Barátok közt...

Épp a poszt írásának pillanatában zajlik Nagyszebenben ez aktuális EU-csúcs,  mivel Románia tölti be éppen az EU soros elnöki tisztségét. Itt kerülne sor arra, hogy az EU belső vitáit kicsit kivigyék Brüsszelből, és az állam-, és kormányfők találkozóján megszülethet végre egy nyilatkozat,ami előremutatná az EU-t, és lefektetne valamit abból, mi is a terv az elkövetkezendő pár évre.

Nos, egy biztos, hogy azért mi is hallattuk a hangunkat.

A miniszterelnök ugyanis a napokban látványos sajtótájékoztatón hátrált ki Manfred Weber mögül, aki a Néppárt legfőbb jelöltje az EP választás után a Bizottság elnöki posztjára. Csak hogy érzékeltessük a súlyát a kihátrálásnak, legutoljára ilyet (velünk együtt, btw) Cameron húzott meg, mert szerinte nem szólhatnak bele a britek a súlyuknak megfelelő mértékben az EU irányításában. Az ottani eredmény ismerős, Brexitnek hívják. Ez az oka annak, hogy a briteket meg se hívták a csúcsra.

Az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy az EU-t közös geopolitikai térségként fogják képviselni. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen megpróbálnak összezárni a dezinformációk ellen, hiszen egységesen tudnak a leghatékonyabban fellépni mind politikai, mind gazdasági területen. Ugyanígy odaálltak a közös megoldásra, és kompromisszumkészségre, hiszen számos olyan törésvonal feszül az országok között, amelyek rövidtávú megoldására a jelenlegi politikai helyzetben nem sok esély van, de hosszútávon mindenképpen a teljes közösség hozzájárulása lesz szükséges. Ide lehet érteni a bevándorlási problémát, ezt minden áron kompromisszumosan kell megoldani.

Ugyan úgy kiállnak a jogállamiság mellett, és elkötelezik magukat a demokrácia mellett. Ez mondjuk a mi szemszögünkből kicsit vicces, hiszen itt is gondok vannak vele, mégpedig nem is kicsik. Viszont egy ilyen nyilatkozat alapjául szolgálhat egy jövendőbeli szankció-rendszernek, hiszen mi is aláírtuk, ezzel jelzést adtunk annak, hogy elfogadható számunkra. A hogyan persze még a jövő zenéje.

Mindenképpen erősítik a szociális vonalat, és a méltányosságot az előtérbe helyezik, ezzel erősítik a kohéziót, és próbálják az EU-n belül fennálló egyenlőtlenségeket csökkenteni. Nagy kérdés, hogy mi lesz a bővítési folyamattal, hiszen mind Szerbia, mind Montenegro közel áll a tagsághoz, és a kohézió rájuk is vonatkozna. További nagy kérdés, hogy erre ekkora összeget szánnak, és hogy kívánják elosztani a következő költségvetési ciklusban.

Nagy hangsúlyt fektetnek a közös biztonságra, és ehhez nemzetközi partnerek segítségét is igénybe fogják venni. Ez a nemzetközi partner egyértelműen a NATO, és a legfontosabb szerepe a Földközi -tengeri menekültútvonalak ellenőrzésében, illetve ennek az ellenőrzésnek a támogatásában lehet.

Ami pedig új, és nagyon fontos, hogy felvállalják a jövő generációjának a védelmét. Miután a klímaváltozás főképpen őket érinti, ezért a felelősség a jelenlegi vezetőkön óriási, és a fiatalok Nyugat-Európa szerte tüntetnek.azért, hogy a döntéshozatalnál vegyék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat. Ez amúgy egyre nagyobb teret nyer a mai politikában, ráadásul az a populizmus telepszik rá, amelyet itthon a miniszterelnök elég szívesen alkalmaz. 

Természetesen a verbális harcok nem maradtak el, gyakori kérdés volt a jelöltállításon a támogatások megvonásának kérdése. Miután mind Merkel, mind Kurz bejelentette, hogy támogatják Webert, ezért úgy gondolom, hogy a végső szavazáson is ki fognak állni mellette. Érdekes adalék volt Merkel nyilatkozata, miszerint Ő annak a Néppártnak a tagja, amely kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett, úgy ahogy annak alapszabályzata megköveteli. Ezek szerint Viktor ugyanis nem áll ki a Néppárt értékei mellett, ezzel pedig előrevetítik a döntést, miszerint kivágják el kell hagynia a Néppártot.

A csúcs ettől függetlenül jó hangulatú volt, az eredményei viszont csak később lesznek láthatók.

Az elfogadott nyilatkozat, már magyarul is elérhető, itt olvasható.