Családok éve

Hazánk kormánya nagy szerepet kíván vállalni az ország demográfiai helyzetének javításában. Legyünk őszinték, van is hova. A gyermekvállalási kedv jelenleg ott tart, hogy 150 gyermek születik 100 nőre, ami első látásra szép, másodikra azonban rájövünk, hogy kell egy férfi is a projekthez, így viszont mindjárt hibádzik 50 gyerek a statisztikából. Ahhoz, hogy stabil legyen a statisztika, bizony kéne még 60 gyerek, és akkor mondhatnánk, hogy megállt a népességcsökkentés A hazai demográfiai helyzet ott tart, hogy 2070-re esne vissza a népesség 7,7 millióra, úgy hogy a legidősebb generáció egész szép százalékot foglalna el azon a bizonyos korfán.

Mit tesz ellene a kormány?

Alapvetően rákapcsolt, hiszen ha nem csinál semmit, akkor bizony gyorsan fog fogyni a népesség. Ehhez elég sok dolog járul hozzá:

  • a természetes szaporulat folyamatosan csökken

  • a modern korban előretörnek a szexmentes kapcsolatok

  • a nők egyre később vállalnak gyermeket

  • és egy család egyre kevesebb gyermeket vállal.

Ennyi erővel lehetne amúgy egy kormányzati tájékoztatási kampány is, Soros fej helyett egy bölcsővel, alatta pedig  ezzel a szöveggel:

!!!!! DUGJATOK, MERT FOGY A MAGYAR !!!!!
- készült Magyarország kormánya megbízásából.

Ez azért nem ennyire egyszerű, erre találták ki ugye a CSOK-ot, de ebbe is oly mértékben van belefolyva az egész politika és korrupció, hogy kétséges, hogy mit fog jelenteni a jövőben.

CSOK az ugye nem más, mint 3 vagy több gyerek után 10 millió vissza nem térítendő forintocskát jelent. Ez persze le van szabályozva, hogy mire lehet költeni, meg ugye nem jogosult rá mindenki (azért érezhető benne egy kis diszkrimináció), de hát 10 millió forint mégiscsak 10 millió forint. A baj az, hogy amúgy ész nélkül önti a kormány a családokba, és egy fikarcnyi biztosíték sincs rajta, hogy nem vesz itthon egy lakást valaki belőle, majd kiadja, és kihúz külföldre. A gyerekek biztos jobban járnak, hiszen rengeteg plusz impulzus éri őket, a család is, hiszen lesz itthon egy bázisuk, az állam meg köszszépen, kidobott az ablakon 10milkát.

A CSOK 2, vagyis a falusi CSOK, pedig elvileg falvakba biztosítja ugyan ezt, ugye ez annyival más, hogy itt meg kell mondani, hova akarsz letelepedni, és cserébe, ha az adott település persze alkalmas rá, akkor biztosan el tudod költeni ezt a pénzt egy új kéróra. A sima CSOK azonban nem lesz elég önmagában a városokban, főleg nem Budapesten. A falusi CSOK azonban egész megmagyarázhatatlan módon a 2003.-as adatokhoz méri a népességcsökkenést, és ez alapján szórták szét, hogy melyek azok a települések, ahova igénybe lehet venni a támogatást. 

MIVAN? Képzeld el, hogy a fogorvosod egy 2003-as fertőtlenítővel sprickol össze, vagy esetleg egy 2003-as konzervet rakok az orrod elé, mert hát ez az etalon. Elmehetnek a fenébe, a népességpolitikában biztosan vannak azóta újabb adatok, főleg úgy, hogy 2011-ben volt egy teljes népszámlálás is. Innentől kezdve valami miatt nem teljesen érthető, hogy miért kell a 2003-as adatokhoz visszanyúlni. Hacsak azért nem, mert valami érdek húzódik mögöttük.

Megnézhetjük amúgy pluszba, mit jelent gyakorlatban a gyermekvállalási probléma. Egy posztban már írtam az albérletparáról, azaz hogy alig lehet megfizethető áron beköltözni egy pecóba Budapesten, amibe meg be lehetne, abba a tulaj nem lát szívesen, mert gyereked van, de ha mégis, akkor az, hogy kényelmesen elférjen ott két gyerek, az meg teljesen kizárt. 10 milka pedig ide, oda, maximum önerőnek ha elég egy 4 gyereknek megfelelő lakás építéséhez, ráadásul valahol az agglomeráció szélén, ahonnan a törlesztő, plusz a bejárási költségek megint az egekben vannak. Valamilyen szinten röghöz köt azért ez a dolog is, nem? Szép, magasztos dolog, hogy sok gyermeked van, dehát istenem, azért nem ártana, hogyha boldog gyermekkoruk lehetne. Egyenlőre, az itthon para. 

Ráadásul  a napokban láthattuk, mi történik, ha bajba kerülsz. Nem rég ugyanis egy, a kilakoltatás által fenyegetett, 9 (!) gyermekes nő végső elkeseredésében levelet írt a miniszterelnöknek. A válasz a következő volt:

"Őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek a Miniszterelnök Úr nevében kitartást és további minden jót!"

Ezután pedig, csak hab volt a tortán, hogy kijött a Forbes 100-as listája, amelyen a 32. helyen a kedves Vej, azaz Tiborcz István tanyázik. 

Ja, családok éve... csak kinek a családjáé?