Kicsit az új EP-ről, azaz hogy játszanak a nagyok

és mi jut ebből nekünk.

Ugye, hétvégén lezajlott az EP-választás, amiről ugye beszámoltam, hogy is nézett ki a szavazóhelyiség másik oldaláról. Miután az egész EU-ban lement a választás, elméletileg tudható, hogy milyen összetételű lesz az új EP, és kik azok, akik jóval nagyobb szóval juthatnak be a pozíciókra, és természetesen az is látható, hogy nekünk milyen kilátásaink vannak..

  • A legtöbb voksot az EPP tagpártjai szerezték, amely egy részt győzelem, viszont mindenképpen rá fognak szorulni a többi párt támogatására, és a többiekhez képest való előnyüket is bebukták. Ez azt jelenti, hogy a többi pártcsalád jóval többet tudja csuklóztatni az EPP-t, és ezt szemrebbenés nélkül meg is fogják tenni. Összesen 39 széket buktak, ami 3x nagyobb szám, mint ahány képviselőt a Fidesz delegál kintre.
  • Nagyot nyertek a Liberális Demoraták (ALDE), akik viszont 37 hellyel vannak bentebb, mint az előző ciklusban. Ez leginkább Macronnak köszönhető, aki a francia liberálisokat berepítette a parlamentbe, rögtön a legerősebb szereplővé vált a történetben. Az ALDE a mérleg nyelvévé vált az EU-s döntéseket illetően. 

  • Az EPP-hez hasonlóan az S&D se dicsekedhet az eredményével. Bár hasonló arányban vesztett képviselői helyeket, mint az EPP, de ezt nem győztes pozícióból tette, tehát annyira nem fájdalmas számukra, így is a második legerősebb formációnak számítanak.

  • Salvini és Le Pen koalíciója is befutott, noha utóbbi nagyot nyert, EP szinten mégis egy elszigetelt kis folt maradtak. Valószínűleg teljesen ki fognak rekedni a partra, miután a többi államban elmaradt az áttörés, ezért a képviselőik száma nem nőtt nagyra.

  • A többiek pedig szimbolikus győzelmekkel és veszteségekkel zárták a választást, de náluk sem lesz nagy  a változás, viszont szalonképes partnerei lehetnek a nagyoknak, amire viszont Le Penék nem lesznek alkalmasak.

És most jövünk mi: 

13 fideszes mandátum van, 4 dk-s, 2 momentum mellé fért be egy MSZP és egy Jobbikos mandátum. Nos, ez egyértelmű Fidesz fölény, de mit jelent az országnak, ki hova fog beülni? 

Miután ezeket még nem hozták nyilvánosságra, ezért megy a helyezkedés mindenhol, de néhány dolog azért kezd körvonalazódni: 

  • A Fidesz jelenleg a Néppárt felfüggesztett tagja.

    Ami nagy baj a számukra, hogy bár ők valóban nagyot nyertek, meg Le Pen is, és Salvini is, de kettejükkel nem fogja megváltani a világot, ezért taktikailag hasznosabb lenne, ha bennmaradnának a Néppártban. A probléma, hogy a Néppárt számára ez a tagság nagyon terhes, hiszen Macron pártjából már elhangzott a kijelentés, hogy az EPP és az ALDE közötti együttműködés egyik feltétele a Fidesz kizárása. És miután az EPP nagyon érdekelt a csúcsjelölti rendszer megtartásában (ugye, mint legerősebb párt, ezért ide ők delegálnak), viszont az ALDE számára ez nem létkérdés, ezért előre látható, hogy a kizárás a legvalószínűbb opció.

    Királycsinálóként pedig olyan helyzet elé állíthatják a Néppártot, amely számára nem marad más választás, mint kizárni a fideszeseket a frakcióból. Ami, ha megtörténik, akkor azt jelenti, hogy 13 magyar képviselő zuhan ki az európai döntések közvetlen alakításából. Tehát, valójában a Fidesz teljes megsemmisülése várható külpolitikai téren, ha ez bekövetkezik, mert onnantól semmilyen beleszólása nem marad, hanem kizuhan Le Penék szintjére, ami, valljuk be, sokkal szarabb mint legutóbb volt. 

  • Az MSZP az S&D tagja, de para, hogy a mandátumuk száma 1 lett, és azért meg megindult a pártharc, hiszen Újhelyi mellett Tibibá' (Szanyi) is szívesen maradna Brüszelben. Az országnak előbbi jobb lenne, hiszen munkássága és arca sokkal ismertebb, hiszen aktív odakinn, de ez akkor értékelődne fel, hogyha tényleg #expelfidesz lenne, hiszen egyedüli képviselő maradhatna a második legerősebb frakcióban. 

  • A Momentum az ALDE tagja, már Verhofstadt is komolyan kampányolt mellettük, ide is utazott miattuk, és twitteren is tolta a párt szekerét. Bár ez itthon nem látszott, de ez azt jelenti, hogy a Momentum egy meghatározó tagja lehet a pártcsaládnak, és az ALDE helyzete miatt a pozíciójuk is remek. 

  • A DK-elnök, Gyurcsány Ferenc is ide szeretne beülni, de ez még egy nagy kérdés, hiszen most az S&D-ben vannak a tagjaik, úgyhogy ez még taktikai blöff is lehetne. Az biztos, hogy az ALDE-nak nincs szüksége rájuk, ők hazai szinten egyértelműen a Momentumot favorizálják. Kérdés, hogy hova tudnak a DK-sok helyezkedni, rájuk még nem írnék előre semmit. 

  • A Jobbik eddig független volt, ráadásul vállalhatatlan tagokkal, ideértve a KGBélát, meg a Morvait. Szerencsére előbbit inkább a börtön fenyegeti, utóbbi meg végre az ország nagy örömére nyugdíjba vonult, ezért bárhova is tudnak helyezkedni, akkor az a pártnak nagy győzelem lenne. Itthon egy kicsit most megroggyantak, kérdés, hogy mit találnak ki az önkormányzatiig. 

Tehát, ha minden úgy alakul, ahogy kinéz, akkor Magyarország nagy vesztese lesz a mostani EP választásnak. El fogunk veszíteni 13 tűzközelben lévő képviselőnket, helyette 13 partszélre sodródott. Nyertünk kettőt biztosan, akik párttól függően, de talán pozícióhoz juthatnak, valamint kérdés, hogy a szocialista pártcsaládban végülis egy, vagy öt képviselőnk lesz. Ha egy, akkor az is kérdés, hogy ki lesz az, és az is, hogy mi lesz a másik néggyel.

Nos, hogy néz ez ki, mit gondoltok?