Zay van az éterben

Kicsit talán gyerekes szóviccnek tűnik, valójában évek óta nem látott kő zuhant a magyar politikai életben, hogy az ellenzéki előválasztás során Márki-Zay Péter a harmadik helyen futott be. Ez a harmadi helye azonban számára már győzelem, de ő úgy volt vele, hogy 19-re lapot kér. Ez menő, ez frankó, de nézzük, mit húzott ez a srác!

Talán furcsa, hogy srácnak nevezem, viszont visszalépett Karácsony Gergely a javára. Hogy ez jó döntés volt, az teljesen egyértelmű, hiszen a legnagyobb kritika a főpolgármesterrel szemben, hogy túl sok mindent akar egyszerre. Nagyon sok pozitív dolog van éppen a neve mellett, viszont a negatív fennhangok miatt egyszerűen nem volt igaz az, hogy le tudja váltani Viktort. Aki csak annyit mondott erre, hogy "Pech".

Ma az előválasztás során két ember maradt versenyben.

- Dobrev Klára

- Márki-Zay Péter

 

A két politikus között nagyon nehéz választani, mégis, úgy gondolom, nagyon egyszerű érvekkel lehet alátámasztani, hogy kire érdemes abban az esetben szavazni, hogyha tényleg szeretné az ellenzék a jövő évi választáson nagy eséllyel megverni a több, mint egy évtizede kormányzó Fideszt. Kezdjük tehát az érvelést.

Dobrev Klára:

Klára egy iszonyatosan penge nő. Lehet itt bármit mondani, Dobrev Klára egy borzasztó nagy tudással rendelkező nő. Folyékonyan beszél ugye magyar mellett angolul, németül, oroszul, bolgárul, és aki egy kicsit is járatos a balkáni politikában, az tudja, hogy az anyanyelvi bolgár mellett a macedón nyelv is ott van (tekintve, hogy a kettő szinte megegyezik), és ennek köszönhetően az összes balkáni országgal megérteti magát. E mellett mind a hazai-, mind a nemzetközi közigazgatásban óriási tapasztalata van, hiszen a nagy nyugati országok politikusaival anyanyelven társalog, gyűjti a kapcsolati tőkéjét, és ezt mind fel tudja használni az ország érdekében.

Klára mögött áll a legjobban szervezett és mozgósító ellenzéki párt is, ami olyan hátteret biztosít, ami elengedheteten a választás megnyeréséhez. Klára könnyen szót ért a társadalom minden egyes rétegével, legyen szó az elittel való kapcsolattartásról, vagy a vidéki szegényebb réteg problémáinak meghallgatásáról. Nagyon könnyű így összehozni egy masszív szavazó réteget. De akkor mi lehet vele a baj?

Dobrev Klárának három nagy hibája van, ezek közül kettőről egyáltalán nem tehet. Ez viszont a politikában nem elkerülhető, és Klárának ezekkel szembe kell néznie:

- A Gyurcsány-faktor

- A DK-faktor

- Az imidzs hiánya

Az elsőt nem igazán kell sokáig magyarázni. Dobrev Klára férje Gyurcsány Ferenc, aki ma Magyarország legmegosztóbb embere. Nem tehet arról, hogy a férje ő, hiszen az ember a szívének nem igazán lehetett parancsolni, azonban a döntést ő maga hozta meg az oltárnál. Ezt tudomásul kell venni, hogy így van, és az meg egyértelmű, hogy a kormánypárt ezerrel szereti ezt közölni a választópolgárokkal, hogy Klára bizony Gyurcsány és egy percig sem szabad bízni benne. Erre annyi pénzt elköltöttek, hogyha oktatásra költötték volna, akkor nagyon jó gimnáziumaink lennének, főleg vidéken.

A DK faktor marha szerencsétlenül jött össze neki. Nem tehet arról, hogy Dobrev Klárának hívják, hiszen a szülei döntöttek így, ebbe nem igazán volt beleszólása. De az, hogy Dobrev Klára a monogramjából álló párt, a DK jelöltjeként indul, a pártelnök, Gyurcsány Ferenc feleségeként. Ez egy akkora hendikep a kormánypártnak, amit csak az nem vesz észre, amit nem akar.

Az imidzs hiánya óriási gond, erről már tehet Klára. Ő ugyanis egy percig sem tisztázta eddig, hogy milyen programot szeretne. Nem határolta el magát attól, hogy ő most akkor kit is képvisel a kampányban? A DK-t? Gyurcsány Ferencet? Vagy Dobrev Klára programját?  Ez eddig nem derült ki

Márki-Zay Péter:

Péter az egyik legnagyobb meglepetése az elmúlt 5 év politikájának. Hódmezővásárhelyen először megverte a Lázár János támogatását élvező alpolgármestert az időközin, majd aztán nyert a sima önkormányzati választásokon is. Ezutén bejelentette, hogy összefogással meg lehet verni bárhol a kormánypártot, és ez be is jött, hiszen számos nagyvárost elvesztette ezen a választáson a Fidesz. A mostani választásra számos jelölt mellett nyilvánosan kiállt a mozgalma annak érdekében, hogy tiszta ellenzéki jelölt legyen. Ezután elindult az ellenzéki előválasztáson, és hirtelen megverte Jakab Pétert, és Fekete-Győr Andrást, az ellenzék két egyik meghatározó politikusát. Előbbinek határozott esélye volt arra, hogy megnyerje az egész választást is.

Péter az ellenzéken belül kakukktojás, ugyanis jobboldali, katolikus, tehát szinte mindenben ellene megy annak, amit a kormánypárt kihívóként szeretne. Ez azonban az ellenzéknek is nehezen megy le a torkán. 

Péter 7 gyermekes családapa, és ami még inkább becsülhető, hogy ezt egyetlen kapcsolaton belül sikerült elérnie. Önmaga művelt, több országban élt már (ebben hasonlít Dobrevre), és polgármesterként egy olyan várost irányít, ahol egyszemélyben valósította meg a fejlődést és a biztonságot. A keretei ugyan nem végtelenek, ez viszont nem jelenti azt, hogy az ötleteivel szegényebb lenne az ország. Sőt, kijelenthető, hogy pontosan ilyen vezetőre lenne szükség.

Márki-Zay legnagyobb hibája talán épp ez, hogy nagyon nehezen integrálható. Egyértelmű, hogy néhány kijelentésétől kiveri a víz a baloldali szavazókat, pedig ha megnézzük, Péter rendkívül nagy tisztelettel fordul a baloldali témák felé. Ez az, ami teljesen ellentétes mind a jelenlegi kormánypárt, és mind Dobrev Klára kampányával. Ide lehet példának érteni a szekuláris államfelfogását, ami a KDNP-n belül nem értelmezhető fogalom, de a határon túli nemzetrészekkel való kapcsolat fontossága, ami ellen a DK évek óta uszít. 

De kire kellene szavazni?

Választás, Válassza A Lehetőséget, Válassza Ki

(forrás: pixabay)

Az előválasztás szabályaiból az következik, hogy annak a győztesét támogatja a teljes ellenzék a kormánypárttal szemben. Ebből az is világossá válik, hogyha valaki nem nyeri meg az előválasztást, akkor az biztosan nem lesz miniszterelnök-jelölt 2022-ben. 

Ha megnézzük a társadalmi törésvonalakat, akkor ma az jelenthető ki, hogy körülbelül 50-50% az esélye bármelyik oldal győzelmének, a kulcs azon van, hogy ki tudja megszólítani és mozgósítani azokat, akik el fogják dönteni ezt a választást. És itt, sajnos - vagy nem sajnos, de jobboldali többség van. Elképzelhető, hogy egy baloldali jelölt meg tudja nyerni az ellenzéki előválasztást (szándékosan nem írtam baloldalit), viszont kérdés, hogy tud-e alternatívát nyújtani azon jobboldali szavazók számára, akik ilyen esetben biztos, hogy a kormánypártra húznák be az X-et? Nem tudjuk ugyanis, hogy a DK a korábbi ígéretei után mit tudna felmutatni (remek ötletük volt javasolni, hogy meg kellene vonni a határon túliak szavazati jogát, ezzel mindjárt egymillió potenciális "nem"-szavazót generálva maguknak), viszont Márki-Zay nyit a baloldal felé. 

A választás sajnos továbbra is matematika. Amennyiben olyan jelölt nyeri az előválasztást, aki nem megfelelő, mert nem lehet megfelelő a túloldalnak, akkor a választáson ősszel biztosan el fog bukni az ellenzék. Amennyiben olyan, aki alternatívát kínál, akkor is lehet hogy elbukik, viszont egyáltalán nem biztos. Erre kell gondolni az előttünk álló hét alatt.