők legalkalmatlanabb külügyminisztere ehhez is ért, és egyszerűen szánalmasnak nevezte az UEFA döntését. Az, hogy magánvéleménye van, szíve joga. Az, hogy ezt hangoztatja politikusként, az már gond. Ez ugyanis tiltva van a FIFA szabályzatában, és akár azzal a következménnyel is számolhatunk, hogy felfüggesztik a politikai beavatkozásért az MLSZ tagságát. Volt már erre más országokkal példa, tehát a szövetséget nem kell félteni, hogy hajlandó-e egy ilyet kockáztatni. Biztos jól esne nekünk egy ilyen a szeptember 2.i Anglia elleni meccs előtt

Nagyon súlyos gond van az itthoni szurkolókkal, akikkel egyik klubvezér sem bír el. Precedens volt, amikor Kubatov Gábor meghajolt az ultrák akarata előtt vénaszkenner-ügyben. Azóta tudható, hogy mindig jól jönnek nekik az ultrák, lásd, amikor egy népszavazási kezdeményezést kellett meghiúsítani, akkor büszkén és boldogan váltak a lelátó rendbontói a politika hű katonájává. Egy dolog, hogy szánalmas, a másik, hogy most már tényleg elég volt.

Ahogy a politikában, úgy a szurkolói kérdésben is változás kell. Utóbbiban sokkal nagyobb szigorral kell fellépni. És ezzel igazat adok a 9,8 millió főnek, akik azért vannak büntetve, mert van pár ezer majom, akik úgy érzik, hogy felsőbbrendűek, mikor csak szánalmasak és kárt okoznak. Mert ez válogatott a miénk is, nem csak az övéik.