NER-lovaginák, avagy a NER- női üzleti ága

Azt tudjuk, hogy 2010 óta a NER-korszakában élünk, amelyről igazából majd olyan 20 év múlva tudják megmondani, hogy mennyire sötét korszaka az országnak. Azt azonban látni kell, hogy a NER él, dübörög, és egy olyan párhuzamos társadalmat épített ki, amely úgy működik, mint egyfajta állam az államban, azzal a különbséggel, hogy itt haveri segítséggel mutyizzák el az állami vagyont, mint ahogy a rákos sejt az energiát az egészséges sejtből. A NER-jelenség valószínűleg a legnagyobb gátja a magyar versenyképesség fejlődésének, olyasmi tünetekkel, mint a belterjesség, egyszer majd meg fog rohadni az egész, csak az a baj, hogy akkor a nyakunkba szakad a sok retek, amit összeszedtek. 

A legnagyobb baj, hogy a hatalommal rendelkezőkhöz közeli vállalkozók kezében minden ott van, ami meggátolja a szabd versenyt a piacon, és ezzel egyfajta defektes demokráciává zülleszti a hazai mezőnyt. Tematikailag nézve a NER rendkívül felépített, azonban hátránya is származhat abból, hogy túlzottan strukturálható.

Mi az, ami ebből látható?

Különböző oligarchák felemelkedése, Garancsi, Mészáros, és a többiek isszák a közbeszerzések édes Eu-s nektárait, miközben megállítjuk Brüsszelt. A  felszín alatti kapcsolati tőkékre azonban nagyon nehéz rálátni, pedig ezek azok, amelyek zárttá és sikeressé teszik a NER-t Magyarországon. Úgy hálózzák be a magyar gazdasági életet, mint az emberi testet az erek, és mindenhová elér a kezük.

Alapvetően Dunát lehetne rekeszteni velük, mégis, teljesen más érdekeltségű vállalkozók és politikusok között a legnehezebb feltárni a kapcsolatot, pedig nagyon is látszik, hogy a véletlenek nem játszanak egy-egy döntés meghozatalánál.

Itt jönnek képbe a hölgyek. Még pedig, a szebbik nem tagjai nem feltétlenül játszanak alárendelt szerepet egy-egy ilyen kapcsolatban, és van egy nagy különbségük a férfiakkal ellentétben: Teljesen más életet élnek.

Hiúságuk és barátságaik után dől a pénzözön és az üzleti sikerek, majd megjelennek a felsőbb érdekek, és a politika. A NER hölgyei, uraikkal ellentétben gyakrabban köthetőek össze, és mindjárt tisztábbá teszik a képet, ami azonban még így is elég bonyolult. A minapi Rogán Cecíliás cikkhez még lehet tenni pár megállapítást, amely összeköti a NER-t a NER-rel:

- Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodájának vezetőjének a felesége rettentő sikereket ér el, mióta a férje politikai pártja a hatalmon van. Ez tény, ha megnézel egy fényképet Cecília asszonyról 2005-ből, majd egy másikat 2018-ból, csak a névaláírásból ismered fel, hogy két képen ugyanaz a személy található.

- Közös cége van barátnőjével, Sarka Katával, ugye, aki nemrég ment hozzá a Valton-vezérhez. Ahhoz a Valtonhoz, amely a Fidesz-féle Kubatov Gábor által elnökölt csapatának a fő biztonságis embere, és a fideszes fórumokat is ők védik. Mióta ennyire nyilvánvaló a közös pont a politika és a biztonsági cégek között, azóta előfordult, hogy kopaszok népszavazást akadályozhattak meg. Sarka ex-férje Hajdú Péter, aki az azóta a kormányközeli Hit Gyülekezete által tulajdonolt ATV-nek szerkesztett egy vagon műsort. 

- A kormány filmügyi biztosa, a nemrég elhunyt Andy Vajna (RIP) felesége szintén tagja a barátnői hálózatnak, amely nem lehet véletlen, hiszen ameddig uraik nagyban dolgozták ki az EU-s pénzek és a hazai befektetések lenyúlását, addig a másik szobában ők is bartereztek, igaz, eleinte egymás között. Noha szegény Timike valószínűleg kikerül a pénzes szűk körből, mégis fontos jelzés, hogy nem szedték ki őt mindenhonnan azonnal, és ebben valószínűleg nagy szerepe lehetett újdonsült barátnőinek is. 

Nézzük meg a hölgyek cégeit: Természetesen szinte semmit se tudni róluk:

  • - mi az alaptőke forrása?

  • - mik a szakmai referenciák? (hiszen ugye, NER-előtt ezek a cégek nem léteztek!),

  • - milyen jövőképet tudnak felmutatni?

  • Az már biztos, hogy ők is "okosabbak, mint a cukkenberg", hiszen milliók szakadnak a nyakukban szponzori pénzként. Vagyis, olyan összegként, amelyet jó lenne családon beül tartani, picit tisztábban, mint az echte lopott pénzt. Egy biztos, a Top News Hungaryt még véletlenül se lehet Sarka, vagy esetleg Rogánné több évtizedes újságírói múltjára és Purlitzer-díjaira alapozni, tehát majdnem biztos, hogy itt ők csak végrehajtó szerepet játszanak, a lapokat nekik máshonnan osztják. Ahogy Vajna Tímea se lett fánkszakértő, mégis a bődületes veszteséggel menő boltjai ma is megvannak, míg mások pár ilyen hónap után kalap-kabát, és mennének állásinterjúkra. Forrás még rá is van, kérdés kitől, és a nagyobb kérdés számára, hogy meddig.

A fentebb említett cikk is leírja, hogy a hölgyeket természetesen nem ejtették a fejükre, magasan képzett és kvalifikált képességekkel rendelkeznek, amelyek elvben lehetőséget adnának rá, hogy jó cégvezetők legyenek. A baj az az, hogy a verseny iszonyú torz, gyakorlatilag egy Panyomkin-piacot láthatunk, ahol egyértelmű, hogy független szereplő nem tudna labdába jutni a politikai acélsodronyokkal rendelkező hölgyek mellett. A politikai élet is kitermelte a saját összekötő pontjait:

 Előző cikkemben említettem, hogy Handó Tünde,az Országos Bírói Hivatal elnöke a FIDESZ-delegált Szájer József EP-képviselő felesége.

  • - A köznevelési rendszer fejlesztéséért felelős államtitkárt Pölöskei Gábornénak hívják. Gyermekkori nevén Áder Annamária. A köztársasági elnök húga.

  • - A miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel turisztikai tárgyat oktat a Corvinuson, és közben Bahreinben tárgyal, mégpedig hivatalos pozíció nélkül. Bizonyára nem került volna fel a gépre, ha nincs rá megfelelő felhatalmazása fentről. Férje az a Tiborcz István, aki az energiakorszerűsítési pályázat nevében gyakorlatilag kirabolta az országot, rossz minőségű lámpái közvetetten bár, halált is okoztak már.

  • - Bacskó Katalin, aki valószínűleg maga sem tudja, hogy korosztálya legnagyobb üzleti lángelméjeként írja bele magát éppen a történelemkönyvekbe. A hölgy motorosparkja, mezőgazdasági beruházásai mindenki számára imponáló, tessék csak utána csinálni! Azért az igazsághoz hozzátartozik, nem árt, ha van egy olyan gyermek a családban, mint Kósa Lajos. 

A gyors felsorolás után, ha végignézzük, akkor láthatjuk, hogy a nők kevésbé óvatosan szerepelnek a nyilvánosság előtt, mint a férfiak, és ezzel nagyobb esélyt adnak arra, hogy hibázzanak, és ezt ki lehessen használni a NER ellen. Az teljesen biztos, hogy a fent felsoroltak pozíciói, és cégei a mai állapotukban nem lennének versenyképesek egy szabad piacgazdaságban és egy működő demokráciában, ezért létezésük és károkozásuk időtartama a NER idejére szorítkozik. 

Azonban ahogy az életben, úgy a NER-ben is igaz: Minden sikeres férfi mögött ott áll egy még sikeresebb nő!