Helyzet patkányfronton

"2019 első negyedévében már tisztán látszik, hogy Budapest újra harcban áll, mégpedig a patkányokkal. A VietCongot megszégyenítő földalatti bázissal rendelkező rágcsálók támadása elérte gyakorlatilag a főváros összes kerületét. A védősereg vezetője, Tarlós István szerint a helyzet nincs veszve"

Ez akár lehetne egy mai hírlap híre is, bár sajnos ma már kevés a független hírlap, ezért nem nagyon van, aki tudna tudósítani róla. A baj egyre nagyobb baj, bár nyugati szemmel érthetetlen, de itthon mégis ismeretlen fogalom jelent meg a mindennapok Budapestjén: 

A Patkány

Budapesten 1971-ben egy átfogó stratégia alapján megindult egy szisztematikus patkányirtás a városban, miután már egész nagyra nőtt a patkánypopuláció. Az irtás sikeres volt, évek után annyira alacsonyan maradt a patkányok száma, hogy nyugodtan lehetett sétálni a városban, csak itt-ott elvétve maradt egy-egy magányos csatorna-harcos a városban. Az irtás persze folyamatos volt, hiszen a kis jószág igencsak szapora,  ezért nagy gondot tudott volna okozni, hogyha esetleg kimaradt volna egy-két generáció átsegítése a túlvilágra. A patkány amúgy elég okos állat, és nem eszik abból, amiből a másik meghalt, ezért csak lassan ölő cuccokkal lehet kiirtani, csak így eredményes. Szerencsére enni eszi a mérget, tehát csak tartani kell a lépést a szaporodással, és kordában is van az állomány

Nos, ez az idilli helyzet fennállt 2018-ig. 2018-ban ugyanis  Bábolna Bio, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött sikertelenül pályázott a nyilvános pályázaton az irtásra vonatkozó szerződés meghosszabbítására. A feladatért a cég tapasztalatok alapján 1,2 mrd forintot kért volna egy évre, a másik cég viszont ennek aláígért. (a főváros 1,3mrd-re becsülte a költségeket- such a pity)

Nos, úgy tűnik, hogy hasztalanul. A patkányok csak jönnek, már nappal is lehet velük találkozni, annak, hogy ennyire szaporák, maximum a gazdaboltosok örülnek, hiszen a csapdák biztos jobban fogynak. Nem igazán látni hogy éppen hogyan és miként írt az új írtó.  Az, hogy ez miért van így, az már kicsit árnyaltabb dolog:

Miért van az, hogy évekig elég jó minőségben pusztít egy cég, és harminc éves referenciával a háta mögött nem kap meg egy ilyen közegészségügyileg igen fontos megbízást? Mint az átlátszó megírta, maga a közbeszerzés se volt tiszta, nagyon úgy tűnt, hogy ez a cég már előre elnyerte a tendert.

- Miért van az, hogy a politikusok a választók szemébe hazudnak?

Tarlós István szerint patkányok mindig is voltak, mindig is lesznek. Ebben igaza van. Ahogy abban is, hogy ellenőrizte, hogy 23%-al olcsóbban végzi a mostani cég a patkánymentesítést. Amiben viszont nagyot ferdít, hogy a 23%-os matek már nem jön ki úgy, hogy a főváros már megszponzorálta őket +650 millióval, hogy ugyan, tessék már végre csinálni valamit. Ebből a 650 millióból a Bábolna 23milliós havi ajánlatával majdnem 2,5 évig lehetett volna fenntartani a régebbi állapotot.  A közgyűlés a fideszes tagok hiánya miatt döntésképtelen volt. Hiányzott például Borbély Lénárd, akinek az aznapi Fb posztja szerint mást kellett szerveznie:

- Csepelen, mint polgármester, lézerharcot szervez 11.-ére (Panem et circenses !!!44!4!)

 

A tender furcsasága, a patkányok támadása, a hirtelen beleöntött nagy adag pedig a korrupció sötét bűzét terjeszti az egész cucc fölé. Miért van az, hogy hirtelen egy nem budapesti cégekből álló konzorcium létrejön, nulla tapasztalattal, és megpályázza a közép-európai világváros patkányirtási tenderét? Hova tűnik a pénz? Mire megy a munka? 

A patkányokat eddig irtó Bábolna se érti, ezért perre ment a döntés ellen, de ameddig a bíróság dönt, a patkányok szaporodnak. A rendkívüli irtással sem őket bízták meg, pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a mostani cég nem képes megbirkózni a feladattal. Ha így folytatódik minden, akkor júniusra patkányokban fogunk fürödni, hiszen 3 havonta jön az új generáció, és ahogy egyre jobb az idő, úgy egyre nagyobb lesz a szaporulat is. 

Nem értem, hogy mire vár a fővárosi önkormányzat, miért nem bont azonnali hatállyal szerződést, és kezdi meg végre tényleg azt, ami a feladata, vagyis a város érdekét képviselni. Az pedig, hogy valakinek a valakije kapta a melót, pedig már a gyanú is durva, hogy ennyire veszik figyelembe a városlakók érdekeit. 

Ez utóbbiról viszont szeptemberben lehet dönteni....