Do we stand with #CEU?

A magyar felsőoktatás egyik fekete napja felé közeledünk, ez pedig az a nap lesz, amikor a Közép-Európai Egyetem úgy határoz majd, hogy a budapesti képzéseit a jövő tanévben nem fogja elindítani. A miért jutottunk el idáig, és a hol tartunk most, valamint a hova tovább kérdéseket fogom most egy kicsit boncolgatni.

A Közép Európai Egyetem, vagy ahogy mindenki ismeri, a CEU egy budapesti magánegyetem, amely képzéseivel világszínvonalú oktatást hoz az országban, jelentősen növelve kicsi hazánk szellemi versenyképességét. Az oktatási profilja miatt nem lehet korrekten összehasonlítani a "nagy" agyar egyetemekkel, a CEU mindig is nagyobb anyagi háttérrel rendelkezett, mint az itthoni classic egyetemek. Számtalanszor hallottam, olvastam, hogy bezzeg ha a CEU-n oktató magyarok máshol tanítanának, akkor ott is tök jó lehetne az oktatás színvonala, és kilőnénk mint a rakéta. Na, ez azért nem teljesen így van.

A CEU ugyanis magánegyetem. Ez azt jelenti, hogy itt rendesen fogsz fizetni azért (mármint a magyar pénztárcát nézve) hogy tanulhass. Cserébe, amerikai diplomát kapsz, és amerikai mértékű lehetőségeket. Van egy anekdota még anno Puskás Öcsiről, a "kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci" kapcsolatáról. Ez a CEU-ra is igaz, hisz itt ugyanis minden anyagi feltétel adott ahhoz, hogy sikeresen kutathassanak és kibontakozhassanak, még ez a központi pórázon lévő magyar egyetemekről nem mondható el. Ugyanis, a kutatás egy piac, egy verseny, ahol a szabadabb és gyorsabb tőkemozgásokkal rendelkező egyetemek mindig is prioritásba lesznek a központosított és irányított pénzelosztással bíró egyetemek fölött. Ez az oka annak, hogy számtalan kiváló magyar professzor a CEU-n fog doktorálni, oda viszi a kutatási eredményeit (és tolja előrébb az egyetemet a rangsorba, by the way), és nem a magyar egyetemek részesülnek ebből a szellemi sikerből.

  • 1. Miért bántják a CEU-t? 

    Azért, mert Soros György alapította. Ezt most lehet ragozni, túlspilázni, lényeg, hogy szerencsétlen egyetemnek egy bűne van, az pedig az , hogy Sorosnak köze van az egyetem alapításához. Ezen kívül az országnak csak hasznot hoz az egyetem ittléte. A kormány pedig, mögötte az abszolút hatalommal éppen azt mutatja meg a neki nem tetszőknek, hogy akár el is lehet menni, ha nem tetszik az, ami itthon zajlik.

  • 2. Mit hoz a CEU nekünk?

    Mármint azon kívül, hogy egy csomó magyar jár a CEU-ra? A CEU itthon tartja a legjobb magyar oktatókat. Fent leírtam, hogy itthon maradva nemcsak az egyetemnek, hanem az országnak szereznek dicsőséget. Ha külföldön lennének, a karrierjük ugyanúgy ívelhetne felfelé, így viszont sikeresen ellenállnak az úgynevezett "brain-drain"-nek, ami a kelet európai országok egyik legnagyobb gondja. Másrészt a CEU minden egyetemistának benefit, azaz haszon. A CEU könyvtára ugyanis nyílt, kutatható, ami a budapesti egyetemisták egyik lelőhelye, a szakdolgozatok elkészültében óriási segítséget nyújt, ergó mindenki részesül belőle. Ezért nem hogy a CEU-s diákokkal, hanem minden egyetemistával szemben orbitális kibaszás lenne, ha a CEU elköltözne Budapestről.

  • 3. Miért akar a CEU amerikai diplomát adni itthon? 

    Őszintén, ez kit érdekel, örüljünk neki hogy ad! Nyugodtan utána lehet googlézni, mennyibe kerül 6 szemeszter (ez egy alapképzésnyi idő, a minimum amit egyetemen kell a diplomához tölteni) az USA bármely tagállamában, s mindezt mennyiért nyújtja a CEU. Épp ezért óriási dolog  ám az, hogy itt Budapesten ilyen lehetőség adott a magyar diákoknak, hogy egy ilyen súlyú papírral jelenhetnek meg a hazai munkaerő-piacon.

  • 4. Mit akar a kormány a CEU-val?

    Behódoltatni. Az összes egyetem élén ugyanis olyan emberek vannak, akiknek közismerten jó a mozgásuk a kormánypárti körökben, azonban a CEU nem ilyen. A rektor, Ignatieff pedig ahogy nemzetközi térre terelte a CEU problémáit, inkább szálkává nőtte ki a magát a kormány szemében. Az bizonyos, hogy a végső szót Orbán mondja ki, aki láthatóan nem sieti el a döntést. Kicsit párhuzamba lehet foglalni a viselkedését a Babits Jónás Könyvében tapasztalható Istennel is, akit Jónás kérdőre von, hogy mikor rendeződik végre minden jól el. Az isten erre a könyvben így felel: "Nekem van időm, én várhatok". Nos, a miniszterelnök úr halogatása hasonló gondolkodásmódra utal.

  • 5. Miért szól bele a külföld, hiszen itt mi döntünk?

    Mert az egyetemi autonómia egy elég széles fogalom. Az egyetem dolga hogy kutasson, a kormányé hogy kormányozzon. Az egyetemek azonban bármely országgal együttműködnek, függetlenül az ország egyéb kapcsolataitól (gondoljunk csak a magyar és a tajvani egyetemek együttműködésére, pedig Tajvannal diplomáciai kapcsolatunk sincs). Nos, ez egy olyan elv, amit külföldön szigorúan védenek, és mivel egy esetleges elüldözés az egész Eu versenyképességét érintené (noha lényegesen alacsonyabban, mint a hazánkét, mégis egyfajta súlyos precedens lehet, amit viszont közös erővel akarnak megakadályozni) ezért a határozott és erős külföldi fellépés.

  • 6. Miért mondja most a CEU, hogy költözik, ha nem lesz papír?

    A válasz, hogy a piaci verseny miatt. A külföldi oktatókat (és a magyarokat) nem tudja itt tartani egy bizonytalan helyzettel, számára sokkal fontosabb, hogy az egyetem működjön, minthogy egy politikai játszmában a versenyképességét veszélyeztesse. Ezt jelezte a rektornak az egyetem felügyelő-bizottsága is, ami miatt annak lépnie kellett. A CEU nem akar nyomást gyakorolni a kormányra (miért is tudna? hiszen nem magyar állami intézmény), viszont arra jogosan hívja fel a figyelmet, hogy a jogi kérdések tisztázása nélkül a működése veszélyben van, és nincs garancia arra, hogy itt tudja a jelenlegi működését folytatni. Az ügyet a kormány emeli politikai szintre, amiben a CEU-nak, mint nem politikai szerv, nincs a kezében eszköz a védekezésre, lényegében ki van szolgáltatva a kormány döntésének.

Hogy elköltözik-e a CEU? Elképzelhetőnek tartom, hogy a működésének egy részét külföldre helyezi, azonban azt is, hogy a kormány végül aláírja a szerződést a CEU-val. Bár ez egy nagyhatalmi játszma része is lehetne (lásd az ukrán konfliktusos szösszenetet), mégis azt hiszem, hogy a CEU-t nem fogják ilyen magas szintre feljátszani az amerikaiak, noha nem kizárt, hogy a kormánynak ez lenne a kifejezett célja.