A magyar nő megint szép lesz, méltó régi...

Avagy miért ködös az új családtámogatási rendszer?

Az elmúlt időszakban annyi minden történt, hogy hirtelen nem is lehetett mindenre reagálni. Laikus szemlélő sem érthette pontosan, hogy mi történik, és így, egy héttel később már kicsit tisztázódtak a dolgok, de még mindig vannak szürke foltok.

I. Miniszterelnök úr évet értékelt a Várkert-bazárban.

Fekete kordonok mögött szólt az évértékelő, amelyet csak a kiváltságosok hallgathattak élőben. Még maga a miniszterelnök is megdöbbent rajta, hogy milyen sokan vannak, noha valószínűleg tudta, hogy csak olyan káderek lehetnek jelen, akik lekötelezett pozícióban vannak. Maga az évértékelő az előző linkben elolvasható, nem tudtunk meg belőle semmi újat, már amit a nemzetközi helyzetről lehetett.

Soros, migránsok, Brüsszel, náci-szoci frigy és persze az hogy mi mindent megnyerünk (arról, hogy a náci szó "ci" végződése alapból a szocialista rövidítése, valószínűleg erről nem tájékozódott).

Az évértékelőnek ennek a része nem volt más, mint a saját elképzelt teljesítmény felnyalása a pódiumra. Nagyon szomorú, hogy a miniszterelnök az ország problémáival nem szembesül, nem szembesíti a hallgatóságát, és még kevésbé sem akar küzdeni ellenük. /egészségügy (nem fejleszteni kell, hanem felzárkózni, ha az megvan, van honnan fejleszteni ) korrupció, elvándorlás, stb.../ A gazdasági növekedés meg annyira érezhető, hogy reklámozni kell plakátokon. Ugye, no comment? 

II. Volt viszont a miniszterelnöknek az évértékelő részben egy olyan rész, amitől egy egyszeri hírolvasó leülhetett, ez pedig a családtámogatási rendszer gyökeres átalakítása. Szemmel látható /vagyis inkább füllel hallható/ volt, hogy ez a része a beszédnek az, ami eléggé ki van dolgozva, azonban eléggé el van ködösítve, és csak a szép szavakat hallani.

Nézzünk a dolgok mélyére!

1. Bevezetik a fiatal nők gyermekvállalási támogatását: 1. házasságnál minden nő 10 milliós hitelt kaphat, aminek a törlesztését az első gyermeknél 3 évre felfüggesztik, a másodiknál a tartozás egyharmadától eltekintenek, a 3. gyermeknél pedig spongya a kölcsönre.

Nos lapvetően ez egy nagyon szép elgondolás, mégis populista a mögötte álló indok:

A mai fiatalok nem igazán szeretnek házasodni, annak ugyanis van egy jelentős költsége, amelyet a család nem feltétlenül tud előteremteni. A 10 milliós kölcsönt attól függetlenül fizetni kell a harmadik gyermek megszületéséig, de minimum 9 hónapig. Ez alatt a kilenc hónap egy része alatt a család férfitagjának a terhére zuhan a kölcsön visszafizetése, hiszen egy terhes nő alapvetően nem fog a terhesség alatt végig dolgozni. A három gyerek eltartása is komoly költség, hiszen ahogy nő, úgy kell rá egyre többet költeni, és a jelenlegi fizetések mellett ez egyre nehezebb lesz. 

2. Bővítik a csokot, 2 gyermek után 22 millió, 3 után pedig 35 millió forint támogatást kapnak.

Ez ugye egy patent dolog lenne, de a sikere igazából 10 év múlva lesz látható, hiszen 10 év alatt kell vállalni a 3 gyereket. Az, hogy  a program mennyire lesz sikeres, csak egy évtized múlva derül ki. Mindenesetre, olyannal reklámozni magunkat, ami csak 10 év múlva fog látszódni, az biza' populizmus! Arról szó se esett, hogyha valaki önhibáján kívül nem esik teherbe (meddőség), akkor mi lesz a pénzzel?

3. Átvállalnak a jelzáloghitelekből a 2. gyermeknél 1, a 3.nál 4, a többi után meg plusz 1-1 millió forintot.

Ez megint nagyon szép gesztus, viszont alacsony a száma annak a potenciálisan számításba jövő családnak, amelyek többmilliós jelzáloghitelük van, és gyermekszüléssel tudnának ebből menekülni. Ennek oka prózai, nem tudsz is helyre szülni, 10 millióból új házat nem kapsz, és bár a CSOK-nál nem kizáró ok a jelzáloghitel, de a bank nem hiszem, hogy örülni fog a beugróknak. Másik oldalról azt is figyelni kell, hogy akik gyermek reményében veszik föl a jelzáloghitelt, majd nem jön össze a gyerek, akkor az adósságspirál egész komolyan fojtogatja majd a családokat.  

4. Azok az anyák, akik szültek 4 gyermeket, annak nem kell SZJA-t fizetni többé.

Ez megint szép, de egy gyerekhez általában apa is kell. A másik, hogy ellentmond a kormány önmagának, hiszen egy anya több férfitól is tud gyereket szülni, pedig a támogatási rendszer a családtámogatásra épül, és nem  a mostohagyerekekre. Ettől függetlenül ez egy szép dolog, de inkább tudom azt elképzelni, mint adó-visszatérítés formájában visszaadni a befizetett SZJA-t, mint azt, hogy külön könyvelik majd a 4 gyermekes anyákat. És fontos megjegyezni, hogy adóvisszatérítés annak jár, aki igényli, tehát ha valakié beragad, az beragad...

5. Nagycsaládos autóvásárlási program: 2,5 milliót adnak rá. 

Erről már többet tudni, 1 milliós beugró kell rá, minimum 7 személyes autót kell venni,és nem lehet a 2,5 millió az eredeti ár 50%-nál több. Itt egy jó kis elemzés, hogy az állam ezzel a támogatási formával nem fog rosszul járni.

6. Megvalósítják a teljes bölcsődei lefedettséget. 2022-re minden szülő viheti a gyermekét bölcsibe. 

Ez ugye megint gyanús, mert nagy valószínűséggel nem Budapesten a legmagasabb a népességszaporulat százalékos arányban. Emellé pedig szükséges lenne a képzett munkaerő, amelyből már most is hiány van. Ahogy az ország a hiányzó informatikusokat, úgy a bölcsődei dajkákat sem fogja tudni kitermelni 3 év alatt. Az ígéret nagy valószínűséggel nem tartható, így ez is populista javaslatnak tekinthető. Az elképzelés alapból helyes lenne, de a mai magyar bérekért az anyák kevés gyermeket fognak szülni. Előbb kilátás kéne, aztán munkaerő, aztán ez az amúgy tényleg jó elképzelés.

7. Nagyszülői gyed bevezetése

Valójában annyi fog történni, hogy egy ma is széleskörűen létező tevékenységet az állam pénzzel fog honorálni. Igazán időszerű, jó gondolat, a legnagyobb baja, hogy kb 10 évvel vannak elkésve vele. De jobb később, mint soha!

8. A fiatalok nyelvtanulásának támogatása

Ez talán a legsurmóbb intézkedés, több okból is. Egy, csak a 9. és a 11. évfolyamra jár. Tehát, aki idén 11.-es, és jövőre végez, és kötelező a nyelvvizsga, az nem vehet részt a programban. Ez egy elég görény dolog ezzel a korosztállyal. Kettő, pályázat alapján kell eldönteni, hogy ki az, aki részt vehet rajta. Ez szintén egy szemét dolog, hiszen egy vidéki gimnáziumból sokkal nehezebb kijutni, mint egy budapesti, vagy esetleg megyeszékhelyi gimiből. A harmadik, hogy ahelyett, hogy beismernék, hogy az itthoni nyelvoktatás egy csőd, és változtatni kéne, ahelyett a gyereket küldik ki (ez még jó is!), de az itthoni rendszer változatlanul életképtelen marad. 

Arról pedig nem is akarok egy szót se írni, hogy mi lesz akkor, ha valaki mind a két pályázatán elbukna... Sokkal ésszerűbb döntés lenne a 10. és a 12. évfolyamra kiírni az egészet, hiszen 9.-be már tanulhatna, amit 10-be kinn kamatoztathatna, valamint a 12.-es nyelvvizsga előtt sem ártana egy kis emlékezetfrissítés. Vagy már most azzal kezdik, hogy honnan lehetne pénzt spórolni, és ez a megoldás, hogy mondjuk egy évjáratot simán ki lehet hagyni belőle?

Összefoglalva az egészet, a bejelentett intézkedések egy része inkább jól hangzik, és jól is ki lehet jönni belőlük, az azonban messze el van hallgatva, hogy nem kötelező jól kijönni belőle. Kicsit hazárdjáték, hiszen mégis csak a fiatalok jövőjével játszanak, és nem ígérnek a jövőre biztosra semmit se. Úgy pedig nehéz tervezni, hogy nem tudod, hogy hova és milyen körülmények közé szülsz egy gyermeket. Nemde?