Aláírásgyüjtésről

Nos, indul a kampány, berúgta a gépezetet mind kormánypárt, mind ellenzék. De, vajon mire is jó az aláírásgyűjtés, mi volt a szerepe anno, és mi a szerepe ma?

Eredetileg az aláírásgyűjtésnek az a funkciója hogy felmérje a társadalomban azon potentát jelöltjeit, akik közül aztán kiválasztásra kerül,  hogy ki lesz a novinka polgármester/képviselő. Nos, ez eredetileg, a papíralapon működő '90-es évek elején tök jó ötlet is volt, hiszen, a hirtelen megszaporodott többpártrendszer adta sokaság miatt feladatot jelentett a különböző pártoknak bedobni a szükséges mennyiségű aláírást. Bár ma Magyarország, sajnos évtizedekkel lemaradva még mindig a papír-alaphoz ragaszkodik (tudtad, hogy a skandináv országokban épp be akarják tiltani a készpénzt?) azonban a gyűjtés új jelentőséget adott. 

Ez ugyanis, egy tét nélküli, de első fordulója a választásoknak. 

Tökéletes erőfelmérés  mind a kormánypártnak, mind az ellenzékieknek. Ebből ugyanis az látható, hogy az aktivisták mennyire gyorsak, mennyire ismerik a választóikat, és mennyire gyorsan tudják belapátolni az elegendő szavazatmennyiséget. Ahol a jelöléshez lassan gyűlik össze a megfelelő mennyiségű aláírás, ugye, az sugallik, hogy az ottani adott kormánypárti/ellenzéki jelölt verhető, és nincs szükség teljes bedobásra ahhoz, hogy biztosan nyerjenek. Ennek köszönhetően a szükséges erőforrásokat olyan helyre tudják csoportosítani, ahol a verseny éles, és minden egyes leadott voksnak bizony nagy értéke van. 

Egy ilyen felkészüléshez óriási időre, energiára és emberi állományra van szükség. Ha jól irányzott stratégiával el tudod küldeni az ellenfeledet egy amúgy biztosan számára nyerő körzetre, akkor az az erőforrás neki nem fog ott rendelkezésre állni, ergó, úgy fogsz veszíteni egy körzetet, hogy a felszabaduló erőforrásnak köszönhetően 2 másikat nyersz mellé.

Ugye,a gyors taktikázás mellett egy esélyed van ellepni a gyengeségeidet: 

Minél hamarabb le kell adni a szükséges aláírásokat. Aztán ha akarod, tovább gyűjtögetheted.

Ez a Lendvay utcából úgy néz ki, hogy a reggel 9-kor indultak a beszerző körútra, és elvárás, hogy a legjobb eredményeket váró körzetekben 12re már iktatva legyenek az aláírások. Természetesen ez a sajtóban dörgedelmes cikkekkel lett kommunikálva, lásd Tarlós újraindulását. Az ellenzéki pártoknak így sokkalta nehezebb kitalálni, hogy melyek azok a körzetek, amelyek így nyerhetőek. Természetesen nem lehetetlen, de országos eredményeket tekintve (amiket nem ismerek) sehol sem az lett lekommunikálva, hogy hol nem lettek időben leadva a választási részvételhez szükséges aláírások.

Az aktivisták feladata innentől pedig a bizonytalan szavazók megszólítása lesz. Az, hogyha egyik-másik oldal sikeresen tudja megmozdítani a szavazók legnagyobb részét jelentő bizonytalanokat, azzal komlan befolyásolhatják az amúgy előre nem látható végeredményeket is. Biztos, hogy egy-egy botrány egyik oldalnak sem hiányzik, de hogy mennyire képesek a településvezetők a saját településükön megszólítani az adott választókat, az a helyi szintű mozgósítástól függ. Azon településeken, ahol nagy bukta néz ki, ott most is láthatóan alacsonyabb hőfokon pörög egyik-másik jelölt kampánya.