Öt kérdés-válasz az MTA-ügyre

Kedden megszavazta a parlament a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását, amellyel új fejezetet nyit a tudományos életben. Volt mellette pró és kontra érv rengeteg, én is írtam róla, de öt villámkérdés, ami mindenkinek eszébe juthat

1. Miért kellett átalakítani az Akadémiát?

Egyáltalán nem volt arról szó, hogy rosszul működik. Egy intézmény sem zárkózna el az átalakítástól, amennyiben ez érdekében állna. Itt azonban, megérzésem szerint valszeg az új EU-s költségvetésben érkező K+F források felől fúj a szél, a kormány ugyanis ezeket a pénzeket szeretettel osztogatja a barátainak, és az MTA független a kormánytól. Ezért kellett átvenni a kutatóintézeteket és a finanszírozási kérdéseket.

2. Miért nem támogatta ezt az Akadémia?

Azért, mert az MTA-n belül nagyon ok olyannal foglalkoznak, amelyek elképzelhető, hogy ideológiailag nem képviselnek semleges terepet. Ezen területek azonban ideológiától függetlenül fontosak a nemzetközi tudományban, azonban ezen kutatások forrásait mostantól nem az Akadémia osztja el. Ez csak egy vélemény, több, hasonló probléma áll fenn

3. Miért alakították át akkor, ha az Akadémia ezt nem támogatta? 

Azért, mert manapság az emberek véleményét nem szokták kikérni. Elárulom, hogy a te véleményed se érdekli őket. Ha nem értesz velük egyet, akkor el lehet költözni. Magyarországon a fékek-egyensúlyok rendszere nem működik, ha működne, akkor nem lett volna megszavazva a törvény, mert tárgyalási szakaszba se jut. Ez sok mindent elárul a kormánypártról, és annak arroganciájáról. Körülbelül úgy képzeld el a dolgot, hogyha neked a bal lábad van eltörve, akkor a jobbat gipszelnék be, mert ők jobban tudják. Azonban, az Akadémiánál senki se tudja jobban, mire van szüksége, nem hiába hívják őket Tudományos Akadémiának, ott intelligens emberek ülnek, ami azonban a parlamenti padsorokról (kiváltképp a kormánypártéról) már kevésbé mondható el.

4. Mi lesz ezután?

Őszintén? Az Akadémia tagságának szerintem egyöntetűen ki kell jelenteni, hogy a törvény életbelépésével az MTA alá tartozó kutatók külföldre távoznak, minden projektjükkel együtt. Talán, ezzel lehet nyomást gyakorolni a törvényhozásra. Amennyiben ez nem történik meg, akkor egyszerű bábként integrálódnak a NER-rendszerbe, és az ország demokráciájának maradványai is az enyészetté válnak. A távoli kormányváltás után pedig ebből büntetőjogi kategória lehet, mint hatalommal való visszaélés, de ezt majd csak akkor, ha eljutunk odáig.

5. Ha az Akadémia elnöke is szólt, hogy ez nem oké, akkor miért nem hallgatták meg? 

Meghallgatták, csak a kormánynak nem érdeke a jelenlegi helyzet fenntartása. Végig hazudták, hogy szeretnék átalakítani, csak ugye az akadémikusokat a saját területükön nem nagyon lehet átverni. Miután kiderült, hogy itt sem lehet, nem vesződtek vele többet, és inkább elvették erővel. 

5+1 Lehet-e visszalépésre számítani?

Kétlem. Ahogy azt is kétlem, hogy a kormánypárt tagjai szeretnék a hazájukat, hiszen ezt megszavazták. Egy igazi hazafi ugyanis nem árt szándékosan az országnak, ahol él, sőt, minden erővel megpróbálja azt megakadályozni. Ebben az esetben pont a fordítottja zajlott le / zajlik le.